10 oka is van annak, amiért Boleyn Anna menőbb, mint a köldökvillantós lányok

10 oka is van annak, amiért Boleyn Anna menőbb, mint a köldökvillantós lányok

A Puncs után a fiatalabb olvasók felé fordult Mucha Dorka, Nincs idő című ifjúsági regényében ugyanakkor ismét egy sokrétegű, ellentmondásos kapcsolatot vizsgál. Meddig tart az óvó szeretet és hol kezdődik az érzelmi kisajátítás? Mikor csúszik ki a kezünkből a saját életünk feletti kontroll? És ami a legfőbb: hogyan lehetne visszaszerezni azt?

Könyves Magazin | 2020. szeptember 18. |
Lili épp a gimit kezdi, és nem találja a helyét. Jobban érzi magát könyvek között, és magabiztosabban jár VIII. Henrik udvarában, mint az iskola folyosóján. Már éppen kezdene beletörődni ebbe, amikor úgy tűnik, hogy lovagok mégis léteznek, sőt az egyik épp őt akarja. Áron ugyan meghódítja a szívét, de ahogy telik az idő, mintha álmai lovagja inkább börtönőrnek tűnne, és Lili lassan már azt sem tudja eldönteni, hogy meddig tart a szerető féltés, és hol kezdődik az, ami már nem normális.
Mucha Dorka
Nincs idő
Menő Könyvek, 2020, 212 oldal
Lili naplójában nem csak egy kamasz kérdései keresik a párkapcsolatok és a felnőtt élet válaszait. A lány próbálja visszaszerezni az uralmat a saját élete fölött - és közben nagyon sok olyan fontos dologgal szembesül, amiket talán jobb, hogy már most megtanul. Egy életre.
Bemutató.
A könyvet a 91. Ünnepi Könyvhéten online mutatják be, a szerzővel Péterfy-Novák Éva beszélget szeptember 18-án 18 órától. Részletek erre>>

Mucha Dorka: Nincs idő (részlet)

Várni, az nehéz. A várakozás őrli meg az idegeket, az töri le a szarvakat, az oszlatja el legjobban az önbizalmat.

Móricz Zsigmond

Akkor most mindent le kell jegyeznem? Mi a minden? Ez a naplóíró ijesztő és megválaszolhatatlan kérdése.

Esterházy Péter

Szeptember 12. 

Krúdy, angol előtti szünet

Sokkal szörnyűbb várni valakire, ha már hideg van vagy esik az eső. Még csak szeptember, de már majd megfagyok. A busz csak pár percet késett reggel, én meg azt hittem, hogy el fogok késni, és Áron meg fog haragudni rám megint. De valahogy sikerült behozni, és időben ott voltam, Áron meg persze késett.

Még a suli előtti nap, az évnyitó után beszéltük meg, hogy együtt járunk be reggelente. Én busszal megyek, egy kicsivel korábban leszállok, és akkor Áronnal együtt lesétáljuk azt a két megállót a suliig. Amikor megbeszéltük, persze, akkor még nem gondoltam, hogy ilyen lassú, és egyfolytában várnom kell rá. Ma, mondjuk, csak kábé tíz percet, de éppen hogy csak beértünk.

Kicsit úgy megyünk reggelente, mintha randiznánk, én legalábbis ebben a hitben ringatom magam minden reggel. És tudom, hogy tök gáz, de még mielőtt leszállok a buszról, még gyorsan meg szoktam fésülködni. Nem vagyok egy bombázó, szóval valamit igazán kezdenem kell magammal. Áron meg nyilván semmit sem csinál reggelente, szóval nem értem, miért nem tud időben kiérni a megállóhoz. Baromi dühítő várni rá mindig. Ja igen, és miközben én még a buszon is fésülködöm, addig ő úgy néz ki, mintha most kelt volna fel. Nem mintha nem lenne így is full tökéletes, de akkor is. Bár fiú lehetnék, sőt, bár jó pasi lehetnék, aki minden reggel makulátlan arccal ébred, kócosan is dögös, és tök mindegy, milyen zenekaros pólót vesz fel, odavannak érte!

Szandra megint a leckémet kéri. Tudom, hogy még csak szept. 12., de eddig még mások előtt nem szólt hozzám. Viszont legalább négyszer húztam már ki a leckékkel a bajból, már rég megbukott volna angolból meg matekból is, ennyi egyest egy élet alatt nem javítana ki.

Áron szerint nem kellene neki válaszolnom. Mármint nem most, hanem úgy egyáltalán. Most is, ahogy válaszoltam, Áron csóválta a fejét, és megpróbálta elvenni a telefonom, ahogy látta, hogy villog a kijelző. Hát de ez van, az ember ragaszkodik a régi barátaihoz akkor is, ha azok már tesznek a fejére. Meg kiröhögik a folyosón. Na jó, lehet, hogy nem rajtam vihog, de már én is rájöttem, hogy ez azért benne van a pakliban.

Azt hiszem, ez akkor kezdődött, amikor tavaly, nyolcadikban kiderült, hogy kit hova vettek fel. Mindannyian magyar–törire jelentkeztünk, mert évek óta az a legerősebb osztály minden évfolyamon. Komolyan, a felsőbb évesek vadállatok, azok a fajták, hogy ugyan könyvmolyok, de azért az ijesztőbb fajtából, akik miatt félreugrasz a folyosón, és inkább hagyod továbbmenni, csak ne kerülj az útjába. Azt hittem, hogy olyan lesz a gimi, mint az amcsi tinisorozatokban, hogy a sportolók irányítanak, de nem, a valóságban az okosak irányítanak, mert azok sokkal ijesztőbbek tudnak lenni. Olyan csöndes gyilkosok. Ott van például a Tibi bátyja, a Gábor. Már most tudni, hogy felvették egyetemre, mert minden évben megnyeri az országos töriversenyt, és közben meg két éve elkezdett gyúrni, hogy jobban mutasson a Hulk-jelmezében. Aztán amikor hozzánk került valami hülye gyerek, aki Kacsának hívatta magát, és próbálta a csöndesebb arcokat maga köré gyűjteni sleppbe, akkor Gabi nekinyomta a falnak az egyik szünetben. Mai napig nem tudni, hogy mit mondott neki, és szerintem nem is az lehetett a baja, hogy próbál másokat csicskáztatni, hanem hogy az ő volt barátnőjére nyomult, a Sárira. Én amúgy azóta csak arra tudok gondolni, hogy ennek a Kacsának olyan elviselhetetlen cigiszaga volt mindig, hogy ha én éreztem a folyosón, akkor ez a Sára mégis mit evett rajta? És Gabinak minek kellett egy olyan csaj, akinek egy ilyen cigiszagú, zselés hajú barom bejön? Embert barátjáról, minket meg a fiúinkról, ugye. Na jó, én mondom ezt, a little miss foreveralone.

Kicsit elkanyarodtam, szóval: engem felvettek magyar–törire, Szandrát meg nyilván nem. És úgy kezelte a dolgot, hogy sehogy. Mármint egyszer csak megszűntem létezni neki, és nem állt szóba velem. Elkezdett nyomulgatni azokkal a luvnyákkal, akiken korábban röhögött, hogy mind ugyanolyan bumszli tornacipőt hordanak, amitől nekem speciel okádnom kell. Egy héttel azután, hogy kiderültek a gimis felvételi eredmények, Szandrának is lett egy ilyen holdjárója. Én meg hagytam. Igazából nem vagyok az a balhézós, számonkérős alkat. Meg mit is csinálhattam volna? Mentem volna oda az egész holdjárós-vihogós csajbandához, hogy helló, Szandra, emlékszel rám? Igen? Mert nem úgy tűnik. Anyu mindig mondta, hogy hagyni kell menni, aki nem akar velünk maradni. Én azelőtt sohasem „veszítettem el” senkit, semmilyen értelemben.

Baromi nehéz volt utána. Tök egyedül voltam, és tudtam, hogy már csak pár hetet kell kibírni a suli végéig, azért nem dobott fel a gondolat, hogy totál egyedül vagyok minden percben, és minden szünetben vagy zenét hallgatok, vagy ülök a nyomorék Tibivel az udvaron a padon, aki a szerepjátékos hülyeségeiről hadovál. Ez most pont hülyén hangzott, de nem a szerepjátékosokkal van a bajom, csak szerencsétlen Tibi pont az a típus, aki képtelen lenne egyszerre több emberrel egy színdarabban vagy egy ilyen játékban együtt lenni, együtt dolgozni vagy kommunikálni, szóval annyit tudok elképzelni a nagy troll és ork csatákból, amikről beszél, hogy ő a fa a jelenetben, vagy legjobb esetben is az első halott. Mindegy, évek óta hallgatom ezeket a sztorijait, szóval akár a barátomnak is hívhatnám.

Persze, nagy pofával mondom ezeket, miközben én is pont ugyanilyen vagyok. Mondjuk, nem zargatok másokat a hülyeségeimmel, de Szandrán kívül nem is volt más barátom. És így visszagondolva, lehet, hogy ez sem volt olyan igazi barátság, inkább csak olyan kényszerbarátság, hogy a szüleink jóban voltak, és akkor kénytelenek voltunk mi is barátkozni, miközben semmi közös nincs bennünk. Ő tornázik, mármint úgy rendesen, komolyan tornász akart lenni sokáig, csak aztán azért az anyja elkezdte erőltetni, hogy kell valami szakma, mert ha egyszer lesérül, akkor vége a nagy sportolójövőnek, és Szandra majd nem fogja tudni eltartani őket öregkorukban. Márpedig Emma néninek komoly igényei lesznek idősebb korában is, már ha csak a pezsgőfogyasztására gondolok. Úgyhogy Szandra a torna után kitalálta, hogy modell akar lenni, de ahhoz túl alacsony, úgyhogy inkább sminkes akar lenni. Csomó pazzzzzzar ötlet egymás után, nem? Eszem megáll. És most akkor hangsúlyozom, hogy legyen itt írásban is, és erre tudjak később hivatkozni, ha egyszer az unokáim majd azzal vádolnának, hogy tuti, hogy idegesítő kis liba voltam gimiben HOLDJÁRÓVAL – hogy nem, engem ez a sok szar nem érdekel. És lehet, hogy ez a baj. Szandrával sohasem volt semmi közös témánk, pont ezek miatt. Én inkább elvonulok zenét hallgatni és réges-régen halott emberekről olvasni. Néha elmegyek sziklát mászni az Antrax nevű terembe tőlünk nem messze, de azt hiszem, ezt leszámítva tényleg marha unalmas vagyok. :/ Ezvan.

Amikor először mondtam Szandrának, hogy történész leszek vagy régész, hogy Boleyn Anna, meg VIII. Henrik így meg úgy, akkor úgy nézett rám, hogy szinte hallottam, ahogy ciripelnek a fejében a tücskök.

Hopp, most kezdődik az óra, úgyhogy eltűnök.

 

10 dolog, ami miatt menőbb Boleyn Anna és Tudorok, mint köldökvillantós lányok az osztályomban

1.   Más valóban királynőnek lenni, mint az osztályban uralkodni

2.   Gyöngysor – mennyivel szebb, eredetibb, stílusosabb, kifinomultabb

3.   Tudsz latinul! Legalábbis Bibliát olvasni. Bár Szandrának valószínűleg nincsenek ilyen igényei. És ebből következik:

4.   Sokat olvasol. Van időd, nincs net, nem kell annyi időt edzésen töltened.

5.   Szóval nincs semmilyen edzés, akkor még tornászok is csak cirkuszokban voltak.

6.   Ha te voltál a királynő, voltak udvarhölgyeid. A pénzed és a státuszod miatt kénytelenek voltak jófejnek lenni veled, és nem csak a házidat kunyerálták üzenetben.

7.   Nem üzengettek. Legjobb esetben is csak pecsétes levelekben. (Mondjuk, később)

8.   Nem volt köldökvillantós top, high rise jeans, holdjárós, vastagtalpú cipő és ennyi szemöldökceruza.

9.   Lehet, hogy nincs több pont, hogy miért menőbb Boleyn Anna. De most éppen annyira idegesít Szandra, hogy inkább végezzenek ki a Towerben, mint hogy még egyszer halljam a vihogását.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mucha Dorka: Csak le kell ülni és meg kell csinálni

...
Hírek

Mucha Dorkának elege lett az irodalmi zaklatókból

Egy irodalmi táborban történt zaklatást elevenített fel Mucha Dorka az Instagramján. Nem akar tetemre hívni, de fontosnak tartotta felszólalni, mert szerinte sok nőt taposnak el a szakmában.

...
Nagy

Ez a tíz könyv nyerheti idén a Margó-díjat!

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Nagy

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

J. D. Vance életrajza 2016-ban, Trump megválasztását követően robbant be a sikerlistákra. A saját családjának történetén keresztül mutatja be az amerikai fehér munkás középosztály széthullásának szociokulturális hátterét, és ezzel kvázi a Trump-jelenség megértésének egyik kézikönyve lett.

Szerzőink

...
vl

Mészöly Miklós egyszerűen volt. Vagyis Van.

...
Forgách Kinga

10+1 érdekes tény a 100 éve született Mészöly Miklós életéről

...
Ruff Orsolya

Ben Lerner Amerikájában a nyelv fegyver, a kultúra mindig férfias

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.

Hírek
...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Ismerd meg az illusztrátort, akit Murakami történetei inspirálnak

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

...
Hírek

Inspiráló Barbie lett Maya Angelou költő

...
Hírek

Adam Driverrel a Netflixre készül a Fehér zaj adaptációja

...
Hírek

Egy sebezhető Amerika képével vitte el a showt a 22 éves költő az elnöki beiktatáson

...
Hírek

Labrisz: Billogot ütne a fogyasztóvédelem az LMBTQI szereplőket is bemutató könyvekre

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet