A Tesó Kódex: Barney legfontosabb törvényei

NatashaK | 2010. november 10. |

A-

Barney Stinson, Matt Kuhn: A Tesó Kódex

Könyvmolyképző kiadó, 2010, 210 oldal, 1200 Ft

 

Az amerikai függetlenségi háború óta létezik a töredékekben levő, eredeti Tesó Kódex - az egyetemes szabályok birtoklója, a hímneműek bibliája. De mivel leginkább csak a szájhagyomány útján terjedtek a már-már kínosba hajló problémákra adott válaszok, ezért a How I Met Your Motherből ismert Barney Stinson fogta magát, modernizálta és egy kötetbe gyűjtötte őket a célból, hogy világszerte erősítse a tesók kötelékeit, ami által a legvadabb numerát is be lehet cserkészni. Csak egy szárnysegéd kell, a kódex bemagolása (szentként tisztelve minden egyes sorát) és indulhat is az akció.

A tesó (angolul bro) a barney-i értelmezés szerint nem feltétlenül a vér szerinti testvért jelöli, hanem azt a személyt, akiben "megbízhatsz, hogy mindig ott lesz melletted, kivéve ha épp valami más dolga van." Tesó az, aki önzetlenül támogat, hátulról fedez verekedés közben, vagy összehoz valakivel, hogy másnap esetleg egy másik csajjal is összeismertessen. De mi van akkor, ha mindkét tesó ugyanazt a dögös csajt szúrja ki magának? Ha az egyikük a szakítás miatt szenved és a tesója kényelmetlenül feszeng a közelében? Öleljük meg, biztosítsuk a barátságunkról, vagy cipeljük el a legközelebbi sztriptízbárba? (Természetesen az utóbbi a helyes válasz.)

Bár elvileg a modern agglegények istenének, Stinsonnak tollából származik az Írás, természetesen egy televíziócsatorna és egy nagy sikerű sorozat stábja áll a kötet mögött. Ennek ellenére Matt Kuhn kiválóan hozta az Így jártam anyátokkal című sorozatból ismert Barney alakját és stílusát, aki talán a legérdekesebb és legviccesebb figura a magát felsőbbrendűnek tartó, egoista és szoknyavadász módján. Aki még egy részt sem látott a  szériából (súlyos hiba! személyes kedvenc), az már az első oldalakból sejtheti, hogy ez nem egy kioktató stílusú kötet lesz - kezdve azzal, hogy Barney ki másnak is ajánlhatná a Kódexet, mint saját magának, a "legjobb tesónak". (Persze én csak egy csaj vagyok és normális esetben nem tudhatnék e nemes szándékú és pótolhatatlan Kódex létezésében, így csak az alacsonyabb rendű mivoltom és a hímneműekhez képest sokkal kevesebb agysejtem miatt nevethettem az amúgy "véresen komolyan veendő" dolgokon.) 

A köteten csak az tud igazán kacagni, aki az epizódok jóvoltából már betekintést nyert Barney életmódjába és humorába. De ők aztán igazán attól függetlenül, hogy már ismerhetik a Citrom Törvényt, vagy az egyes beszólásokat. Hogy mit szólna egy beavatatlan olvasó? Fogalmam sincs. Biztos, hogy nem értene meg néhány poént (Adj egy ötöst!), nem asszociálna az egyes részekre, de az is lehet, hogy feldühödne Barney csöcsök iránti rajongásán, vagy a csajok lepontozásán. Én viszont ferge... -most figyelj!- ...teges kötetnek tartom, amivel garantált a szórakozás.