Könyvei miatt támadják David Walliamset

Könyvei miatt támadják David Walliamset

Éles támadást intézett David Walliams gyerekkönyvei ellen Jack Monroe aktivista és ételkritikus, aki egyebek között azzal vádolta a szerzőt, hogy könyveiben a munkásosztályt veszi célba és azokban - a közelmúltban szintén össztűz alá került - Little Britain (borzalmas magyar címén: Angolkák) tévésorozatát hasznosítja újra.

Könyves Magazin | 2020. július 07. |

Monroe azzal kezdte a Twitter-bejegyzését, hogy beleolvasott a fia egyik Walliams-könyvébe, ami szerinte olyan, mint a Little Britain gyerekeknek szóló verziója: "37 milliót adtak el belőle? Ebből a csúfondáros, elitista, a kövéreket kigúnyoló, nyomasztó szamárságból?" Monroe egyebek között azt kifogásolta, hogy Walliams a könyvében egy lakótelepi házban élő kétgyerekes, egyedülálló anyát nevezett a világ legrosszabb szülőjének, amikor "semmi mást nem csinál, mint szereti a gyerekeit és megnevetteti őket". Monroe szerint lehet, hogy egy humortalan hárpiának fog tűnni, de elég nyomasztó dolognak tartja, ahogy egy tehetős fehér férfi gúnyt űz a dolgozó nőkből. Kifogásolta azt is, hogy Walliams a kövér szót elég sokszor derogáló jelzőként használja.

Válaszában kiadója, a HarperCollins azt írta, hogy David Walliamsnek rendkívül sokszínű az olvasótábora, és ez a kötetek tartalmában is megmutatkozik. Igazi gyerekekről ír, akik a vígjáték eszközeivel birkóznak meg életük nehézségeivel. Monroe azon felvetésére, miszerint Walliams rasszista viccet eresztett volna meg az egyik szereplő kárára, közölték, ez nem igaz, hiszen a szóban forgó karakter Monroe állításával ellentétben nem fekete, hanem valójában fehér.

Forrás: Independent

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Hallgass harminc napig mesét David Walliamstől!

Bár az írók és olvasóik közötti személyes találkozóknak a karantén miatt egyelőre befellegzett, a szerzők igyekeznek utat találni a rajongókhoz. A Gengszternagyi szerzője, David Walliams például harminc napig fog felolvasni A világ legrosszabb gyerekeiből.

...
Nagy

10 dolog, amit (talán) nem tudtál az évfordulós David Walliamsről

...
Nagy

Góóóóól! – Milyen focis könyvet válasszak a gyereknek?

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

A hét könyve
Kritika
Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei
...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!

Hírek
...
Hírek

Dragomán egypercesben írta meg az SZFE körüli helyzetet

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!

...
Hírek

Minisorozatot készít az HBO Nesbo A fiújából

...
Hírek

Nem jelenhetett meg a Péterfy-Novák Évával készült interjú a 168 órában

...
Hírek

Jövőre két Philip Roth-életrajz jön Amerikában

...
Hírek

A cyberpunktól a Dűnéig - Hétfőtől ismét Világok Találkozása