Z: Zelda Fitzgerald regénye

.konyvesblog. | 2013. március 25. |

Történeteim hősnőjét vettem el – vallotta egyszer a feleségéről F. Scott Fitzgerald. Legendás házasság volt az övék, számos csúcs- és mélyponttal, extravagáns életvitelükről pedig előszeretettel számoltak be a korabeli lapok. A nagy Gatsby – hónapok óta bemutatás előtt álló – filmfeldolgozása újra a figyelem középpontjába helyezte az „elveszett nemzedék” egyik leghíresebb képviselőjét, egy Amerikában a napokban megjelenő friss könyv ugyanakkor a házaspár másik tagjának a történetét meséli el.

A Z: A Novel of Zelda Fitzgerald című kötet Mrs. Fitzgerald szemszögéből ad betekintést a házasságuk éveibe, de mesél az alabamai gyerekkorról, a megismerkedésükről (a 17 éves szépség és a fiatal hadnagy 1918-ban egy táncos mulatságon szeretett egymásba Montgomeryben), és a Hemingwayhez fűződő, kezdetben szívélyes, majd elhidegülő kapcsolatáról is.

Hemingway első házasságáról egyébként tavaly novemberben jelent meg a The Paris Wife című kötet. Paula McLain regénye ugyancsak a húszas évekbe, földrajzilag pedig Párizsba vezet, miközben a feleség, Hadley Richardson fiktív beszámolója alapján a fiatal, még a valódi írói sikerei előtt álló Hemingway portréját vázolja fel az olvasó előtt.

A Z: A Novel of Zelda Fitzgerald című regényből itt és itt olvasható egy-egy részlet.

Forrás. NPR

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!