A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

Jennifer Lynn Barnes középiskolás kora óta ír, tizenkilenc évesen jelent meg az első könyve, azóta pedig nincs megállás, egyik regénye követi a másikat. Az Örökösök viadala tavaly jelent meg angolul, és bár a magyar kiadás címében némiképp Suzanne Collins sorozatát idézi, cselekménye inkább olyan, mintha a Neveletlen hercegnőt egy merész mozdulattal a Tőrbe ejtve filmmel mosták volna össze. Ha lehántjuk a tini szappanoperás sallangokat, mindenesetre egy jó kis nyomozós-rejtvényfejtős ámokfutást kapunk.

Ruff Orsolya | 2021. április 09. |

A középiskolás és félárva Avery élete akkor áll a feje tetejére, amikor üzenetet kap egy kőgazdag, vadidegen családtól, melynek tagjai arról értesítik, hogy a família elhunyt patriarchája őt is bevette a végrendeletébe. A lány rögtön egy nagy kérdőjellé változik, de gondolkodni nincs túl sok idő, privátgépbe vágják a gyámjával, azaz a nővérével együtt, és meg sem állnak Texasig. A Hawthorne család természetesnek vélhető ellenségességgel fogadja az idegent, és persze mindenkinek azon pörög az agya, milyen kapcsolat fűzhette a lányt az öreg Tobiashoz.

Jennifer Lynn Barnes
Örökösök viadala
Ford.: Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 2021, 400 oldal
-

A döbbenet akkor jön, amikor felbontják a végrendeletet és kiderül: a család csak a lehulló morzsákat kapja, a milliárdok pedig az Avery nevű csitri ölében landolnak. Az örökségnek egy feltétele van: egy teljes évet a Hawthorne-házban kell töltenie, amelynek falai között – ez csak menet közben derül ki –

több a titkos átjáró, rejtekfolyosó, kódokkal nyitható ki- és bejárat, mint ami egy átlagember számára egészséges lenne.

Avery szempontjából a teljesítés egyetlen szépséghibája, hogy a házban maradnak a rokonok is, köztük Tobias négy fiúunokája (persze mind másért sármos), akiket világéletükben rejtvények megfejtésére trenírozott a nagyapjuk.

Az nagyon hamar kiderül, hogy nemcsak a ház, de maga a lány is egy rejtély (a „miért pont ő?” kérdése végighúzódik a regényen), ráadásul a négy fiú múltja is tele van titkokkal, és egymás közötti viszonyukat elég alaposan átrendezte egy múltbéli tragikus haláleset. Miközben a lány megpróbál alkalmazkodni az új életéhez (nemcsak testőrt és ügyvédet kap, de új stílust is, meg persze rengeteg stresszt a nyakába), újra iskolába kell járnia, ami csak a szupergazdagoknak fenntartott helyi suliban lehetséges. Barnes itt nagyjából hozza az összes középsulis romkom toposzt, az iskola méhkirálynőjének felbukkanásától kezdve a mindenki által levegőnek nézett fura fazonig, de ha ezeken a gyerekbetegségeken átsiklunk, és csak a házbeli eseményekre koncentrálunk, akkor

elkezd működni a cselekmény.

Avery házi nyomozásának akkor lesz igazán tétje, amikor valaki megpróbálja eltenni láb alól, és a lánynak így már sokszoros érdeke, hogy kiderítse, milyen titkokat rejt a Hawthorne-ház, amelybe az öreg Tobias egy rakás nyomot rejtett el. A lány a négy fiúval szövetkezve és/vagy versengve próbálja összeállítani a kirakós darabjait, ami a kötet végére úgy-ahogy sikerül is. Azért csak úgy-ahogy, mert az Örökösök viadala egy kétkötetes sorozat első része, így miközben Barnes az egyik kezével ad (azaz kapunk egyfajta feloldást a könyv végére), a másikkal elvesz (és egy brutális cliffhangert pakol az utolsó oldalakra). Az nagyon érződik, hogy Jennifer Lynn Barnesnak erős forgatókönyvírói tapasztalata is van, dinamikusan követik egymást az események, és

nagy meglepetés lenne, ha előbb-utóbb nem készülne film belőle.

A tini romkom-szál alapvetően nem lép túl a közhelyeken, viszont a nyomozós részek izgalmasak, és bár Barnes nagy eséllyel továbbra is erősen tartja majd a szerelmi szála(ka)t, csak remélni lehet, hogy a második rész főleg a kutatásra, a titkok, kódok, rejtvények megoldására fog koncentrálni.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

A madárnak szereplőként és motívumként is óriási hagyománya van a magyar (gyerek)irodalomban, elég csak Lázár Ervin seregélyére és feketerigójára vagy Tandori Dezső verebeire gondolni.  Ezt a hagyományt folytatja új könyvében Balázs Imre József: a MadárÁBÉCÉ egyszerre madárhatározó, versgyűjtemény, ábécéskönyv és gyönyörű lapozgató.

...
Gyerekirodalom

A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

Jean-Claude Mourlevat lett 2021-es Astrid Lindgren-emlékdíjasa. A francia szerzőnek az elmúlt években több könyve is megjelent magyarul.

...
Gyerekirodalom

Online Gyerekkönyv Fesztivált szervez a HUBBY

A pandémia miatt idén is elmarad a Nemzetközi Könyvfesztivál, viszont a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum a kiadói tagozatával úgy döntött, hogy ha már élőben nem lehet találkozni, akkor online tartanak egy minifesztivált.

Olvass!
...
Beleolvasó

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa új regénye, a Vad idők megmutatja, hogyan döntötték meg Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével a megválasztott kormányt? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lorenzo de Medici bátyját a szeme láttára szúrták halálra a firenzei dómban

A Medici család legdicsőségesebb korszaka Lorenzo il Magnifico, a Nagyszerű Lorenzo idejére esett. Olvass bele a történetébe!

...
Beleolvasó

Ki tarthatna jogos igényt az Egy Gyűrűre, ha bevezetnék Középföldén a Polgári Törvénykönyvet?

Olykor a fantáziavilágok hősei is megbontlanak polgárjogi értelemben, sőt, az is előfordul, hogy bűncselekményt követnek el. De milyen következménye lenne a tetteiknek a mi valóságunkban?

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Versterápia: „Hosszú nyár volt vagy rövid volt, a juss,/ egy kandallóban ég a július.”

...
Hírek

Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

...
Nagy

A szépirodalom olvasása szociálisabbá tesz és segíti a szociális érzékenyítést

...
Beleolvasó

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit

...
Hírek

Nézz bele a Frida Kahlo műveit összegyűjtő gyönyörű albumba!

...
Hírek

Csak női írók könyveit árusítja egy skót könyvesbolt

...
Hírek

Kazuo Ishiguro és Rachel Cusk is esélyes a 2021-es Booker-díjra

...
Hírek

Dexter 8 év után álnéven tér vissza, de a bűntudat és a gyilkolási vágy a régi

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

A hét könyve
Kritika
A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel
...
Nagy

Finy Petra: Kék fal [Olimpia]

Július 23-án elkezdődött Tokióban az olimpia, nézők nélkül. Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Elsőként Finy Petra Kék fal című írását olvashatjátok. 

...
Nagy

Mérő László: Egy 58 éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, nyílt sértés

A dörzsölt szélkakas című új kötetét áthatja a közéleti fókusz, de nemcsak erről beszélgettünk Mérő Lászlóval. Mesterséges intelligencia és sci-fi, sakk és a Fradi B-Közép is szóba került. Interjú.

Szerzőink

...
Sándor Anna

A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel

...
Finy Petra

Finy Petra: Kék fal [Olimpia]

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan