Képregényben tárulnak fel a Mátyás-templom történetének titkai

Képregényben tárulnak fel a Mátyás-templom történetének titkai

A Mátyás-templom emlékezetes eseményekkel, koronázásokkal, esküvőkkel, ugyanakkor tragédiákkal is tarkított, viharos története tárul fel a Múltébresztők című képregényben, amelynek keletkezéséről az írót, Dávid Ádámot kérdeztük.

Ruff Orsolya | 2020. július 14. |
Múltébresztők című képregény a Mátyás-templom nyolcszáz éves történetét mutatja be elsősorban a 10‒14 éves kiskamasz olvasóknak egy játékos időutazás keretében, ahogy erre az alcím (Kalandozások a Mátyás-templomban) is utal. A képregény írója, Dávid Ádám megkeresésünkre elmondta, hogy a kerettörténet felütése szerint Berci, egy szegedi diák Budapestre érkezik, és unja magát az osztálykiránduláson az ofőjük végtelenbe nyúló templomtörténeti kiselőadását hallgatva. Elkóborol a csoporttól, és rátalál egy különleges oszlopfőre, amelyen két figura tart egy üres kódexet (ami egyébként Budapest legrégebbi, eredeti helyén talált és restaurált középkori kőfaragványa).
-
Bercinek sikerül feltörnie a kódex kódját, a szobrok pedig megelevenednek. Ők Tabula és Rasa, a két múltébresztő, akik megnyitják az időliftet a fiúnak, hogy végigkalauzolják a templom királykoronázásokkal, különleges esküvőkkel, valamint pusztító tüzekkel és robbanásokkal tarkított, viharos történetén.
-
Dávid Ádám író és Németh Gyula grafikus negyedik közös munkájaként jelent meg a Múltébresztők. Németh Gyula először a szerző Millennium expressz című történelmi kalandregény-trilógiájának második és harmadik kötetéhez készített borítót (az első kötet borítóját Futaki Attila rajzolta), majd a Design Terminál felkérésére született meg a sztori képregényes előzménytörténete (ezt egyelőre nem adták ki). Rabtársak a Gulagon címmel írt képregényük a Gulág Emlékbizottság felkérésére jelent meg 2016 decemberében. Olofsson Placid atya és Menczer Gusztáv története százezer középiskoláshoz jutott el, és a 28 oldalas képregényt 2017-ben Alfabéta-díjra jelölték. A Mindszenty József életútját bemutató MINDSZENTY-képregény pedig a Mindszenty Alapítvány felkérésére készült 2018-ban.
-
A Múltébresztők című új képregény a Mátyás-templom boltjában vásárolható meg.
Kapcsolódó cikkek
...
Kritika
Berg Judit krimije után majd mindenki a Mátyás-templomban akar nyomozni
...
Nagy
Dávid Ádám: Egy digitális bennszülöttet is lenyűgözhet Houdini
...
Nagy
Ezekkel a kalandos képregényekkel könnyű elszakadni a képernyőtől

A karantén alatt és után is szükség van kikapcsolódásra, de mi van, ha az embernek nincs társasága, vagy nem szeretne ismét webkamerán keresztül kommunikálni a partnereivel? Ekkor jöhetnek szóba az egyszemélyes játékok.

Hírek
...
Hírek
Magyar író nyerte rajongói kategóriában a legfontosabb fantasztikus irodalmi díjat, a Hugót!
...
Hírek
Milan Kundera a Morva Tartományi Könyvtárnak adományozza archívumát
...
Nagy
5 könyv, amiben a művészeteké a főszerep
...
Hírek
Meghalt Alan Parker filmrendező
...
Hírek
Októberben jön Ulickaja járványveszélyről szóló kötete, amit negyven éve írt
...
Hírek
Szüts Miklós: istenem, a város szarrá-bombázását ramazurinak hívja!
...
Hírek
850 millió forintot oszt szét az MMA járványügyi mentőcsomagjában
...
Hírek
Tisza Kata: A csönd az abúzushoz asszisztál
...
Hírek
Hilary Mantel harmadszor is megnyerheti a Booker-díjat
A hét könyve
Kritika
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?
...
Nagy
Németh Róbert: Motorcycle Emptiness

"A dal saját naprendszer, beszippant, nem lehet kikeveredni belőle, átcsúszol egy intergalaktikus átjárón egy párhuzamos világegyetembe, aminek saját szabályai vannak és ahonnan nem lehet csak úgy visszajönni" - Németh Róbert A táguló idő című tárcasorozata folytatódik, színpadon a Manic Street Preachers.

Polc

Kaland és menekülés is lehet a gyászmunka minden idők egyik legjobb regényében
...
Flea: Az agyam eldobom, szinte LEBEGEK, fénysugarak hatolnak át a testemen
...
Sjón egy szerelmi történetet, egy krimit és egy sci-fit írt meg egy kötetben
...
A szexchatelő férj történetében több a csavar, mint elsőre látszik
...