Mégis hol írta Rowling a Harry Pottert?

Mégis hol írta Rowling a Harry Pottert?

A Harry Potter helyszínei nagyjából a megjelenés óta lázban tartják a rajongókat (Skóciában például komplett tematikus túrákat is szerveznek), egy twitterező ugyanakkor a napokban egy az egyben rákérdezett Rowlingnál, aki elárult pár kulisszatitkot.

Könyves Magazin | 2020. május 26. |

Az író szerint ha meg kellene határoznia Harry Potter szülőhelyét, pontosabban azt a momentumot, amikor kipattant a fejéből a sorozat ötlete, akkor az a Manchester és London között közlekedő vonat lenne. De mindig jól szórakozik, amikor azt hallja, hogy például Roxfort ötletét egy olyan csodás hely inspirálta, amelyet egykor meglátogatott, mert „ez távol áll az igazságtól”. Szerinte ha valóban azok a régi épületek, kocsmák, sikátorok vagy sírkertek inspirálták volna, amelyekről mások ezt állítják, akkor a húszas éveit non-stop utazgatással töltötte volna, állítása szerint viszont ez egyáltalán nem így történt. Ehelyett olyan helyeken ücsörgött, ahol olcsón kávéhoz jutott, vagy amelynek a bérleti díját megengedhette magának, miközben a történetein agyalt. 

Mindenesetre a Harry Potter és a bölcsek köve első sorait egy Clapham Junction környéki lakásban írta (ahogy fogalmazott: akkor tette le Roxfort első tégláit) – egy sportbolt feletti szobát bérelt ott. Sokkal romantikusabb körülmények között íródott ugyanakkor az a rész, amelyben Harry megkapja az első varázspálcáját Ollivandertől – ezt ugyanis egy fa alatt írta. Még egy fényképet is mutatott róla, de azt nem volt hajlandó elárulni, hogy a fa pontosan hol található. 

Elismerte ugyanakkor, hogy számos helyen írta a HP-t, ezek között van az edinburgh-i Elephant Café éppúgy, mint a portói The Majestic Café is. És hogy melyik helyszínre emlékezik vissza különösen szívesen? Egy régi kávézóra az edinburgh-i Nicolson Streeten. Emlékei szerint egyfolytában írt ott, és volt rá példa, hogy egyszer egy ültő helyében megírt egy teljes fejezetet. Úgy tudja, hogy a kávézó helyén ma már kínai étterem működik.

Forrás: Vogue

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek
Még Rowlingnak is elállt a szava a Harry Potter első olasz kiadásától

Egy rajongó mutatta meg a Twitteren, azóta mindenkinek csak kérdései vannak.

...
Hírek
J.K. Rowling titokban visszavásárolta gyerekkori otthonát

A Harry Potter szerzője titokban megvette azt a gloucestershire-i házat, amely a regényfolyam több elemét is inspirálta.

...
Gyerekirodalom
20 éve jelent meg Magyarországon a Harry Potter - Ez J.K. Rowling meseszerű története
Hírek
...
Nagy
A sokkot nem lehet megúszni - #olvassnádast
...
Hírek
Ilyennek képzelte Pálfi György a Sömmit
...
Hírek
Ernest Hemingway kiadott művei hemzsegnek a hibáktól
...
Hírek
Magyar író nyerte rajongói kategóriában a legfontosabb fantasztikus irodalmi díjat, a Hugót!
...
Hírek
Milan Kundera a Morva Tartományi Könyvtárnak adományozza archívumát
...
Nagy
5 könyv, amiben a művészeteké a főszerep
...
Hírek
850 millió forintot oszt szét az MMA járványügyi mentőcsomagjában
...
Hírek
Tisza Kata: A csönd az abúzushoz asszisztál
...
Hírek
Hilary Mantel harmadszor is megnyerheti a Booker-díjat
A hét könyve
Kritika
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?
...
Kritika
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?

Zoltán Gábor új kötete egy borzalmas időszak lenyomata versekben, melyet egy, a kétezres évekből visszatekintő szerző értelmez, így hozva létre egy rendkívül rétegzett, sokoldalú alkotást. A Szép versek 1944 a hét könyve. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy
Búcsú az Indextől - 8 könyv a szabad újságírás megértéséhez

Elfogultak és szomorúak vagyunk, hogy összeomlik az Index, mert nélküle a mai Könyves Magazin nem lenne az, ami. Függetlenséget, szabadságot és bátorságot tanultunk az Indexben, az Indextől.  

...
Szívünk rajta
Kiss Judit Ágnes: Bár egyre több prózát írok, irodalmi anyanyelvem a vers maradt

Júliusban a Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg lett a Szívünk rajta programban a hónap kiemelt könyve - Kiss Judit Ágnest a nevek fontosságáról, a vers és a mese kapcsolatáról, valamint az új könyvbe átköltöző kalózcsaládról faggattuk.

...
Nagy
Glukhovsky földalatti kalendáriuma: Metró – A trilógia

Dmitry Glukhovsky Metró-trilógiája tavaly egy kötetben, egy elbeszéléssel kiegészülve jelent meg. Glukhovsky Danteként kalauzol végig a radioaktivitástól kiégett orosz néplélek sötét bugyrain, és fantasztikum ide, apokalipszis oda, nem is rugaszkodott el a valóságtól annyira!