Bill Gates sci-fit és sok-sok tudományt ajánl a nyárra

.konyvesblog. | 2016. május 18. |

Puhafedeles romantikus regények és véres krimik helyett a Microsoft-alapító Bill Gates - nem túl meglepő módon - elsősorban tudományos és matematikai könyveket ajánl az idei nyárra.

Bill Gates szenvedélyes olvasó, olvasmányélményeit időről időre meg is osztja a blogján (itt és itt is írtunk róla). Legutóbb öt olyan könyvet ajánlott, melyeket szerinte érdemes elolvasnunk a nyáron.

Neal Stephenson: Seveneves

Ez a 800 oldalas sci-fi már azt kutatja, mi történik az emberi fajjal, miután elhagyta a Földet. Gates szerint az olvasó türelmét próbára teheti az űrutazás aprólékos leírása, ő viszont nagyon bírta a technikai részleteket.

Hiroshi Mikitani és Ryoichi Mikitani: The Power to Compete

Az e-kereskedelemmel foglalkozó Rakuten alapítója és vezérigazgatója, Hiroshi Mikitani azóta elhunyt édesapjával, a közgazdász Ryoichi Mikitanival folytat párbeszédet arról, hogyan lehetne új életet lehelni a japán gazdaságba. Gates azt mondja, nem ért mindennel egyet, ami Hiroshi Mikitani programjában szerepel, de sok jó gondolatot olvasott.

Yuval Noah Harari: Sapiens - Az emberiség rövid története

Yuval Noah Harari történész a kognitív, mezőgazdasági és tudományos forradalmak szemszögéből vizsgálja meg az emberi faj fejlődését. Gates közölte, hogy a felesége is olvasta ezt a könyvet, és nagyszerű beszélgetéseket folytattak a vacsoraasztal fölött. A kötet itthon az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, ITT beleolvashattok.

Jordan Ellenberg: How Not to Be Wrong

Jordan Ellenberg matematikaprofesszor megmutatja, hogy a matek mekkora szerepet is játszik a mindennapi életünkben, anélkül, hogy tudnánk róla. Bár a matematika sokszor komplikáltnak tűnhet, Gates szerint Ellenberg mindezt úgy adja elő, hogy még csak véletlenül se veszítsük el a fonalat.

Nick Lane: The Vital Question

Nick Lane biokémikus szerint csak akkor érthetjük meg, hogyan is kezdődött az élet, és az élőlények hogyan váltak egyre komplexebbekké, ha megértjük, hogyan működik az energia. A miokondria (azaz a sejtekben működő erőművek) fontos szerepet játszhatnak a rák elleni küzdelemben és az alultápláltság felszámolásában is.

Forrás: gatesnotes.com