Budapesti hajsza

.konyvesblog. | 2013. december 30. |


C+

Kovács Noémi: Lélekölő

Athenaeum, 2013, 272 oldal, 2013.

Kovács Noémi neve ismerősen csenghet, például a Tetthely című bűnügyi magazinból. De emellett belpolitikai újságíróként, szerkesztőként is dolgozott már. 2002-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, jelenleg a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola óraadó tanára. 2013-ban egy teljesen új területen próbálta ki magát, krimi szerzőként debütált az Athenaeum Kiadónál. Kriminalisztikai ismeretei és újságírói gyakorlata szerencsésen találkoznak első regényében.

A történet napjainkban játszódik, Budapest utcáin – talán már ez is elég lehet, ha valaki a könyvespolcról leemeli a kötetet. De a meglepetéseknek koránt sincs vége, ugyanis a főhős egy félig magyar, félig amerikai nyomozó, Peter Page. Az embereket egy brutális haláleset híre sokkolja, az elkövetőt normafás gyilkosként emlegetik, mert az áldozatát, egy fiatal lányt itt temette el. Nincs túl sok bűnjel, ezért Page segítséget kér egy kint élő barátjától, Walter Bolt gyakorlott profilozótól, illetve Anna, a Londonban dolgozó pszichológusnő is a nyomozó segítségére siet. A lányt azonosítják, Kiss Nórának hívják, akiről hamarosan kiderül, hogy nem az első, aki rejtélyes módon tűnik el és hal meg a fővárosban. Sőt, családon belül is történt már hasonló eset, tíz évvel korábban a nővére gyanús körülmények között tóba fulladt. A tetthelyről előkerül a lánya táskáját és a naplója, tele érdekesebbnél érdekesebb bejegyzésekkel. Hamarosan a  gyilkos is tudomást szerez a leletről és őrült hajsza kezdődik a kis füzetecskéért. Közben Visegrádon is történik egy haláleset, az újabb áldozat Strenszky Nóra. Két látszólag teljesen külön ügy, két város, két különböző módszer, két Nóra, de a nyomok valahogy mégis arra mutatnak, hogy a szálak kapcsolódnak egymáshoz. Hogyan lehetséges ez? Page nyomozónak kell minél előbb rájönnie, hogy ne legyen még több áldozat. A visegrádi haláleset fő gyanúsítottja Meleghegyi Valter, az áldozat barátja. A jelek szerint a közös nyaralás veszekedésbe, majd gyilkosságba torkollt. Az ügy látszólag lezárható, de néhány adat nem hagyja nyugodni a nyomozókat. A gyanúsított évekkel ezelőtt eljegyzett egy Kőszegi Ágnes nevű nőt, aki néhány hónapra rá eltűnt. A bizonyítékok és a lehetséges indíték feltárása újabb és újabb nevekkel bővíti a gyanúsítottak listáját. Így kerül képbe Valter legjobb barátja, Juhász Zsolt és annak élettársa, Avis Klaudia, a korábban sikeres írónő. Adott tehát két hulla, illetve a nyomozás előrehaladtával már négy nő, és van három gyanúsított, ráadásul még az alvilág egy ismert figurájához is elvezetnek a szálak. Az ügy felderítését két irányból is segítik: a profilozó éles szeme és a pszichológusnő nélkül megoldhatatlan lenne a feladat. Természetesen a történet végére rendőrkézre kerül az igazi tettes és fény derül az összefüggésekre is. És hogy ki a gyilkos? Az, akit a legkevésbé vártunk volna…

Maga a történet kitalált, de korábbi, megtörtént esetekből ihletődött, a kötet szereplőit valóságos személyekről mintázta a szerző. A napi aktualitások keresztmetszetét adja a regény, a manapság történt, nagy médiavisszhangot kiváltó események lenyomatot hagytak a cselekmény alakulásán. A kötet erőssége, hogy a budapesti helyszínek, például a Bazilika körüli kis utcák vagy Teve utcai rendőrpalota leírása élethűre sikerült – ízig-vérig hazai regényt kap az olvasó. Különc figurákban sincs hiány, Page nyomozó is érdekes karakter, de az igazán nagy durranás a kezdő kis asszisztens, a 23 éves Csapó Laci, aki szemtelen stílusával oldja a merev, bürokratikus hangulatot a rendőrőrsön. Az élénk, pergő párbeszédek ellensúlyozzák a könyv kiforratlanságát. A magyar krimi kedvelői nem fognak csalódni, ha a kezükbe veszik az Athenaeum Kiadó sorozatának harmadik kötetét.

Szerző: Aschenbrenner Eti