Képregényben tárulnak fel a Mátyás-templom történetének titkai

Képregényben tárulnak fel a Mátyás-templom történetének titkai

A Mátyás-templom emlékezetes eseményekkel, koronázásokkal, esküvőkkel, ugyanakkor tragédiákkal is tarkított, viharos története tárul fel a Múltébresztők című képregényben, amelynek keletkezéséről az írót, Dávid Ádámot kérdeztük.

Ruff Orsolya | 2020. július 14. |
Múltébresztők című képregény a Mátyás-templom nyolcszáz éves történetét mutatja be elsősorban a 10‒14 éves kiskamasz olvasóknak egy játékos időutazás keretében, ahogy erre az alcím (Kalandozások a Mátyás-templomban) is utal. A képregény írója, Dávid Ádám megkeresésünkre elmondta, hogy a kerettörténet felütése szerint Berci, egy szegedi diák Budapestre érkezik, és unja magát az osztálykiránduláson az ofőjük végtelenbe nyúló templomtörténeti kiselőadását hallgatva. Elkóborol a csoporttól, és rátalál egy különleges oszlopfőre, amelyen két figura tart egy üres kódexet (ami egyébként Budapest legrégebbi, eredeti helyén talált és restaurált középkori kőfaragványa).
Bercinek sikerül feltörnie a kódex kódját, a szobrok pedig megelevenednek. Ők Tabula és Rasa, a két múltébresztő, akik megnyitják az időliftet a fiúnak, hogy végigkalauzolják a templom királykoronázásokkal, különleges esküvőkkel, valamint pusztító tüzekkel és robbanásokkal tarkított, viharos történetén.
Dávid Ádám író és Németh Gyula grafikus negyedik közös munkájaként jelent meg a Múltébresztők. Németh Gyula először a szerző Millennium expressz című történelmi kalandregény-trilógiájának második és harmadik kötetéhez készített borítót (az első kötet borítóját Futaki Attila rajzolta), majd a Design Terminál felkérésére született meg a sztori képregényes előzménytörténete (ezt egyelőre nem adták ki). Rabtársak a Gulagon címmel írt képregényük a Gulág Emlékbizottság felkérésére jelent meg 2016 decemberében. Olofsson Placid atya és Menczer Gusztáv története százezer középiskoláshoz jutott el, és a 28 oldalas képregényt 2017-ben Alfabéta-díjra jelölték. A Mindszenty József életútját bemutató MINDSZENTY-képregény pedig a Mindszenty Alapítvány felkérésére készült 2018-ban.
A Múltébresztők című új képregény a Mátyás-templom boltjában vásárolható meg.
Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Berg Judit krimije után majd mindenki a Mátyás-templomban akar nyomozni

...
Nagy

Dávid Ádám: Egy digitális bennszülöttet is lenyűgözhet Houdini

...
Nagy

Ezekkel a kalandos képregényekkel könnyű elszakadni a képernyőtől

A karantén alatt és után is szükség van kikapcsolódásra, de mi van, ha az embernek nincs társasága, vagy nem szeretne ismét webkamerán keresztül kommunikálni a partnereivel? Ekkor jöhetnek szóba az egyszemélyes játékok.

Hírek
...
Beleolvasó

60 éves lett Kemény István, most megtudhatjuk, hogyan keletkeztek a versei

...
Hírek

Új fordításban jelenik meg a cyberpunk bibliája, a Sprawl-trilógia

...
Hírek

Kon-takt(s), Enyedi Ildikó, Spanyol filmhét, Hadik Brunch [Programajánló]

...
Hírek

Ingyen letölthetik Bill Gates új könyvét az egyetemisták

...
Hírek

A fák nemcsak versenytársak, de együtt is működnek egymással

...
Hírek

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

...
Nagy

Versterápia: „barát? / igen / de/ nem ér rá”

...
Gyerekirodalom

Elveszett városok és ősi folyamistenek – A világ öt folyó tükrében

...
Hírek

Még lehet jelentkezni a Szépírók workshopjaira

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Szórakozás

Megint dráma van a Szépművészetiben- Textúra 2021

Tavaly ősszel a második hullám elsodorta a kortárs irodalom, a színház és a képzőművészet egyik legizgalmasabb összművészeti találkozóját, a 2020-as Textúrát. Bár vígaszdíjul megnézhettük a streamelt verziót online, de lássuk be, ennek a programnak épp a felfedezős, múzeumban bolyongós, kincskeresős hangulatát szeretjük igazán, úgyhogy most itt a lehetőség, hogy bepótoljuk. 

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...