Retrókrimi nyárra: a nagy zöld balhé

Il Ritorno Dello Jedi | 2009. június 25. |

B, Donald E. Westlake: A nagy zöld balhé

Agave, budapest, 2009.

 

Igazi nyári, retró krimit dobott a piacra az Agave. No nem Ötvös Csöpi és Kardos doktor, léptek színre egy újabb balatoni kalandban, hanem a 70-es évek nagy klasszikusa, a Dortmunder-sorozat. Westlake sorozata már épp időszerű volt, hogy magyar nyelven is hódítson, sajnos egy szomorú aktualitást is nyert a megjelenés dátuma, ugyanis a szerző tavaly szilveszterkor hunyt el, így már nem érhette meg a magyar nyelvű debütálását. A „humoros krimi” műfajának már szüksége volt egy újabb méteres sorozatra a hamarosan kifutó Bernie Rhodenbarr-sorozat helyére, így nem is találhattak volna alkalmasabb beugrót, mint Lawrence Block jó barátját (és egy könyv erejéig szerzőtársát) Danald E. Westlaket.

A regény hangulata olyan, mintha Guy Ritchie egyetemista éveiben Amerikába utazott volna, és ott írt volna egy vérbeli, smaragdrablásról szóló forgatókönyvet. Ezt támasztják alá a pörgős rövid fejezetek, a képszerű leírások, a különc karakterek vesszőfutása egy múzeumból egy rendőrörsre, onnan egy börtönbe, át egy elmegyógyintézeten, egy kirabolhatatlan bankba. A szereplők is tükrözik a klasszikus bankrablós filmek bandáját: sofőr, lakatos, mindenes, beugró és végül, de nem utolsósorban Dortmunder, az ész.

Kuszkó Rajmund borítójára ezúttal is, mint minden Agave kiadványnál, ki kell térnem. A színvilág elsőre vad, de tökéletesen illik a regényhez, noha már jó pár szebb munka is kikerült a tervező keze alól. Az egyszínű borító is a betörős sorozathoz hasonló szivárvány kiadására utal, amit én csak üdvözölni tudok, hisz nagyon jól mutatnak a könyvespolcomon.

A regényfolyam filmszerű mivolta, nem egy rendezőt ihletett meg, ezek közül a leghíresebb talán, ezen nyitó regényből készült Robert Redford főszereplésével, de szerintem, mint oly sokszor, a film a regény nyomába sem ér.

A drágakő kézről kézre jár, hol eltűnik, hol felbukkan a vadabbnál-vadabb akciók során, árulás, szöktetés… szóval minden, ami egy jó filmhez kell. Ja, és hogy miért nyári? Strandra az ember keresve se talál jobb olvasmányt.