Ruff Orsolya

Kétezer százalékkal többet adnak el a kézmosós gyerekkönyvből

tony_ross kézmosás gyerekirodalom koronavírus

A jelenleg 81 éves Tony Rosst elsősorban illusztrátorként ismerik Magyarországon – neki köszönhetők például a Rosszcsont Peti-sorozat vagy A világ legrosszabb gyerekei-könyvek rajzai. Az Andersen-díjas Tony Rossnak viszont saját sorozata is van, amelynek főszereplője egy dacos királylány, aki rendszerint lazítani szeretne az őt körülvevő világ szabályain, vagy éppen azon van, hogy feltétlenül kiharcoljon magának valamit.

A sorozat egyik könyvében például az elemi higiéniával dacol: az I Don’t Want to Wash My Hands! (~ Nem akarok kezet mosni!) eredetileg 2001-ben jelent meg Angliában, a Guardian szerint pedig csak az elmúlt egy hónapban 2 ezer százalékkal megnőtt az eladása. A sztori szerint a kis királylányt a kinti játék, a kutyával való hancúrozás, a tüsszentés és a vécézés után is minduntalan meg kell kérni, hogy mosson kezet, a miértekre pedig mindig elmondják neki, hogy erre a bacilusok miatt van szükség.

A mostani járványhelyzetben a gyakori kézmosásnak kulcsszerep jut a megelőzésben, és az Andersen Press kiadó is ezzel magyarázza, hogy „példa nélküli kereslet” mutatkozik a könyv iránt, így alig győzik újranyomni. A kiadó szerint miután sok szülő óriási nyomás alá került ezekben a napokban (hiszen egyszerre kell segíteniük a gyerekeknek a távtanulásban és otthonról dolgozniuk), szemlátomást keresik azokat a könyveket, amelyekkel őszinte párbeszédet kezdeményezhetnek a gyerekekkel, anélkül, hogy túlságosan dramatikusak lennének vagy megijesztenék őket.