Nyáry Krisztián: Minden út a költészethez vezette

Nyáry Krisztián: Minden út a költészethez vezette

Petőfi Sándornak is volt beteljesületlen álma? Kudarcok, súlyos betegség, egy gyors döntés, egy példakép támogatása  -  milyen utakat járt be Petőfi Sándor, hogyan vált az ország egyik legismertebb költőjévé és miről mondott le cserébe? Az Így döntöttek ők sorozatban magyar írók, költők életének eddig kevéssé ismert, mégis meghatározóvá vált döntéseiről mesél Nyáry Krisztián az OTP Bank támogatásával. 

Bár Petőfi Sándornak már megjelent néhány verse, húszévesen mégis arról ábrándozott, hogy híres színészként fogja meghódítani a közönséget. A színi pályára azonban a színház szereteténél több nem igazán tette alkalmassá. Alacsony termetével, orrhangjával korántsem volt színpadra illő jelenség. Ambíciói azonban erősek voltak, ezért többször csatlakozott vidéki társulatokhoz, ahol apróbb mellékszerepeket, kisegítő munkákat bíztak rá. 

1843 őszén újra elindult, hogy szerencsét próbáljon a világot jelentő deszkákon. 

Debrecenben csatlakozott is egy társulathoz, ám ismét kiderült, hogy hőszerelmes vagy énekes szerepekre nem alkalmas, így maradtak a pár mondatos feladatok. A teátrumi ekhós szekerén ráadásul súlyosan meg is hűlt, és le kellett mondania a több előadást. Végül még a fellépti díját sem kapta meg, ruháit kellett eladogatnia, hogy ételt vehessen. Úgy érezte, apjának lett igaza, aki előre megmondta, hogy színpadi bohóckodással nem fogja semmire sem vinni, és előbb-utóbb koldusbotra jut. 

A koplalás, a betegség és színi karrierjének csődje nemcsak fizikai, hanem lelki egészségét is aláásta. 

Egy fűtetlen szobában nyomorgott, amikor megérkezett Pestről egy korábban megjelent versének tiszteletdíja.  

Ennek köszönhetően döntötte el, hogy a színház helyett mégis inkább az irodalomban próbál szerencsét. 

Szerzett egy füzetet, amelybe beleírta egy kötetnyi versét. A betegség és a fagyoskodás ellenére folyamatosan dolgozott. Nem egészen egy hónap alatt, 1843 február 10-ére fejezte be a munkát.

Egy percig sem szeretett volna tovább várni, már másnap elindult Pestre.

Útja – ítéletidőben –egy hétig tartott, ott húzta meg magát, ahol befogadták. A városba érve azonnal elindult kiadót keresni. Nem járt sikerrel: a könyvkiadók nem láttak fantáziát sem a versekben, sem a rongyos ruhájú, éhenkórász poétában.” 

Végül mindent egy lapra tett fel: korának legismertebb költőjéhez, Vörösmarty Mihályhoz fordult.  

„A nagy férfi átolvasta verseimet, lelkes ajánlására kiadta a Kör, s lett pénzem és nevem”

– emlékezett később. – E férfiú, kinek én életemet köszönöm.” Petőfi nem túlzott: Vörösmarty nemcsak az éhezéstől mentette meg, hanem egy év alatt országosan ismert költővé tette. De ez nem történhetett volna meg, ha a hideg debreceni szobában nem dönt úgy, hogy a színészet helyett a versírásra építi a jövőjét.

A pénzügyeid tervezéséhez nem kell életre szóló döntéseket hoznod. Az OTP Bank rugalmas Bázis számlacsomagjait könnyen aktuális igényedhez igazíthatod. A számlacsomagokról az OTP Bank honlapján és a bankfiókokban tájékozódhatsz.