Eszed meg, de rögtön!

barb | 2010. december 22. |

A-
Finy Petra: Bögreúr meséi

Pozsonyi Pagony, 2010, 40 oldal, 1538 Ft

 

Jó evő gyerek talán nincs is, olyan legalábbis, aki a sütőtökös krumplis trutymóktól a sárgaborsó főzelékig mindent bekajálna, biztos nincs. A szülők nagy hányadának szembe kell néznie azzal, hogy utódjának életben tartása egyet jelent azzal, hogy sikerül-e napi három szál paradicsomos spagettit beleimádkoznia a kölkébe.

Az az anya, aki gyermeke feloldhatatlan szájzárát látva eljutott már odáig, hogy földhöz vágja a teli lábost, biztos örülni fog Finy Petra legújabb könyvének. Mert félreértés ne essék, ez a könyv inkább neki szól.

Egyrészt azért, mert rosszevő gyereknek rosszevő gyerekről szóló könyvet adni karácsonyra legalább akkora szemétség, mintha a tüdőbajosnak vastüdőről mutogatnánk fotókat, másrészt azért, mert segítségre nem a gyerekeknek van szükségük. A segítség pedig mi más is lehetne, mint jóféle ötletekhez juttatni a szenvedő szülőket annak érdekében, hogy ne őrüljenek meg minden étkezésnél.

Hogy erre Finy Petra képes-e, az büdöskölkönként változó. Mindenesetre a szerző megtett minden tőle telhetőt, kitalálta Bögreurat, aki simogatásra életre kel és vicces tanmesékkel beszéli rá Rufusz Rafaelt, hogy egye meg a szalámis kenyeret, a nyers zöldségeket és az ismeretlen finomságokat. Ha Rufusz Rafaelnél bevált az az ötlet, hogy a spenót tulajdonképpen egy ezerízű főzelék, és minden kanál más-más ízű finomság, lehet, hogy másnak is bejön. Ki tudja, néha egy kis fantázia és humor is elég.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.