Rezek Bori

Greta Thunberg mint tengeri uborka - és más bábelőadások online

greta_thunberg weöres_sándor beatrix_potter

Gimesi Dóra: Emma csöndje

-

Mikor? Január 16. 15:00

Hol? Kolibri Színház

Hány éves kortól? 7

Ár? 2000 Ft / 3000 Ft

Bábszínházi előadás arról, hogy Greta Thunberg tengeri uborka akar lenni? Majdnem! Az Időfutárt is jegyző Gimesi Dórát megihlette a svéd aktivista és generációs ikon, Greta Thunberg élete, írt egy darabot, ami megnyerte a Kolibri Színház kortárs magyar szerzők számára meghirdetett drámapályázatát. 

Emma hétéves, most kezdi az iskolát és nem igazán megy neki a beilleszkedés. Az emberekkel nehezen ért szót, a tengeri állatokkal viszont annál jobban. Emma fejében a világ egy hatalmas akvárium, ő pedig egy pici tengeri uborka benne, aki nem zavar sok vizet. Emma lesz az egyetlen, aki képes megérteni a bajba jutott kardszárnyú delfint, és ahhoz, hogy segíteni tudjon rajta, az ő feladata lesz kommunikálni az emberekkel, ezzel legyőzve saját félelmeit. Az előadás kisiskolásoknak mesél klímaváltozásról, környezetvédelemről és az egyéni felelősségvállalás fontosságáról, egy nem mindennapi kislány történetén keresztül.

A próbafotók alapján csodálatos mélytengeri látványvilággal, valamint gyönyörű bunraku és pálcás bábokkal találkozhatunk a szombati bemutatón. Michac Gábor díszlete és bábjai láttán nem csak a gyerekek szeretnének majd egy kis időre pici tengeri uborkává változni ebben a nagyszínpadnyi akváriumban. 

Weöres Sándor: Holdbeli csónakos

-

Mikor? Január 16. 10:00

Hol? Budapest Bábszínház

Hány éves kortól? 8

Ár? 2500 Ft / 4900 Ft

Azt hiszem, elmondhatjuk a mai 30-asokról és 40-esekről, hogy a Bóbita-generációhoz tartozunk: végtelenítve hallgattuk a családi magnón Halász Judit előadásában Weöres Sándor verseit. De hogy csak a magam nevében beszéljek, számomra egész biztos, hogy nem az alsós nyelvtanórák, hanem Weöres gyermekversei mutatták meg a magyar nyelv szépségét, ritmusát, nyelvi leleményeit és páratlan szókincsét. 

1969-ben, huszonnyolc évvel a szöveg írása után Weöres azt mondta a Magyar Hírlapban, hogy „a népi és valóságos elemek ötvözetéből létrejött játék alapgondolata az, hogy milyen nehezen találja meg az ember saját életútját. A történet a mesés ősidőkben, Ős-Magyarországon, Szkítiában és másutt játszódik.”

És nemcsak az ember találja meg nehezen a maga útját, de ez a darab is a magyar színpadokon. Weöres kifejezetten bábjátéknak írta meg a Holdbeli csónakost, mégis inkább nagyszínpadi zenés előadások készültek belőle, most viszont Hoffer Károly rendezése formailag visszatért az író eredeti szándékához a Budapest Bábszínházban.

A történet szerint a magyarok fejedelméhez, Jégapóhoz négy király érkezik a világ különböző tájairól lánykérőbe, hogy övék lehessen Pávaszem királylány keze. Hiába ígérnek neki hatalmas hadsereget, végtelen gazdagságot, világot igazgató mágiát és gyönyörködtető művészetet, a királykisasszony csak a Holdbeli csónakos után vágyakozik, és ahogy az ilyenkor a mesékben lenni szokott, meg is szökik kérői elől. A királylány kalandjai során megismeri az egész világot, az igaz szerelmet és legfőképpen önmagát. Az izgalmas felnövéstörténet mellett a gyerekek megismerhetik a magyar mesei és bábhagyományok emblematikus alakjait is, Vitéz Lászlót, Paprika Jancsit és Bolond Istókot is.

Beatrix Potter: Nyúl Péter 

-

Mikor? Január 17. 10:30

Hol? Budapest Bábszínház

Hány éves kortól? 4

Ár? 2500 Ft / 4900 Ft

A századforduló egyik leghíresebb angol meseírójáról, Beatrix Potterről 2006-ban Chris Noonan készített életrajzi filmet Renée Zellweger főszereplésével. Potter történeteinek főszereplői nem véletlenül állatok minden esetben, hiszen az író egyben természettudós is volt, aki rajongott az élővilágért. Az írás mellett fosszíliákat gyűjtött, érdekelte a csillagászat, a rovartan és sokat foglalkozott juhtenyésztéssel és gombatannal is. Nemcsak könyveit illusztrálta ő maga, de a mai merchandise fogalmát is ismerhette már, ugyanis remek üzletasszony lévén kifestőket, társasjátékokat, posztereket, babatakarókat és teáskészleteket is tervezett, elsősorban a legikonikusabb figurájáról, Nyúl Péter alakjáról.

Nyúl Péterért a mai napig rajonganak a gyerekek szerte a világban, 2018-ban egész estés mozifilm is készült belőle, akinek James Corden kölcsönözte a hangját, 2015 óta pedig a magyar gyerekek láthatják őt a Budapest Bábszínházban, Ellinger Edina rendezésében. 

Az előadás színlapja szerint minden olyan szülőnek és gyereknek ajánlott az előadás, akik nem nagyon akarják elsietni ezt a felnövés dolgot. A mindig bajba kerülő Nyúl Péter története arra keresi a választ, hogy vajon felnőttként is olyanok vagyunk-e, mint gyerekként. Mindenképp érdemes végigjárni a nyúl család történetét, már csak azért is, mert a Lisztopád Krisztina által megálmodott bábok (erre nincs jobb szó) übermegacukik egytől egyig .