Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Móra]

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Móra]

A kötelező olvasmányok kiválasztása a mindenkori irodalomtanítás egyik legvitatottabb területe, ezt az új NAT összeállítása ismételten bebizonyította. Kik kerülnek fel az olvasmánylistára és kik a kimaradók? Melyik klasszikusunkat olvassuk évtizedek óta, és ki az a kortárs szerzőnk, aki egy vagy több művével bekerült az iskolai kánonba? Idén ősszel kiemelten foglalkozunk a kötelező olvasmányokkal, és természetesen kíváncsiak voltunk a gyerekkönyvkiadók véleményére is - éppen ezért arra kértük őket, válasszanak ki három olyan könyvet a portfoliójukból, amelyeket szívesen ajánlanának a magyartanárok figyelmébe. Most Kovázs Zsanett, a Móra Könyvkiadó marketingvezetője ajánl alternatívákat a kiadó kínálatából.

Könyves Magazin | 2020. október 08. |
Bosnyák Viktória
Az orrvadász - Rém jó könyvek
Ill.: Dudás Győző, Móra, 2019, 55 oldal

A sulikezdőknek ajánlom a a humoros szövegeket és rajzokat tartalmazó Rém jó-sorozatot: egy több füzetből álló, olvasni tanító, fokozatosan felépített szériáról van szó, amely a beszédfejlesztésből indul ki. A képekről beszélgetve, a betűket, betűkapcsolatokat, szótagokat olvasva észrevétlen jártasságot szerezhet a kicsi az olvasásban. Ez a gyorsan szerzett sikerélmény biztosítja a tanulás folytatásához szükséges motivációt. Kezdő olvasóknak ideális lehet még – a nagy betűs, sok képes – Ismered Harisnyás Pippit? és a Pippi talál egy csunkot című könyvek, vagy a Lumpi-Lumpi-sorozat.

Zágoni Balázs
A Gömb
Móra, 2020, 360 oldal

Felső tagozatosoknak izgalmas olvasmány lehet Zágoni Balázs A Gömb című disztópiája (amelyet tavaly az év ifjúsági könyvének választottak), és második része, az Odaát. A Gömbben a tökéletes körülmények között élő, de már születésük pillanatában is eladósodott Városi emberek és az annak falán kívül szabadon, de a napi megélhetésért küzdő kolóniák tagjainak küzdelme áll. A Város folyamatos kontroll alatt tartja a kolóniákat és szűkíti életterüket. A kalandos, fordulatos, jövőben játszódó történet dinamikus olvasmány, amely sok kérdést felvet a társadalommal, a kirekesztéssel, hatalommal, barátsággal, hűséggel kapcsolatban. Ugyanennek a korosztálynak ajánlanám még – az év gyerekkönyve díj shortlistjén szereplő – Pityke és Prém című regényt Majoros Nórától, a kistiniknek pedig Elisabetta Gnone Olga, a papírlány című könyvét, amely tavaly a fordítói kategóriában nyerte el a HUBBY-díját; a regény, amelyet Todero Anna fordított magyarra, az önelfogadás/önértékelés kérdést boncolgatja.

48 másképp
Móra, 2019, 157 oldal

13-14 éves kor felett a kortárs szerzők által jegyzett ifjúsági novella válogatásainkat ajánlom múltról-jelenről-jövőről, illetve a súlyosabb témákat (öngyilkosság, fajgyűlölet, családon belüli erőszak, újrakezdés egy súlyos baleset után…) irodalmi formában boncolgató Tabu-sorozatot. Az érzelmi neveléshez és más nézőpontok megértéséhez fontosak lennének azok a könyvek, melyek nem didaktikusan, de jól érzékeltetik a „túloldal” nézőpontját.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra

Gimnazista koromban nagy hatással volt rám, hogy az irodalomórán gyakran olvastunk a kötelezőkhöz kapcsolódó kortárs szövegeket, parafrázisokat. A módszert követve ebben az összeállításban tíz olyan mai könyvet ajánlok, ami felkeltheti az érdeklődést a kötelezők iránt, vagy csak egyszerűen jó kiegészítő olvasmány. 

...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (1. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. Éppen ezért most olyan történeteket ajánlunk, amelyeknek a szerzői és/vagy főszereplői lányok, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. 

...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (2. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. Éppen ezért most olyan könyveket ajánlunk, amelyeknek szerzői és/vagy főszereplői nők, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. 

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

A Könyves Magazin, a Magvető Kiadó támogatásával május végén egyszeri és megismételhetetlen kiadványt jelentet meg az öt éve elhunyt Esterházy Péterről, valamint szellemi és kulturális hagyatékáról. A 100 oldalas, családi fotókkal gazdagon illusztrált magazinban többféle irányból közelítünk Esterházyhoz.

Szerzőink

...
fk

Szabó T. Anna: Ady tanított meg arra, mennyire változhatatlan a halál

...
Benedek Márton

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Nézegess ritkán látott képeket Esterházy Péterről!

...
Hírek

Budapest megpályázza a Világ Könyvfővárosa címet

...
Hírek

Natalie Portmannel forog az új Ferrante-adaptáció

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

...
Hírek

Így fog kinézni Sally Rooney új regénye

...
Hírek

Gutenberget ünnepli a Google Doodle

...
Gyerekirodalom

Októberben érkezik J.K. Rowling új gyerekkönyve

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.

...
Gyerekirodalom

A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

Az Örökösök viadala bár címében kissé Suzanne Collins sorozatát idézi, cselekménye inkább olyan, mintha a Neveletlen hercegnőt egy merész mozdulattal a Tőrbe ejtve filmmel mosták volna össze. Ha lehántjuk a tini szappanoperás sallangokat, mindenesetre egy jó kis nyomozós-rejtvényfejtős ámokfutást kapunk. U18.

...
Gyerekirodalom

Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

A madárnak szereplőként és motívumként is óriási hagyománya van a magyar (gyerek)irodalomban, elég csak Lázár Ervin seregélyére és feketerigójára vagy Tandori Dezső verebeire gondolni.  Ezt a hagyományt folytatja új könyvében Balázs Imre József: a MadárÁBÉCÉ egyszerre madárhatározó, versgyűjtemény, ábécéskönyv és gyönyörű lapozgató.