Greta Thunberg mint tengeri uborka - és más bábelőadások online

A Budapest Bábszínház pár évvel ezelőtt felhívta a figyelmünket arra, hogy „a báb nem korosztály, hanem műfaj”, hiszen rengeteg felnőtteknek szóló előadás használ bábokat, egy jó gyerekelőadás pedig ugyanúgy szól a szülőkhöz is. Ezen a hétvégén három bábelőadást is ajánlunk azoknak a családoknak, akik januárban sem szeretnének színház nélkül maradni.

Rezek Bori | 2021. január 15. |

Gimesi Dóra: Emma csöndje

-

Mikor? Január 16. 15:00

Hol? Kolibri Színház

Hány éves kortól? 7

Ár? 2000 Ft / 3000 Ft

Bábszínházi előadás arról, hogy Greta Thunberg tengeri uborka akar lenni? Majdnem! Az Időfutárt is jegyző Gimesi Dórát megihlette a svéd aktivista és generációs ikon, Greta Thunberg élete, írt egy darabot, ami megnyerte a Kolibri Színház kortárs magyar szerzők számára meghirdetett drámapályázatát. 

Emma hétéves, most kezdi az iskolát és nem igazán megy neki a beilleszkedés. Az emberekkel nehezen ért szót, a tengeri állatokkal viszont annál jobban. Emma fejében a világ egy hatalmas akvárium, ő pedig egy pici tengeri uborka benne, aki nem zavar sok vizet. Emma lesz az egyetlen, aki képes megérteni a bajba jutott kardszárnyú delfint, és ahhoz, hogy segíteni tudjon rajta, az ő feladata lesz kommunikálni az emberekkel, ezzel legyőzve saját félelmeit. Az előadás kisiskolásoknak mesél klímaváltozásról, környezetvédelemről és az egyéni felelősségvállalás fontosságáról, egy nem mindennapi kislány történetén keresztül.

A próbafotók alapján csodálatos mélytengeri látványvilággal, valamint gyönyörű bunraku és pálcás bábokkal találkozhatunk a szombati bemutatón. Michac Gábor díszlete és bábjai láttán nem csak a gyerekek szeretnének majd egy kis időre pici tengeri uborkává változni ebben a nagyszínpadnyi akváriumban. 

Weöres Sándor: Holdbeli csónakos

-

Mikor? Január 16. 10:00

Hol? Budapest Bábszínház

Hány éves kortól? 8

Ár? 2500 Ft / 4900 Ft

Azt hiszem, elmondhatjuk a mai 30-asokról és 40-esekről, hogy a Bóbita-generációhoz tartozunk: végtelenítve hallgattuk a családi magnón Halász Judit előadásában Weöres Sándor verseit. De hogy csak a magam nevében beszéljek, számomra egész biztos, hogy nem az alsós nyelvtanórák, hanem Weöres gyermekversei mutatták meg a magyar nyelv szépségét, ritmusát, nyelvi leleményeit és páratlan szókincsét. 

1969-ben, huszonnyolc évvel a szöveg írása után Weöres azt mondta a Magyar Hírlapban, hogy „a népi és valóságos elemek ötvözetéből létrejött játék alapgondolata az, hogy milyen nehezen találja meg az ember saját életútját. A történet a mesés ősidőkben, Ős-Magyarországon, Szkítiában és másutt játszódik.”

És nemcsak az ember találja meg nehezen a maga útját, de ez a darab is a magyar színpadokon. Weöres kifejezetten bábjátéknak írta meg a Holdbeli csónakost, mégis inkább nagyszínpadi zenés előadások készültek belőle, most viszont Hoffer Károly rendezése formailag visszatért az író eredeti szándékához a Budapest Bábszínházban.

A történet szerint a magyarok fejedelméhez, Jégapóhoz négy király érkezik a világ különböző tájairól lánykérőbe, hogy övék lehessen Pávaszem királylány keze. Hiába ígérnek neki hatalmas hadsereget, végtelen gazdagságot, világot igazgató mágiát és gyönyörködtető művészetet, a királykisasszony csak a Holdbeli csónakos után vágyakozik, és ahogy az ilyenkor a mesékben lenni szokott, meg is szökik kérői elől. A királylány kalandjai során megismeri az egész világot, az igaz szerelmet és legfőképpen önmagát. Az izgalmas felnövéstörténet mellett a gyerekek megismerhetik a magyar mesei és bábhagyományok emblematikus alakjait is, Vitéz Lászlót, Paprika Jancsit és Bolond Istókot is.

Beatrix Potter: Nyúl Péter 

-

Mikor? Január 17. 10:30

Hol? Budapest Bábszínház

Hány éves kortól? 4

Ár? 2500 Ft / 4900 Ft

A századforduló egyik leghíresebb angol meseírójáról, Beatrix Potterről 2006-ban Chris Noonan készített életrajzi filmet Renée Zellweger főszereplésével. Potter történeteinek főszereplői nem véletlenül állatok minden esetben, hiszen az író egyben természettudós is volt, aki rajongott az élővilágért. Az írás mellett fosszíliákat gyűjtött, érdekelte a csillagászat, a rovartan és sokat foglalkozott juhtenyésztéssel és gombatannal is. Nemcsak könyveit illusztrálta ő maga, de a mai merchandise fogalmát is ismerhette már, ugyanis remek üzletasszony lévén kifestőket, társasjátékokat, posztereket, babatakarókat és teáskészleteket is tervezett, elsősorban a legikonikusabb figurájáról, Nyúl Péter alakjáról.

Nyúl Péterért a mai napig rajonganak a gyerekek szerte a világban, 2018-ban egész estés mozifilm is készült belőle, akinek James Corden kölcsönözte a hangját, 2015 óta pedig a magyar gyerekek láthatják őt a Budapest Bábszínházban, Ellinger Edina rendezésében. 

Az előadás színlapja szerint minden olyan szülőnek és gyereknek ajánlott az előadás, akik nem nagyon akarják elsietni ezt a felnövés dolgot. A mindig bajba kerülő Nyúl Péter története arra keresi a választ, hogy vajon felnőttként is olyanok vagyunk-e, mint gyerekként. Mindenképp érdemes végigjárni a nyúl család történetét, már csak azért is, mert a Lisztopád Krisztina által megálmodott bábok (erre nincs jobb szó) übermegacukik egytől egyig .
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

Grecsótól Péterfy-Novák Éván át Fekete Ádámig ajánlunk monodrámákat, amiket a kanapéról is megnézhetünk.

...
Nagy

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Irodalmi szempontból mennyire lehetnének érdekesek Thuróczy Szabolcs és Bödőcs Tibor sms-váltásai, melyik jelenet ragadta meg a színészt a Javított kiadásból és kiről írna szívesen életrajzi könyvet? Margó Extra.

...
Hírek

Tompa Andrea: Hol vannak a színháznézők, amikor elfoglalják az SZFE-t?

Elfoglalták és elbarikádozták az intézményüket a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói a tegnapi tüntetés után. Az egyetem ügyében mindeközben több kortárs író is megszólalt. Tompa Andrea egy Facebook-posztban tette fel a kérdést, hogy vajon miért voltak ilyen kevesen a tegnapi tüntetésen. Németh Gábor egy interjúban beszélt arról, hogy egy művészeti egyetem autonómiájának elvesztése nem csak egy intézmény szervezési kérdése, valójában minden mást is érint.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.

Hírek
...
Podcast

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...
Könyves Advent

Ezekkel a pszichológiai könyvekkel ajándékozd meg magadat és másokat karácsonykor

...
Hírek

Mario Vargas Llosa új regényében az 1954-es guatemalai puccsról ír

...
Szórakozás

Nicolas Cage játssza Drakulát a Universal új feldolgozásában

...
Szórakozás

December 9-én dupla epizóddal érkezik a Szex és New York folytatása

...
Hírek

Ridley Scott elsimerte, jön a Szárnyas fejvadász-sorozat

...
Nagy

Versterápia: „Hogy mennyire szeretlek,/ arra gondoltam, s hogy együtt leszünk/ az ünnepen”

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája