A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

Jennifer Lynn Barnes középiskolás kora óta ír, tizenkilenc évesen jelent meg az első könyve, azóta pedig nincs megállás, egyik regénye követi a másikat. Az Örökösök viadala tavaly jelent meg angolul, és bár a magyar kiadás címében némiképp Suzanne Collins sorozatát idézi, cselekménye inkább olyan, mintha a Neveletlen hercegnőt egy merész mozdulattal a Tőrbe ejtve filmmel mosták volna össze. Ha lehántjuk a tini szappanoperás sallangokat, mindenesetre egy jó kis nyomozós-rejtvényfejtős ámokfutást kapunk.

Ruff Orsolya | 2021. április 09. |

A középiskolás és félárva Avery élete akkor áll a feje tetejére, amikor üzenetet kap egy kőgazdag, vadidegen családtól, melynek tagjai arról értesítik, hogy a família elhunyt patriarchája őt is bevette a végrendeletébe. A lány rögtön egy nagy kérdőjellé változik, de gondolkodni nincs túl sok idő, privátgépbe vágják a gyámjával, azaz a nővérével együtt, és meg sem állnak Texasig. A Hawthorne család természetesnek vélhető ellenségességgel fogadja az idegent, és persze mindenkinek azon pörög az agya, milyen kapcsolat fűzhette a lányt az öreg Tobiashoz.

Jennifer Lynn Barnes
Örökösök viadala
Ford.: Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 2021, 400 oldal
-

A döbbenet akkor jön, amikor felbontják a végrendeletet és kiderül: a család csak a lehulló morzsákat kapja, a milliárdok pedig az Avery nevű csitri ölében landolnak. Az örökségnek egy feltétele van: egy teljes évet a Hawthorne-házban kell töltenie, amelynek falai között – ez csak menet közben derül ki –

több a titkos átjáró, rejtekfolyosó, kódokkal nyitható ki- és bejárat, mint ami egy átlagember számára egészséges lenne.

Avery szempontjából a teljesítés egyetlen szépséghibája, hogy a házban maradnak a rokonok is, köztük Tobias négy fiúunokája (persze mind másért sármos), akiket világéletükben rejtvények megfejtésére trenírozott a nagyapjuk.

Az nagyon hamar kiderül, hogy nemcsak a ház, de maga a lány is egy rejtély (a „miért pont ő?” kérdése végighúzódik a regényen), ráadásul a négy fiú múltja is tele van titkokkal, és egymás közötti viszonyukat elég alaposan átrendezte egy múltbéli tragikus haláleset. Miközben a lány megpróbál alkalmazkodni az új életéhez (nemcsak testőrt és ügyvédet kap, de új stílust is, meg persze rengeteg stresszt a nyakába), újra iskolába kell járnia, ami csak a szupergazdagoknak fenntartott helyi suliban lehetséges. Barnes itt nagyjából hozza az összes középsulis romkom toposzt, az iskola méhkirálynőjének felbukkanásától kezdve a mindenki által levegőnek nézett fura fazonig, de ha ezeken a gyerekbetegségeken átsiklunk, és csak a házbeli eseményekre koncentrálunk, akkor

elkezd működni a cselekmény.

Avery házi nyomozásának akkor lesz igazán tétje, amikor valaki megpróbálja eltenni láb alól, és a lánynak így már sokszoros érdeke, hogy kiderítse, milyen titkokat rejt a Hawthorne-ház, amelybe az öreg Tobias egy rakás nyomot rejtett el. A lány a négy fiúval szövetkezve és/vagy versengve próbálja összeállítani a kirakós darabjait, ami a kötet végére úgy-ahogy sikerül is. Azért csak úgy-ahogy, mert az Örökösök viadala egy kétkötetes sorozat első része, így miközben Barnes az egyik kezével ad (azaz kapunk egyfajta feloldást a könyv végére), a másikkal elvesz (és egy brutális cliffhangert pakol az utolsó oldalakra). Az nagyon érződik, hogy Jennifer Lynn Barnesnak erős forgatókönyvírói tapasztalata is van, dinamikusan követik egymást az események, és

nagy meglepetés lenne, ha előbb-utóbb nem készülne film belőle.

A tini romkom-szál alapvetően nem lép túl a közhelyeken, viszont a nyomozós részek izgalmasak, és bár Barnes nagy eséllyel továbbra is erősen tartja majd a szerelmi szála(ka)t, csak remélni lehet, hogy a második rész főleg a kutatásra, a titkok, kódok, rejtvények megoldására fog koncentrálni.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

A madárnak szereplőként és motívumként is óriási hagyománya van a magyar (gyerek)irodalomban, elég csak Lázár Ervin seregélyére és feketerigójára vagy Tandori Dezső verebeire gondolni.  Ezt a hagyományt folytatja új könyvében Balázs Imre József: a MadárÁBÉCÉ egyszerre madárhatározó, versgyűjtemény, ábécéskönyv és gyönyörű lapozgató.

...
Gyerekirodalom

A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

Jean-Claude Mourlevat lett 2021-es Astrid Lindgren-emlékdíjasa. A francia szerzőnek az elmúlt években több könyve is megjelent magyarul.

...
Gyerekirodalom

Online Gyerekkönyv Fesztivált szervez a HUBBY

A pandémia miatt idén is elmarad a Nemzetközi Könyvfesztivál, viszont a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum a kiadói tagozatával úgy döntött, hogy ha már élőben nem lehet találkozni, akkor online tartanak egy minifesztivált.

Olvass!
...
Beleolvasó

Törőcsik Mari jelenlétének olyan ereje volt, amitől mindenki rá figyelt

Életének 86. évében meghalt Törőcsik Mari, aki az ország egyik legkedveltebb színésze volt. Emlékére Bérczes László beszélgetőkönyvéből ajánlunk részletet. 

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

A megindító történetektől az abszurd írásokon át a már-már gonosz tréfákig vezet az út Rényi Ádám felnőtt mesekönyvében.

...
Beleolvasó

A kutya és az ember kapcsolata egyszerre különleges és ősi

Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában - állítja Tor Age Bringsvaerd Vau című könyvében, amely a kutyát övező mítoszokra, mesékre és különös hagyományokra koncentrál - mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy nyakék még a 19. században is fel tudta forgatni az ember életét

Rose Tremain új könyvében egy fiatal nő változtatni akar az életén, és ki akar törni a kisvárosi közegből, mert azt gondolja, többre és másra hivatott. Olvassatok bele A kegyelem szigetei című regénybe!

...
Beleolvasó

Boccaccio klasszikusa ihlette a modern Dekameron-projektet

Margaret Atwood, Mona Awad, Tommy Orange, Edwidge Danticat vagy David Mitchell - csak néhány név azok közül, akik igent mondtak a New York Times felkérésére, és vállalták, hogy történeteket írnak a koroanvírus-járvány idején. Ez lett a Dekameron-projekt - mutatunk belőle egy részletet!

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Nádas Péter, JK Rowling és Thom Yorke másokkal együtt írt Putyinnak levelet

...
Hírek

Meghalt Lengyel Anna dramaturg, aki néven nevezte a gyilkosát

...
Beleolvasó

Törőcsik Mari jelenlétének olyan ereje volt, amitől mindenki rá figyelt

...
Hírek

Meghalt Törőcsik Mari

...
Hírek

Törőcsik és Pilinszky - Csak úgy lettek egymás életében

...
Hírek

Szabó T. Anna: “Ezért az örömért vagyunk a világon, ezért az egymásranevetős, önátadó bizalomért”

...
Hírek

Már biztos, hogy fájdalmas véget ér a várva várt Dűne-film 

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

...
Nagy

Margaret Atwood okosabb volt, mint bárki a Harvardon

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tíz éve tudtuk meg, hogy közeleg a Tél

Tíz éve indult világhódító útjára a Trónok harca, így az évforduló alkalmából számba vettük, mi mindent ért el a sorozat, és miben maradt a rajongói adósa.

...
Nagy

Németh László az életének minden csapását játékká alakította

120 évvel ezelőtt, 1901. április 18-án született Németh László, a Gyász, a Bűn, az Iszony és az Égető Eszter írója. Születésének évfordulóján pályájának öt érdekes aspektusára hívjuk fel a figyelmet. 

Szerzőink

...
Ott Anna

Morcsányi Géza: A Sorstalanság "a szívre mért kiheverhetetlen csapás" [Kötelező: Sorstalanság]

...
Benedek Márton

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)