Greta Thunberg mint tengeri uborka - és más bábelőadások online

A Budapest Bábszínház pár évvel ezelőtt felhívta a figyelmünket arra, hogy „a báb nem korosztály, hanem műfaj”, hiszen rengeteg felnőtteknek szóló előadás használ bábokat, egy jó gyerekelőadás pedig ugyanúgy szól a szülőkhöz is. Ezen a hétvégén három bábelőadást is ajánlunk azoknak a családoknak, akik januárban sem szeretnének színház nélkül maradni.

Rezek Bori | 2021. január 15. |

Gimesi Dóra: Emma csöndje

-

Mikor? Január 16. 15:00

Hol? Kolibri Színház

Hány éves kortól? 7

Ár? 2000 Ft / 3000 Ft

Bábszínházi előadás arról, hogy Greta Thunberg tengeri uborka akar lenni? Majdnem! Az Időfutárt is jegyző Gimesi Dórát megihlette a svéd aktivista és generációs ikon, Greta Thunberg élete, írt egy darabot, ami megnyerte a Kolibri Színház kortárs magyar szerzők számára meghirdetett drámapályázatát. 

Emma hétéves, most kezdi az iskolát és nem igazán megy neki a beilleszkedés. Az emberekkel nehezen ért szót, a tengeri állatokkal viszont annál jobban. Emma fejében a világ egy hatalmas akvárium, ő pedig egy pici tengeri uborka benne, aki nem zavar sok vizet. Emma lesz az egyetlen, aki képes megérteni a bajba jutott kardszárnyú delfint, és ahhoz, hogy segíteni tudjon rajta, az ő feladata lesz kommunikálni az emberekkel, ezzel legyőzve saját félelmeit. Az előadás kisiskolásoknak mesél klímaváltozásról, környezetvédelemről és az egyéni felelősségvállalás fontosságáról, egy nem mindennapi kislány történetén keresztül.

A próbafotók alapján csodálatos mélytengeri látványvilággal, valamint gyönyörű bunraku és pálcás bábokkal találkozhatunk a szombati bemutatón. Michac Gábor díszlete és bábjai láttán nem csak a gyerekek szeretnének majd egy kis időre pici tengeri uborkává változni ebben a nagyszínpadnyi akváriumban. 

Weöres Sándor: Holdbeli csónakos

-

Mikor? Január 16. 10:00

Hol? Budapest Bábszínház

Hány éves kortól? 8

Ár? 2500 Ft / 4900 Ft

Azt hiszem, elmondhatjuk a mai 30-asokról és 40-esekről, hogy a Bóbita-generációhoz tartozunk: végtelenítve hallgattuk a családi magnón Halász Judit előadásában Weöres Sándor verseit. De hogy csak a magam nevében beszéljek, számomra egész biztos, hogy nem az alsós nyelvtanórák, hanem Weöres gyermekversei mutatták meg a magyar nyelv szépségét, ritmusát, nyelvi leleményeit és páratlan szókincsét. 

1969-ben, huszonnyolc évvel a szöveg írása után Weöres azt mondta a Magyar Hírlapban, hogy „a népi és valóságos elemek ötvözetéből létrejött játék alapgondolata az, hogy milyen nehezen találja meg az ember saját életútját. A történet a mesés ősidőkben, Ős-Magyarországon, Szkítiában és másutt játszódik.”

És nemcsak az ember találja meg nehezen a maga útját, de ez a darab is a magyar színpadokon. Weöres kifejezetten bábjátéknak írta meg a Holdbeli csónakost, mégis inkább nagyszínpadi zenés előadások készültek belőle, most viszont Hoffer Károly rendezése formailag visszatért az író eredeti szándékához a Budapest Bábszínházban.

A történet szerint a magyarok fejedelméhez, Jégapóhoz négy király érkezik a világ különböző tájairól lánykérőbe, hogy övék lehessen Pávaszem királylány keze. Hiába ígérnek neki hatalmas hadsereget, végtelen gazdagságot, világot igazgató mágiát és gyönyörködtető művészetet, a királykisasszony csak a Holdbeli csónakos után vágyakozik, és ahogy az ilyenkor a mesékben lenni szokott, meg is szökik kérői elől. A királylány kalandjai során megismeri az egész világot, az igaz szerelmet és legfőképpen önmagát. Az izgalmas felnövéstörténet mellett a gyerekek megismerhetik a magyar mesei és bábhagyományok emblematikus alakjait is, Vitéz Lászlót, Paprika Jancsit és Bolond Istókot is.

Beatrix Potter: Nyúl Péter 

-

Mikor? Január 17. 10:30

Hol? Budapest Bábszínház

Hány éves kortól? 4

Ár? 2500 Ft / 4900 Ft

A századforduló egyik leghíresebb angol meseírójáról, Beatrix Potterről 2006-ban Chris Noonan készített életrajzi filmet Renée Zellweger főszereplésével. Potter történeteinek főszereplői nem véletlenül állatok minden esetben, hiszen az író egyben természettudós is volt, aki rajongott az élővilágért. Az írás mellett fosszíliákat gyűjtött, érdekelte a csillagászat, a rovartan és sokat foglalkozott juhtenyésztéssel és gombatannal is. Nemcsak könyveit illusztrálta ő maga, de a mai merchandise fogalmát is ismerhette már, ugyanis remek üzletasszony lévén kifestőket, társasjátékokat, posztereket, babatakarókat és teáskészleteket is tervezett, elsősorban a legikonikusabb figurájáról, Nyúl Péter alakjáról.

Nyúl Péterért a mai napig rajonganak a gyerekek szerte a világban, 2018-ban egész estés mozifilm is készült belőle, akinek James Corden kölcsönözte a hangját, 2015 óta pedig a magyar gyerekek láthatják őt a Budapest Bábszínházban, Ellinger Edina rendezésében. 

Az előadás színlapja szerint minden olyan szülőnek és gyereknek ajánlott az előadás, akik nem nagyon akarják elsietni ezt a felnövés dolgot. A mindig bajba kerülő Nyúl Péter története arra keresi a választ, hogy vajon felnőttként is olyanok vagyunk-e, mint gyerekként. Mindenképp érdemes végigjárni a nyúl család történetét, már csak azért is, mert a Lisztopád Krisztina által megálmodott bábok (erre nincs jobb szó) übermegacukik egytől egyig .
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

Grecsótól Péterfy-Novák Éván át Fekete Ádámig ajánlunk monodrámákat, amiket a kanapéról is megnézhetünk.

...
Nagy

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Irodalmi szempontból mennyire lehetnének érdekesek Thuróczy Szabolcs és Bödőcs Tibor sms-váltásai, melyik jelenet ragadta meg a színészt a Javított kiadásból és kiről írna szívesen életrajzi könyvet? Margó Extra.

...
Hírek

Tompa Andrea: Hol vannak a színháznézők, amikor elfoglalják az SZFE-t?

Elfoglalták és elbarikádozták az intézményüket a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói a tegnapi tüntetés után. Az egyetem ügyében mindeközben több kortárs író is megszólalt. Tompa Andrea egy Facebook-posztban tette fel a kérdést, hogy vajon miért voltak ilyen kevesen a tegnapi tüntetésen. Németh Gábor egy interjúban beszélt arról, hogy egy művészeti egyetem autonómiájának elvesztése nem csak egy intézmény szervezési kérdése, valójában minden mást is érint.

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Jókai-rajongók, a kutyaszar és az elnémítás kultúrája

Tóth Krisztinát meglincselik az internetezők, mert Az arany embert kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Olvasás, kánon, cancel culture.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

...
Nagy

Egy sváb-magyar család hajtűkanyarokkal teli 20. századi története

Illés Klára könyvében személyes naplóbejegyzésekből, levelekből, hivatalos dokumentumokból rajzolódik ki egy dunántúli sváb-magyar parasztcsalád huszadik század története.

...
Nagy

A világ leghíresebb Drag Queenje milliókat vesz rá, hogy szeressék magukat

A többszörös Emmy-díjas RuPaul megírta GuRu című színes-szagos önfejlesztő könyvét, aminek segítségével képesek lehetünk legyártani önmagunk legjobb verzióját.

...
Hírek

Esterházy Péter semmit nem dobott ki, ezért minden, azaz minden megvan

Esterházy Péter hagyatékáról, levelezésekről, spirálfüzetekről, húszezer darabos könyvtárról mesélt a fia, Esterházy Marcell képzőművész.

...
Nagy

A pszichológus irodalomterápiája: Lora Gottlieb - Akarsz beszélni róla?

A kicsit közhelyes cím alapján első körben felmerült bennem, hogy mi lesz a könyv célja: komolyan gondolja, és így felsorakoztatja majd az összes hasonlót, ami a pszichológusokat övezi, vagy épp iróniával kérdezi, és felsorakoztatja őket, hogy aztán majd a helyükre tegye? Szerencsére hamar kiderül, hogy az utóbbi, de még az sem teljes mértékben. Nagyon valós, és nagyon emberi képet mutat a pszichológusokról, az ilyenekre pedig még ma, 2021-ben is szükségünk van. Pszichológusoknak is, laikusoknak is.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

A vezércsel írója éppen olyan kívülálló zseni volt, mint Beth Harmon

...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

A Kamaszmonológokban nincs tabu

Februárban A szívem egy bezárt bódé lett a Szívünk rajta kiemelt könyve, amelynek történetei érzékenyen rezonálnak a kamaszok testi és lelki változásaira, félelmeire, frusztrációira és örömeire.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta - Vicces, játékos, elgondolkodtató könyvek Északról

Februárban a Szívem egy bezárt bódé című norvég YA-könyv lett a hónap kiemelt könyve, amely keresetlen őszinteséggel, mégis érzékenyen navigál a kamaszlélek bugyraiban. Az észak-európai szerzők sokszor merészebben nyúlnak kényesebb témákhoz is, könyveikben ugyanakkor rengeteg a humoros elem, a játékosság. A Szívünk rajta matricásai között is számos ilyen akad, ezek közül választottunk ki most hármat.

...
Gyerekirodalom

Generációk nőttek fel Csukás István meséin

Egy éve nincs közöttünk Csukás István költő-meseíró, akinek olyan figurákat köszönhetünk, mint a Süsü, Festéktüsszentő Hapci Benő vagy Oriza-Triznyák.

Hírek
...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...
Hírek

Áprilisban indul A Szolgálólány meséjének negyedik évada

...
Hírek

Jókai nagyon jó regényíró, de a kamaszokat nem viszi közelebb az olvasóvá váláshoz

...
Hírek

Megvan az Ahol a folyami rákok énekelnek főszereplője!

...
Hírek

Több mint ezer könyvet gyűjtött össze Szabados Ágnes

...
Nagy

Olvassunk Tóth Krisztinát!

...
Hírek

Jókai Mór nem lehet vita tárgya Maruzsa szerint, de miért nem?

...
Hírek

Quimby, Szécsi Noémi-adaptáció, japán és építészeti filmnapok - PROGRAMAJÁNLÓ

...
Hírek

Film készülhet Szabó Magda Für Elise című regényéből