Gyerekgyilkos valóságshow

.konyvesblog. | 2011. december 15. |

Az éhezők viadala sikeres könyvtrilógia, amerikai őrület. Túl véres és túl komoly a kamaszoknak, mégis imádják. Sőt a felnőttek is imádják! Hollywoodban 2012-ben jön az első film sztárszereplőkkel. Mi ez a posztapokaliptikus, disztópikus ifjúsági sci-fi, és mit kezdjünk vele?


Suzanne Collins: Az éhezők viadala, Agave Könyvek, Budapest, 2009, 304 oldal, 2680 Ft.
ÉRTÉKELÉS: A
ELSŐ MONDAT: "Felébredek, hideg mellettem az ágy."


Az első könyv, Az éhezők viadala, tényleg egy viadal története. Nagyrészt az Aréna nevű tévéstúdióban játszódik, ahol a „kiválasztott” gyerekek kénytelenek sorra leöldösni egymást. Katniss itt is családfenntartó szerepre kényszerül, előbb egy Ruta nevű 11. kerületi kislányt vesz oltalmába, majd Peeta életéért kell küzdenie, miután elhatározzák, ők ugyan nem fogják kinyírni egymást. A tévénézők élőben drukkolhatnak a kis gyilkosoknak, sőt nagyobb összegért ajándékot is küldhetnek az Arénába. Katniss és Peeta rájönnek, hogy a romantika bejön a nézőknek, ezért egyre érzelmesebben viselkednek, amire érkezik is gyógyszer, élelem, és életben tudnak maradni. Panem vezetésének azonban nem tetszik, hogy ez a két gyerek nem a szabályok szerint viselkedik, és ugye ők irányítják a játék menetét.

Jön a film!

Az éhezők viadala akár a következő években betömheti a Harry Potter- és a Twilight-filmek hiányát. Nagy költségvetéssel és sztárszínészekkel, Woody Harrelsonnal, Donald Sutherlanddel, Elizabeth Banksszel és Stanley Tuccival készül Collins regényéből az első film, amit várhatóan 2012 márciusában mutatnak be Magyarországon. A filmet a négyszeres Oscar-jelölt Gary Ross készíti, aki elsősorban forgatókönyveket gyártott szakmányban, de a Vágta című rendezését 2003-ban legjobb filmnek jelölték.

Suzanne Collins: Futótűz, Agave Könyvek, Budapest, 2010, 320 oldal, 2980 Ft.
ÉRTÉKELÉS: B+
ELSŐ MONDAT: "Két kézzel szorongatom a kulacsomat, habár a teám már régen kihűlt a fagyos levegőben."

A második rész, a Futótűz, Katniss és Peeta kalandjait követi a győzelem után. Ha azt hitték, hogy most nyugtuk lesz, nagyon tévedtek. A Kapitólium keze messzire elér, és igen zavarja őket, hogy Katniss ilyen lázító hatással van a körzetekre. 25 évente az Éhezők Viadala helyett a Nagy Mészárlást rendezik meg, ami egy még brutálisabb viadal, a túlélés szinte lehetetlen. A 75. évben úgy határoznak, a korábbi győztesek közül sorsolják ki a 24-et, és „véletlenül” a 12. körzet hivatalos szerelmesei is bekerülnek…

 

Az éhezők viadaláról szóló háttércikkünket elolvashatod a már online is fellapozható Könyves magazinban. A cikket a 54. oldalon találod.


Suzanne Collins: A kiválasztott, Agave Könyvek, Budapest, 2011, 352 oldal, 2980 Ft.
ÉRTÉKELÉS: A-
ELSŐ MONDAT: „Lehajtott fejjel bámulom, ahogy a hamu vékony rétegben lerakódik elnyűtt bőrcipőmre.”

A befejező kötet, A kiválasztott, november 17-én jelent meg magyarul. Aki olyan türelmetlen volt, mint én, az már elolvasta angolul. Itt meg kell jegyezni, hogy a magyar fordítás remek, Totth Benedek kiváló munkát végzett, van a magyar változatnak egy olyan plusz nyelvi-hangulati zamata, amely az eredeti szövegből hiányzik. Katniss túléli a Nagy Mészárlás botrányos és mindent megváltoztató végkifejletét. Gőze nincs, mi történt Peetával és mi folyik a Kapitóliumban. És komoly kétségei támadnak, hogy a 13. körzet valóban elpusztult-e… Ha eddig csak közvetve, Katniss Everdeennek most közvetlenül is meg kell küzdenie a Kapitólium zsarnokaival, a többi elégedetlennel szövetkezve, és csak reménykedhet, hogy az új hatalmak nem fognak csalódást okozni és a szerettei is túlélhetik valahogy.

Gát Anna