Kocsiverseny a lángoló város árnyékában

.konyvesblog. | 2013. február 02. |

M.C. Scott A római kém

Agave Könyvek, Budapest, 2012, 592 oldal, 3978 Ft

OLVASONK_SZERINT.JPG

M.C. Scott neve nem ismeretlen a magyar olvasóknak. Boudica-sorozatával már belopta magát a történelmi regényeket kedvelők szívébe, az Agave így nem lőhetett nagyon mellé, amikor Steven Saylor könyvei mellé csatasorba állított egy újabb, a történelmi Rómában játszódó krimit, M. C. Scott Róma-sorozatának első darabját. Az író, aki civilben állatorvos, tizenöt éve megjelent első könyvétől kezdődően felfelé ívelő karriert tudhat magáénak, tanult szakmáját azonban nem hazudtolta meg: A római kémben is szerepet juttat kedvenceinek, az állatoknak.

Szereplők tekintetében jól áll a regény: Sebastios Pantera, a kém mellett, Math, a fiatal szekérhajtó fiú, Ajax, a mestere, Hannah, a gyógyító, és maga Néró császár is színesen, élettelin jelenik meg a lapokon. És persze még sokan mások is, akik nem lehetnek ismeretlenek a szerző műveit, vagy a történelmet ismerőknek. Apropó történelem! Kr. u. 64-ben járunk. Aki emlékszik még az iskolai tanulmányaira, tudja, hogy Néró császár idejében Róma leégett. Hogy miért fontos ezt megjegyezni? Nos, a történet egyik tétje, hogy vajon Pantera időben ki tudja-e egészíteni azt a töredékes jóslatot, ami Róma pusztulását jövendöli. Dátum híján ugyanis nehéz lesz felkészülni rá. Mivel tudvalevő, hogy a város bizony égni fog, ez nem tűnik túl komoly célnak... Hőseink ugyan később megelégednek azzal is, ha sikerül minimálisra csökkenteni a károkat, no de akkor is: ez a történelmi spoiler rányomja a bélyegét az olvasásélményre. Panterának amúgy riválisa is akad, méghozzá Néró eszközökben nem válogató személyi kémje személyében, és mindemellett még Math-ra is figyelnie kell, akinek bájai felkeltették a császár figyelmét is. A következőkben árulás és cselszövés következik, miközben kocsiversenyeken, titkos küldetéseken keresztül a történet eljut a nagy fináléig, minek hátterében felcsapnak a lángok.

A római kém jól megírt, ízig-vérig szórakoztató olvasmány. Nem gondolom, hogy ez a regény újabb rajongókat nyerne a történelmi krimik műfajának, azoknak azonban, akik szerelmesei a korhű díszletek között játszódó nyomozósdinak, mindenképpen kellemes élménnyel szolgál.

Szerző: wendol

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.