A Bayer-interjú irodalmi vonatkozása

.konyvesblog. | 2016. augusztus 26. |

Nagyinterjút adott a Mandinernek Bayer Zsolt, amelyben a bevándorlás, a terrorizmus és a kurvaanyázás mellett először beszél arról, hogy anyai nagyapja 1944-ben belépett a Nyilaskeresztes Pártba, majd később III/III-as ügynök lett. Májusban publikáltunk egy páros interjú Zoltán Gáborral és Závada Pállal, amelyben Zoltán, aki Orgia címmel írt megrázó regényt a 12. kerületi nyilasok rémtetteiről, az alábbit nyilatkozta: 

Van például egy ház, ahol kirívóan sok prominens nyilaskeresztes élt. Érdekes módon az egyik leghíresebb mai magyar nemzetiszocialista publicista is abban a házban nőtt fel. Minthogy ő az egyik legnépszerűbb magyar prózaíró, tudjuk, hogy nagyon fontosnak tartja az ottani gyökereit. Már gyerekkorában nácinak nevezték, ami úgy van felvezetve, mintha szegényt kvázi igazságtalanul gúnyolták volna, pusztán azért, mert németes neve van. Csúnya volna, ha így lenne, de az a különös, hogy a novelláiban nagyon meghatottan emlékszik vissza a német katonákra, akik mennek az utolsó csatába, és meghalnak, aztán jönnek az undorító oroszok, akik mindenkit megdugnak. Az viszont, hogy konkrétan az ő házában hemzsegtek a nyilasok, az nincs említve.

- vagyis ő már akkor utalt a nyilas gyökerekre. 

Az Orgiában egy keresztény gyáros áll be a nyilasok közé, hogy megmentse zsidó feleségét és szeretőjét. Zoltán, aki korabeli jegyzőkönyvek alapján tárja fel a kínzásokat és tömeggyilkosságokat, az interjúban arról beszélt, mennyire meghatározza egy ember életét a hely és az emberek, ahol és akik között felnőtt, és hogy a múlt mennyire bele tud ivódni (és tovább tud élni) egy utca, egy kerület életébe(n). Szerinte az sem véletlen például, hogy a tizenkettedik kerületben állították fel a turulszobrot, és vannak arra utaló jelek, hogy a kerületi nyilasok tettei büszkeségszinten épültek be az emlékezetbe.