A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

Jennifer Lynn Barnes középiskolás kora óta ír, tizenkilenc évesen jelent meg az első könyve, azóta pedig nincs megállás, egyik regénye követi a másikat. Az Örökösök viadala tavaly jelent meg angolul, és bár a magyar kiadás címében némiképp Suzanne Collins sorozatát idézi, cselekménye inkább olyan, mintha a Neveletlen hercegnőt egy merész mozdulattal a Tőrbe ejtve filmmel mosták volna össze. Ha lehántjuk a tini szappanoperás sallangokat, mindenesetre egy jó kis nyomozós-rejtvényfejtős ámokfutást kapunk.

Ruff Orsolya | 2021. április 09. |

A középiskolás és félárva Avery élete akkor áll a feje tetejére, amikor üzenetet kap egy kőgazdag, vadidegen családtól, melynek tagjai arról értesítik, hogy a família elhunyt patriarchája őt is bevette a végrendeletébe. A lány rögtön egy nagy kérdőjellé változik, de gondolkodni nincs túl sok idő, privátgépbe vágják a gyámjával, azaz a nővérével együtt, és meg sem állnak Texasig. A Hawthorne család természetesnek vélhető ellenségességgel fogadja az idegent, és persze mindenkinek azon pörög az agya, milyen kapcsolat fűzhette a lányt az öreg Tobiashoz.

Jennifer Lynn Barnes
Örökösök viadala
Ford.: Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 2021, 400 oldal
-

A döbbenet akkor jön, amikor felbontják a végrendeletet és kiderül: a család csak a lehulló morzsákat kapja, a milliárdok pedig az Avery nevű csitri ölében landolnak. Az örökségnek egy feltétele van: egy teljes évet a Hawthorne-házban kell töltenie, amelynek falai között – ez csak menet közben derül ki –

több a titkos átjáró, rejtekfolyosó, kódokkal nyitható ki- és bejárat, mint ami egy átlagember számára egészséges lenne.

Avery szempontjából a teljesítés egyetlen szépséghibája, hogy a házban maradnak a rokonok is, köztük Tobias négy fiúunokája (persze mind másért sármos), akiket világéletükben rejtvények megfejtésére trenírozott a nagyapjuk.

Az nagyon hamar kiderül, hogy nemcsak a ház, de maga a lány is egy rejtély (a „miért pont ő?” kérdése végighúzódik a regényen), ráadásul a négy fiú múltja is tele van titkokkal, és egymás közötti viszonyukat elég alaposan átrendezte egy múltbéli tragikus haláleset. Miközben a lány megpróbál alkalmazkodni az új életéhez (nemcsak testőrt és ügyvédet kap, de új stílust is, meg persze rengeteg stresszt a nyakába), újra iskolába kell járnia, ami csak a szupergazdagoknak fenntartott helyi suliban lehetséges. Barnes itt nagyjából hozza az összes középsulis romkom toposzt, az iskola méhkirálynőjének felbukkanásától kezdve a mindenki által levegőnek nézett fura fazonig, de ha ezeken a gyerekbetegségeken átsiklunk, és csak a házbeli eseményekre koncentrálunk, akkor

elkezd működni a cselekmény.

Avery házi nyomozásának akkor lesz igazán tétje, amikor valaki megpróbálja eltenni láb alól, és a lánynak így már sokszoros érdeke, hogy kiderítse, milyen titkokat rejt a Hawthorne-ház, amelybe az öreg Tobias egy rakás nyomot rejtett el. A lány a négy fiúval szövetkezve és/vagy versengve próbálja összeállítani a kirakós darabjait, ami a kötet végére úgy-ahogy sikerül is. Azért csak úgy-ahogy, mert az Örökösök viadala egy kétkötetes sorozat első része, így miközben Barnes az egyik kezével ad (azaz kapunk egyfajta feloldást a könyv végére), a másikkal elvesz (és egy brutális cliffhangert pakol az utolsó oldalakra). Az nagyon érződik, hogy Jennifer Lynn Barnesnak erős forgatókönyvírói tapasztalata is van, dinamikusan követik egymást az események, és

nagy meglepetés lenne, ha előbb-utóbb nem készülne film belőle.

A tini romkom-szál alapvetően nem lép túl a közhelyeken, viszont a nyomozós részek izgalmasak, és bár Barnes nagy eséllyel továbbra is erősen tartja majd a szerelmi szála(ka)t, csak remélni lehet, hogy a második rész főleg a kutatásra, a titkok, kódok, rejtvények megoldására fog koncentrálni.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

A madárnak szereplőként és motívumként is óriási hagyománya van a magyar (gyerek)irodalomban, elég csak Lázár Ervin seregélyére és feketerigójára vagy Tandori Dezső verebeire gondolni.  Ezt a hagyományt folytatja új könyvében Balázs Imre József: a MadárÁBÉCÉ egyszerre madárhatározó, versgyűjtemény, ábécéskönyv és gyönyörű lapozgató.

...
Gyerekirodalom

A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

Jean-Claude Mourlevat lett 2021-es Astrid Lindgren-emlékdíjasa. A francia szerzőnek az elmúlt években több könyve is megjelent magyarul.

...
Gyerekirodalom

Online Gyerekkönyv Fesztivált szervez a HUBBY

A pandémia miatt idén is elmarad a Nemzetközi Könyvfesztivál, viszont a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum a kiadói tagozatával úgy döntött, hogy ha már élőben nem lehet találkozni, akkor online tartanak egy minifesztivált.

Olvass!
...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

A költőként elismert Bognár Péter első regényében egymást követik a rejtélyek, és felbolydul egy falu élete. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!

...
Beleolvasó

Egy hétvége elég ahhoz, hogy egy barátság évtizedes konfliktusai a felszínre kerüljenek

A hetvenes éveiben járó Adele, Wendy és Jude a negyedik barátnőjüket gyászolják. Egy sorsfordító hétvégén nemcsak a barátságukat, de az egész életüket is átértékelik. Olvass bele a Hétvégébe!

Hírek
...
Gyerekirodalom

Szabad szerelmesnek lenni, ha az ember gyászol?

...
Hírek

George Szirtes romló kulturális állapotokról, kivéreztetésről, és az ennek ellenére megszülető kiváló művekről mesélt

...
Hírek

Michelle Obama inspirálta az iráni elnök feleségét

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

...
Hírek

Britney Spears húga botránykönyvben teregeti ki a családi szennyest

...
Hírek

Prőhle Gergely: Esterházy könyvei által kirajzolódik egy irodalmi kapcsolatrendszer

...
Hírek

Végre megérkezett A Gyűrűk Ura-sorozat címe és első teasere

...
Hírek

Dokumentumfilm készült az első magyar nyelvű szövegemlékről

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

...
Podcast

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast második vendége Boldizsár Ildikó mesekutató, író.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

...
Forgách Kinga

A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek