Gyerekirodalom könyvtár tiltás lgbtq

Ezeket a köteteket akarták eltávolítani az amerikai könyvtárak polcairól

Tavaly óta közel ötödével nőtt azoknak a könyveknek a száma, amelyeket különböző okokra hivatkozva le akartak szedetni az amerikai könyvtárak polcairól. A Guardian cikke szerint pedig a kifogásolt gyerekkönyvek 80 százalékát olyan kiadványok teszik ki, amelyekben LGBTQ-szereplők bukkannak fel.

.konyves. | 2020. április 22. |

Az amerikai könyvtárszövetség minden évben közzéteszi azoknak a könyveknek a listáját, amelyeket különböző okokból el akartak távolíttatni már a polcokról. A legfrissebb listán található például Alex Gino George című kötete, amelynek hőse "tudja magáról, hogy ő nem fiú" - ez a kötet a 2015-ös megjelenése óta mindig felkerült a kifogásoltak listájára, elsősorban a szexuális utalások miatt, és leginkább azért, mert szembemegy a hagyományos családmodellel.

Szintén tiltakozást váltott ki az And Tango Makes Three, amelyben két fiúpingvin nevel egy fiókát, ahogy a Last Week Tonight műsorvezetőjének, John Olivernek a A Day in the Life of Marlon Bundo című könyve is kiverte néhány olvasónál a biztosítékot - állításuk szerint azért, mert a könyv mérgezi az olvasók erkölcseit. John Oliver amúgy a könyvet minden olyan nyuszinak ajánlotta, aki érezte már valaha magát másnak.

A listán még akad olyan könyv is, amelynek kamasz hősei transzneműségről beszélnek (Susan Kuklin: Beyond Magenta), illetve olyan, melynek végén a címszereplők, egy herceg és egy lovag, összeházasodnak (Daniel Haack: Prince & Knight).

A kifogásolt könyvek tízes listáján csupán két olyan kötet szerepel, amelyet nem LGBTQ-tartalom miatt akartak levetetni a polcokról: ezek egyike A Szolgálólány meséje Margaret Atwoodtől (egyebek között profán és vulgáris jelleget vetettek a szerző szemére), valamint a Harry Potter-sorozat. J.K. Rowling könyve a tiltakozók szerint azért káros, mert tényleges átkokat és varázsigéket tartalmaz, és mivel szereplői szerintük becstelen eszközökkel akarják elérni céljaikat.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elton John megvédte az LMBTQ-gyerekkönyveket Velence bigott polgármesterétől

...
Hírek

Szingapúr nem kér a meleg pingvinekből

...
Hírek

Amerikában még mindig az indián naplót akarják a legtöbbször betiltani

Hírek
...
Podcast

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...
Könyves Advent

Ezekkel a pszichológiai könyvekkel ajándékozd meg magadat és másokat karácsonykor

...
Hírek

Mario Vargas Llosa új regényében az 1954-es guatemalai puccsról ír

...
Szórakozás

Nicolas Cage játssza Drakulát a Universal új feldolgozásában

...
Szórakozás

December 9-én dupla epizóddal érkezik a Szex és New York folytatása

...
Hírek

Ridley Scott elsimerte, jön a Szárnyas fejvadász-sorozat

...
Nagy

Versterápia: „Hogy mennyire szeretlek,/ arra gondoltam, s hogy együtt leszünk/ az ünnepen”

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája