Ikebana-gyilkosságok hullaperformansszal

szamárfül/pável | 2009. június 26. |

A-
Jeff Lindsay: Dexter darabokban

Agave Könyvek, Fordította: Farkas Veronika, 2880 Ft, 272 oldal

 

 

...avagy Csányi Vilmos a Dexter-széria "négere" lehetne.

A sorozat 4. kötete letehetetlen. Véres, krimis, tökön(/szíven)szorongatós - és igen, még humoros is. Nekem legalábbis nagyon szimpatikus ez a fajta, túlzásba nem vitt szelíd (!) humor, ami Dextert jellemzi.
 
Rita végre elveszi Dextert (smiley), nászútjuk Párizsba vezet. Rita persze végigráncigálja őt a múzeumokon - csak egyszer ébred fel benne (ún. Sötét Énjében) a kíváncsiság: izgatottan kérdezi az enyhén rasszista (értsd: minden turistát megvető) buszsofőrtől, hol van a Rue Morgue... Rita világosítja fel, miután kiolvasott egy tucat útikönyvet, hogy ilyen Rű bizony csak az irodalomban volt... Kárpótlásul (Dex számára mindenképp az lesz) eljutnak egy bizarr performance-estre: testcsonkolás zajlik filmfelvételről, Rita sápad erősen, Dexben viszont a Sötét erő is "műélvezhet" végre: egy nő vagdossa láncfűrésszel a lábát több felvonásban, majd levágja teljesen. Vége, villany fel: és a lemetszett láb a terem közepén van kiállítva, csak úgy vakít a meztelen lábszárcsont fehérsége - amihez ráadásként, a műsor végén, kibiceg maradék fél lábán a művész, és megsimogatja a corpust: "Szexi!"-mondja áhítattal.
 
Vigyázat, spoiler!

Annyit ígérhetünk, nem marad folytatás nélküli ez a történet: arra a hírre térnek haza Miamiba, hogy egy "testművész" sorozatgyilkos zaklatta fel a várost, a mindent elöntő pánik miatt már aggódik a városvezetés is: mi lesz a turizmussal?
 
Ám a gyilkos fő célpontja Dex lesz... Illetve Ritáék. Képzelhetjük, nem lesz uncsi egyetlen bekezdés sem, és mégis, furcsán működik Dexterünk: csak csetlik-botlik. Például elkezdi tanítganti a sötét oldal erejére a két gyerkőcöt, ám közben többször alulmarad a "csatákban": gyakran csak a szerencséje menti ki a kelepcékből, még a jó öreg kimagyarázási technikája is cserbenhagyja. A "Mester" kissé chaplinire veszi a figurát... De ez nem túl zavaró, sőt, inkább úgy fordítható le: többet látunk az emberi arcából. Lehet, szóltak a kiadótól, szaftosabb helyett vegye softosabbra, sok olvasónak túlontúl borzongatós a történet?

És hogy jön ide Csányi Vilmos író, etológus?

Hát úgy, hogy Kannibálok c. horrorisztikus elbeszéleskötetének első darabja (A könnyed formák tűnő szépsége) "Dexteri mélységű". És feltűnően hasonlít egyes ötleteiben erre a negyedik Dexterre. (Ezzel persze nem  állítjuk, még csak nem is sejtetjük az összedolgozást, mindössze felhívjuk a figyelmet a véletlen egybeesésre. Mellesleg mindkét kötet 2008-as.) Aki Dexter-rajongó, azonnal szerezze meg Csányit, aki pedig Csányi-rajongó, Dextert.

A Csányi-féle történetben egy sorozatgyilkos célja nem a gyilkosság maga, az csak a szükséges előfeltétele az ő "testművészetének". A hullákat átszabja, kipreparálja, "díszíti": pl. cserepes virágokat ültet a kiürített hasüregbe, meg ilyesmik, majd így állítja ki áldozatait: a parkok közepén, mintha szobor lenne, vagy  éppen a rendőrség előtti téren... A történet vége még szebb, de ezt már nem vagyok hajlandó elárulni... (Így is mindjárt túl sokat mesélek el Dexterből.)

Nos, hasonló elmebeteg foglalkoztatja a miami rendőrséget is. Először csak lopott hullákat díszít fel, aztán rákap a gyilkosságokra is. (Eleinte ketten vannak: a "videóművész", aki visszafogja mészáros társát, ám az vele is végez, és onnatól Dex környezetéből szedi áldozatait, nem a hullaház tepsijeiből. Technikája pedig meglepően hasonló Csányi hőséhez: virágokkal díszíti, illetve performance-t körít a hullák köré - minél nagyobb nyilvánosság ellőtt hirdetheti művészetét, annál jobban kileng a perverz katarzis-mérője. Az egyik legbizarabb jelenet az lesz, amikor - a kötet vége felé - Dexternek és egész családjának élete veszélyben forog, és egy "hullaművészet"-rajongó  (hogy nevezzem?) segítség helyett csak lelkesen kamerázza őket. (Kissé ismerős helyzet, ha a katasztrófaturistákra gondolunk.)

S ha már végigspoilerkedtem: annyit még elárulok, a címlapon látható dögcéldula nem Dex nagylábujján fityeg... Várhatjuk tehát az 5. kötetet: lehet, abban már vén Karakként folytatja a  gyerekek "kiképzését", s mindjárt két kis Vuk próbálhatja ki éles tejfogait a "zsákmányokon" - Miami alvilága folyamatosan ellátja őket. Sőt, már jön a harmadik gyerkőc is - aki majd biztosan gyorsan a nagytesók nyakára nő, hiszen ő már Dexter vérét örökli...