Greta Thunberg mint tengeri uborka - és más bábelőadások online

A Budapest Bábszínház pár évvel ezelőtt felhívta a figyelmünket arra, hogy „a báb nem korosztály, hanem műfaj”, hiszen rengeteg felnőtteknek szóló előadás használ bábokat, egy jó gyerekelőadás pedig ugyanúgy szól a szülőkhöz is. Ezen a hétvégén három bábelőadást is ajánlunk azoknak a családoknak, akik januárban sem szeretnének színház nélkül maradni.

Rezek Bori | 2021. január 15. |

Gimesi Dóra: Emma csöndje

-

Mikor? Január 16. 15:00

Hol? Kolibri Színház

Hány éves kortól? 7

Ár? 2000 Ft / 3000 Ft

Bábszínházi előadás arról, hogy Greta Thunberg tengeri uborka akar lenni? Majdnem! Az Időfutárt is jegyző Gimesi Dórát megihlette a svéd aktivista és generációs ikon, Greta Thunberg élete, írt egy darabot, ami megnyerte a Kolibri Színház kortárs magyar szerzők számára meghirdetett drámapályázatát. 

Emma hétéves, most kezdi az iskolát és nem igazán megy neki a beilleszkedés. Az emberekkel nehezen ért szót, a tengeri állatokkal viszont annál jobban. Emma fejében a világ egy hatalmas akvárium, ő pedig egy pici tengeri uborka benne, aki nem zavar sok vizet. Emma lesz az egyetlen, aki képes megérteni a bajba jutott kardszárnyú delfint, és ahhoz, hogy segíteni tudjon rajta, az ő feladata lesz kommunikálni az emberekkel, ezzel legyőzve saját félelmeit. Az előadás kisiskolásoknak mesél klímaváltozásról, környezetvédelemről és az egyéni felelősségvállalás fontosságáról, egy nem mindennapi kislány történetén keresztül.

A próbafotók alapján csodálatos mélytengeri látványvilággal, valamint gyönyörű bunraku és pálcás bábokkal találkozhatunk a szombati bemutatón. Michac Gábor díszlete és bábjai láttán nem csak a gyerekek szeretnének majd egy kis időre pici tengeri uborkává változni ebben a nagyszínpadnyi akváriumban. 

Weöres Sándor: Holdbeli csónakos

-

Mikor? Január 16. 10:00

Hol? Budapest Bábszínház

Hány éves kortól? 8

Ár? 2500 Ft / 4900 Ft

Azt hiszem, elmondhatjuk a mai 30-asokról és 40-esekről, hogy a Bóbita-generációhoz tartozunk: végtelenítve hallgattuk a családi magnón Halász Judit előadásában Weöres Sándor verseit. De hogy csak a magam nevében beszéljek, számomra egész biztos, hogy nem az alsós nyelvtanórák, hanem Weöres gyermekversei mutatták meg a magyar nyelv szépségét, ritmusát, nyelvi leleményeit és páratlan szókincsét. 

1969-ben, huszonnyolc évvel a szöveg írása után Weöres azt mondta a Magyar Hírlapban, hogy „a népi és valóságos elemek ötvözetéből létrejött játék alapgondolata az, hogy milyen nehezen találja meg az ember saját életútját. A történet a mesés ősidőkben, Ős-Magyarországon, Szkítiában és másutt játszódik.”

És nemcsak az ember találja meg nehezen a maga útját, de ez a darab is a magyar színpadokon. Weöres kifejezetten bábjátéknak írta meg a Holdbeli csónakost, mégis inkább nagyszínpadi zenés előadások készültek belőle, most viszont Hoffer Károly rendezése formailag visszatért az író eredeti szándékához a Budapest Bábszínházban.

A történet szerint a magyarok fejedelméhez, Jégapóhoz négy király érkezik a világ különböző tájairól lánykérőbe, hogy övék lehessen Pávaszem királylány keze. Hiába ígérnek neki hatalmas hadsereget, végtelen gazdagságot, világot igazgató mágiát és gyönyörködtető művészetet, a királykisasszony csak a Holdbeli csónakos után vágyakozik, és ahogy az ilyenkor a mesékben lenni szokott, meg is szökik kérői elől. A királylány kalandjai során megismeri az egész világot, az igaz szerelmet és legfőképpen önmagát. Az izgalmas felnövéstörténet mellett a gyerekek megismerhetik a magyar mesei és bábhagyományok emblematikus alakjait is, Vitéz Lászlót, Paprika Jancsit és Bolond Istókot is.

Beatrix Potter: Nyúl Péter 

-

Mikor? Január 17. 10:30

Hol? Budapest Bábszínház

Hány éves kortól? 4

Ár? 2500 Ft / 4900 Ft

A századforduló egyik leghíresebb angol meseírójáról, Beatrix Potterről 2006-ban Chris Noonan készített életrajzi filmet Renée Zellweger főszereplésével. Potter történeteinek főszereplői nem véletlenül állatok minden esetben, hiszen az író egyben természettudós is volt, aki rajongott az élővilágért. Az írás mellett fosszíliákat gyűjtött, érdekelte a csillagászat, a rovartan és sokat foglalkozott juhtenyésztéssel és gombatannal is. Nemcsak könyveit illusztrálta ő maga, de a mai merchandise fogalmát is ismerhette már, ugyanis remek üzletasszony lévén kifestőket, társasjátékokat, posztereket, babatakarókat és teáskészleteket is tervezett, elsősorban a legikonikusabb figurájáról, Nyúl Péter alakjáról.

Nyúl Péterért a mai napig rajonganak a gyerekek szerte a világban, 2018-ban egész estés mozifilm is készült belőle, akinek James Corden kölcsönözte a hangját, 2015 óta pedig a magyar gyerekek láthatják őt a Budapest Bábszínházban, Ellinger Edina rendezésében. 

Az előadás színlapja szerint minden olyan szülőnek és gyereknek ajánlott az előadás, akik nem nagyon akarják elsietni ezt a felnövés dolgot. A mindig bajba kerülő Nyúl Péter története arra keresi a választ, hogy vajon felnőttként is olyanok vagyunk-e, mint gyerekként. Mindenképp érdemes végigjárni a nyúl család történetét, már csak azért is, mert a Lisztopád Krisztina által megálmodott bábok (erre nincs jobb szó) übermegacukik egytől egyig .
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

Grecsótól Péterfy-Novák Éván át Fekete Ádámig ajánlunk monodrámákat, amiket a kanapéról is megnézhetünk.

...
Nagy

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Irodalmi szempontból mennyire lehetnének érdekesek Thuróczy Szabolcs és Bödőcs Tibor sms-váltásai, melyik jelenet ragadta meg a színészt a Javított kiadásból és kiről írna szívesen életrajzi könyvet? Margó Extra.

...
Hírek

Tompa Andrea: Hol vannak a színháznézők, amikor elfoglalják az SZFE-t?

Elfoglalták és elbarikádozták az intézményüket a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói a tegnapi tüntetés után. Az egyetem ügyében mindeközben több kortárs író is megszólalt. Tompa Andrea egy Facebook-posztban tette fel a kérdést, hogy vajon miért voltak ilyen kevesen a tegnapi tüntetésen. Németh Gábor egy interjúban beszélt arról, hogy egy művészeti egyetem autonómiájának elvesztése nem csak egy intézmény szervezési kérdése, valójában minden mást is érint.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

...
Nagy

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Perintfalvi Rita könyvében a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyeket vizsgálja. Nemcsak áldozatokat szólaltat meg, hanem kutatási eredmények és szakértők bevonásával feltárja a visszaélések mögött húzódó pszichológiai és rendszerszintű okokat is. Interjú.

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Bojár Gábor: Mindenki az erő jelének veszi, ha az ember szembenéz a saját hibáival

Bojár Gábor a Graphisoft alapítójaként ikonikus név és hivatkozási pont a hazai vállalkozói világban. De mit tud adni második könyvével annak, aki nem üzletember. A válasz: meglepően sokat. Interjú.

...
Kritika

Mit árul el egy ezeréves levél egy keresztény nőről, aki zsidó férfit szeretett?

Egy meneküléssel töltött élet krónikája és e krónika megalkotásának története A hét könyve, A fordult szív.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

A valódi utazás ott kezdődik, ahol a föld alatti vasút véget ér

...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

...
Nagy

Vajon a falusi szuperhősök megmenthetik Erdélyt?

Gyerekirodalom
...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

Már hetedik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést. Idén hét kategóriában osztottak díjat, a különdíjat pedig ezúttal egy kiadó kapta.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Agresszív irodalmi műnek gondolta, teljesen beszippantotta a János vitéz

Szabó Borbála ifjúsági regényének matekzseni hőse nem bír megküzdeni a János vitéz elolvasásával, majd rejtélyes módon átlépi a valóság és a fikció határát, és váratlanul Petőfi Sándor klasszikusában találja magát.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Simon Balázs valódi fenomén volt

...
Hírek

Bereményi Géza:Grecsó Krisztiánnal más irányból indultunk az emlékek felé

...
Hírek

Szolláth Dávid irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

...
Hírek

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

...
Hírek

Ezeket a gyerekprogramokat ne hagyjátok ki a Margón!

...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

...
Alkotótárs

André Ferenc és Czakó Zsófia a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

...
Nagy

Harag Anita: Nem kell utazni ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az életben