Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Móra]

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Móra]

A kötelező olvasmányok kiválasztása a mindenkori irodalomtanítás egyik legvitatottabb területe, ezt az új NAT összeállítása ismételten bebizonyította. Kik kerülnek fel az olvasmánylistára és kik a kimaradók? Melyik klasszikusunkat olvassuk évtizedek óta, és ki az a kortárs szerzőnk, aki egy vagy több művével bekerült az iskolai kánonba? Idén ősszel kiemelten foglalkozunk a kötelező olvasmányokkal, és természetesen kíváncsiak voltunk a gyerekkönyvkiadók véleményére is - éppen ezért arra kértük őket, válasszanak ki három olyan könyvet a portfoliójukból, amelyeket szívesen ajánlanának a magyartanárok figyelmébe. Most Kovázs Zsanett, a Móra Könyvkiadó marketingvezetője ajánl alternatívákat a kiadó kínálatából.

Könyves Magazin | 2020. október 08. |
Bosnyák Viktória
Az orrvadász - Rém jó könyvek
Ill.: Dudás Győző, Móra, 2019, 55 oldal
-

A sulikezdőknek ajánlom a a humoros szövegeket és rajzokat tartalmazó Rém jó-sorozatot: egy több füzetből álló, olvasni tanító, fokozatosan felépített szériáról van szó, amely a beszédfejlesztésből indul ki. A képekről beszélgetve, a betűket, betűkapcsolatokat, szótagokat olvasva észrevétlen jártasságot szerezhet a kicsi az olvasásban. Ez a gyorsan szerzett sikerélmény biztosítja a tanulás folytatásához szükséges motivációt. Kezdő olvasóknak ideális lehet még – a nagy betűs, sok képes – Ismered Harisnyás Pippit? és a Pippi talál egy csunkot című könyvek, vagy a Lumpi-Lumpi-sorozat.

Zágoni Balázs
A Gömb
Móra, 2020, 360 oldal
-

Felső tagozatosoknak izgalmas olvasmány lehet Zágoni Balázs A Gömb című disztópiája (amelyet tavaly az év ifjúsági könyvének választottak), és második része, az Odaát. A Gömbben a tökéletes körülmények között élő, de már születésük pillanatában is eladósodott Városi emberek és az annak falán kívül szabadon, de a napi megélhetésért küzdő kolóniák tagjainak küzdelme áll. A Város folyamatos kontroll alatt tartja a kolóniákat és szűkíti életterüket. A kalandos, fordulatos, jövőben játszódó történet dinamikus olvasmány, amely sok kérdést felvet a társadalommal, a kirekesztéssel, hatalommal, barátsággal, hűséggel kapcsolatban. Ugyanennek a korosztálynak ajánlanám még – az év gyerekkönyve díj shortlistjén szereplő – Pityke és Prém című regényt Majoros Nórától, a kistiniknek pedig Elisabetta Gnone Olga, a papírlány című könyvét, amely tavaly a fordítói kategóriában nyerte el a HUBBY-díját; a regény, amelyet Todero Anna fordított magyarra, az önelfogadás/önértékelés kérdést boncolgatja.

48 másképp
Móra, 2019, 157 oldal
-

13-14 éves kor felett a kortárs szerzők által jegyzett ifjúsági novella válogatásainkat ajánlom múltról-jelenről-jövőről, illetve a súlyosabb témákat (öngyilkosság, fajgyűlölet, családon belüli erőszak, újrakezdés egy súlyos baleset után…) irodalmi formában boncolgató Tabu-sorozatot. Az érzelmi neveléshez és más nézőpontok megértéséhez fontosak lennének azok a könyvek, melyek nem didaktikusan, de jól érzékeltetik a „túloldal” nézőpontját.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra

Gimnazista koromban nagy hatással volt rám, hogy az irodalomórán gyakran olvastunk a kötelezőkhöz kapcsolódó kortárs szövegeket, parafrázisokat. A módszert követve ebben az összeállításban tíz olyan mai könyvet ajánlok, ami felkeltheti az érdeklődést a kötelezők iránt, vagy csak egyszerűen jó kiegészítő olvasmány. 

...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (1. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. Éppen ezért most olyan történeteket ajánlunk, amelyeknek a szerzői és/vagy főszereplői lányok, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. 

...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (2. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. Éppen ezért most olyan könyveket ajánlunk, amelyeknek szerzői és/vagy főszereplői nők, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. 

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

Szerzőink

...
Valuska László

Hogyan kokainozik a magyar?

...
Bányász Attila

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Ruff Orsolya

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

Hírek
...
Hírek

Dragomán egypercesben írta meg az SZFE körüli helyzetet

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!

...
Hírek

Minisorozatot készít az HBO Nesbo A fiújából

...
Hírek

Nem jelenhetett meg a Péterfy-Novák Évával készült interjú a 168 órában

...
Hírek

Jövőre két Philip Roth-életrajz jön Amerikában

...
Hírek

A cyberpunktól a Dűnéig - Hétfőtől ismét Világok Találkozása

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki

Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét kérdeztük a Meseország mindenkié koncepciójáról, és beszélt a Grimm-mesék hatásáról, a Disney-film változásáról és a kötet szakértőcsapatáról.

...
Hírek

Boldizsár Ildikó: Meseország valóban mindenkié, mi döntjük el, hogy kit/mit engedünk onnan magunkhoz

Napok óta a Meseország mindenkié című mesekönyv tartja lázban az országot. Boldizsár Ildikó író-meseterapeuta azonban megszerezte és elolvasta a kötetet, majd egy Facebook-posztban fejtette ki, miről is szólnak a mesék, és mi a véleménye a botrányról.

...
Gyerekirodalom

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Manó]

Mindig élénk figyelem kíséri és parázs vita zajlik akörül, hogy mi kerüljön fel az iskolai kötelező olvasmányok listájára. A téma örök, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, ha tehetnék, a hazai gyerekkönyvkiadók vajon milyen kortárs műveket ajánlanának a tanárok figyelmébe. Ezúttal a Manó Könyvek alternatíváit mutatjuk.