Zsidó mesék - Mindenki tud egy történetet

.konyvesblog. | 2014. december 23. |

A Zsidó mesék pár perces epizódjaiban 54 híresség mesél a zsidósággal kapcsolatos élményeiről. Gárdos Péter rendező eredeti elképzelése az volt, hogy nem zsidó származású emberek meséljék el a zsidósággal, a zsidó sorsokkal kapcsolatos történeteiket, benyomásaikat, a válogatás során azonban ez a koncepció a háttérbe szorult, és fontosabbá vált, hogy a megszólaltatott embereknek - családi háttértől függetlenül - mennyire szimbolikus és sokatmondó a történetük.

"A Zsidó mesékben elrejtettünk egy utalást. A helyszínválasztásunk nem volt véletlen. Megragadtunk egy karosszéket, és végigcipeltük 54 csillagos házon. Az epizódok végére kiírtuk, hogy a helyszínünk ez és ez a csillagos ház, de arról soha nem beszéltünk, hogy alanyaink miért pont itt mondják el a történetüket. Folyosók, lépcsőházak, gangok, udvarok egy nem odaillő karosszékkel! Ez talán egy elgondolkodtató inadekvátság. Mi legalábbis azt szerettük volna, hogy a néző eltöprengjen: miért pont itt kell elmesélni a történetet?! Reményeink szerint a két dolog, a helyszín és a mese a néző fejében összekapcsolódik, vagy összekapcsolódhat" - mesélte a Filmhunak a rendező.

A pár perces videókban több író, költő is megszólal, így mások mellett Karafiáth Orsolya, Lackfi János, Grecsó Krisztián, Szabó T. Anna "meséit", élményeit is meghallgathatjuk. A Zsidó mesék Youtube-csatornája itt található.

Gárdos Péter rendezőnek néhány éve jelent meg a szülei megismerkedésének történetét feldolgozó Hajnali láz című kötete. A könyvből film is készült, melyet várhatóan 2015-ben mutatnak be, a főbb szerepekben Schruff Milán, Piti Emőke, Kovács Lehel, Petrik Andrea, Máté Gábor, Gyabronka József, Scherer Péter és Gila Almagor lesz látható.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.