Retrókrimi nyárra: a nagy zöld balhé

Il Ritorno Dello Jedi | 2009. június 25. |

B, Donald E. Westlake: A nagy zöld balhé

Agave, budapest, 2009.

 

Igazi nyári, retró krimit dobott a piacra az Agave. No nem Ötvös Csöpi és Kardos doktor, léptek színre egy újabb balatoni kalandban, hanem a 70-es évek nagy klasszikusa, a Dortmunder-sorozat. Westlake sorozata már épp időszerű volt, hogy magyar nyelven is hódítson, sajnos egy szomorú aktualitást is nyert a megjelenés dátuma, ugyanis a szerző tavaly szilveszterkor hunyt el, így már nem érhette meg a magyar nyelvű debütálását. A „humoros krimi” műfajának már szüksége volt egy újabb méteres sorozatra a hamarosan kifutó Bernie Rhodenbarr-sorozat helyére, így nem is találhattak volna alkalmasabb beugrót, mint Lawrence Block jó barátját (és egy könyv erejéig szerzőtársát) Danald E. Westlaket.

A regény hangulata olyan, mintha Guy Ritchie egyetemista éveiben Amerikába utazott volna, és ott írt volna egy vérbeli, smaragdrablásról szóló forgatókönyvet. Ezt támasztják alá a pörgős rövid fejezetek, a képszerű leírások, a különc karakterek vesszőfutása egy múzeumból egy rendőrörsre, onnan egy börtönbe, át egy elmegyógyintézeten, egy kirabolhatatlan bankba. A szereplők is tükrözik a klasszikus bankrablós filmek bandáját: sofőr, lakatos, mindenes, beugró és végül, de nem utolsósorban Dortmunder, az ész.

Kuszkó Rajmund borítójára ezúttal is, mint minden Agave kiadványnál, ki kell térnem. A színvilág elsőre vad, de tökéletesen illik a regényhez, noha már jó pár szebb munka is kikerült a tervező keze alól. Az egyszínű borító is a betörős sorozathoz hasonló szivárvány kiadására utal, amit én csak üdvözölni tudok, hisz nagyon jól mutatnak a könyvespolcomon.

A regényfolyam filmszerű mivolta, nem egy rendezőt ihletett meg, ezek közül a leghíresebb talán, ezen nyitó regényből készült Robert Redford főszereplésével, de szerintem, mint oly sokszor, a film a regény nyomába sem ér.

A drágakő kézről kézre jár, hol eltűnik, hol felbukkan a vadabbnál-vadabb akciók során, árulás, szöktetés… szóval minden, ami egy jó filmhez kell. Ja, és hogy miért nyári? Strandra az ember keresve se talál jobb olvasmányt.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.