Képregényben tárulnak fel a Mátyás-templom történetének titkai

Képregényben tárulnak fel a Mátyás-templom történetének titkai

A Mátyás-templom emlékezetes eseményekkel, koronázásokkal, esküvőkkel, ugyanakkor tragédiákkal is tarkított, viharos története tárul fel a Múltébresztők című képregényben, amelynek keletkezéséről az írót, Dávid Ádámot kérdeztük.

Ruff Orsolya | 2020. július 14. |
Múltébresztők című képregény a Mátyás-templom nyolcszáz éves történetét mutatja be elsősorban a 10‒14 éves kiskamasz olvasóknak egy játékos időutazás keretében, ahogy erre az alcím (Kalandozások a Mátyás-templomban) is utal. A képregény írója, Dávid Ádám megkeresésünkre elmondta, hogy a kerettörténet felütése szerint Berci, egy szegedi diák Budapestre érkezik, és unja magát az osztálykiránduláson az ofőjük végtelenbe nyúló templomtörténeti kiselőadását hallgatva. Elkóborol a csoporttól, és rátalál egy különleges oszlopfőre, amelyen két figura tart egy üres kódexet (ami egyébként Budapest legrégebbi, eredeti helyén talált és restaurált középkori kőfaragványa).
Bercinek sikerül feltörnie a kódex kódját, a szobrok pedig megelevenednek. Ők Tabula és Rasa, a két múltébresztő, akik megnyitják az időliftet a fiúnak, hogy végigkalauzolják a templom királykoronázásokkal, különleges esküvőkkel, valamint pusztító tüzekkel és robbanásokkal tarkított, viharos történetén.
Dávid Ádám író és Németh Gyula grafikus negyedik közös munkájaként jelent meg a Múltébresztők. Németh Gyula először a szerző Millennium expressz című történelmi kalandregény-trilógiájának második és harmadik kötetéhez készített borítót (az első kötet borítóját Futaki Attila rajzolta), majd a Design Terminál felkérésére született meg a sztori képregényes előzménytörténete (ezt egyelőre nem adták ki). Rabtársak a Gulagon címmel írt képregényük a Gulág Emlékbizottság felkérésére jelent meg 2016 decemberében. Olofsson Placid atya és Menczer Gusztáv története százezer középiskoláshoz jutott el, és a 28 oldalas képregényt 2017-ben Alfabéta-díjra jelölték. A Mindszenty József életútját bemutató MINDSZENTY-képregény pedig a Mindszenty Alapítvány felkérésére készült 2018-ban.
A Múltébresztők című új képregény a Mátyás-templom boltjában vásárolható meg.
Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Berg Judit krimije után majd mindenki a Mátyás-templomban akar nyomozni

...
Nagy

Dávid Ádám: Egy digitális bennszülöttet is lenyűgözhet Houdini

...
Nagy

Ezekkel a kalandos képregényekkel könnyű elszakadni a képernyőtől

A karantén alatt és után is szükség van kikapcsolódásra, de mi van, ha az embernek nincs társasága, vagy nem szeretne ismét webkamerán keresztül kommunikálni a partnereivel? Ekkor jöhetnek szóba az egyszemélyes játékok.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Natalie Portmannel forog az új Ferrante-adaptáció

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

...
Hírek

Így fog kinézni Sally Rooney új regénye

...
Hírek

Gutenberget ünnepli a Google Doodle

...
Gyerekirodalom

Októberben érkezik J.K. Rowling új gyerekkönyve

...
Hírek

Nyáry Krisztián: Petőfivel szívesen találkoznék

...
Hírek

Újra fellángolt az erőszak Észak-Írországban

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Podcast

Morcsányi Géza: “Az irodalom a szívre mért kibírhatatlan csapás” [Kötelező: Sorstalanság]

A kötelező olvasmányok közös könyveink, amiket aligha tudunk elkerülni életünk során. A Kötelező podcast legújabb részében Kertész Imre Sorstalanságáról beszélgetünk Morcsányi Gézával.

Polc

Egy könyv azokról, akik a náci Németországban "úsztak az árral"

...

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

...

Lydia Davis a hétköznapi sodródásban is meglátja a rendet

...

A rinocérosz szédítően idegen, viszont szórakoztató

...