Világ bibliofiljei egyesüljetek: Könyvtári éjszakák Szegeden

-Szűcs Gyula- | 2009. március 16. |

Ég és föld mottóval rendeznek Könyvtári éjszakát a Szegedi Tudományegyetem könyvtárában szerdán: Az este 8-tól hajnali 2-ig tartó programok a térképekről, a nagy földrajzi felfedezésekről és a csillagászatról szólnak majd, írja az MTI.

Az elmúlt évek során a Könyvtári éjszaka az egyetemistákon túl az egész város népszerű rendezvényévé vált, és nemcsak azért, mert este 10-kor elkezdődnek a "kegyelem órái", amikor a lejárt kölcsönzési idejű könyvek után a pénzbüntetés 25, 50 vagy 75 százalékát kell kifizetnie az olvasóknak.

Tavaly 5000-en vettek részt a programokon, és idén is ezreket várnak. A tematikus könyvtári túrák, a montázskészítés, és a fotózás mellett a könyvtár teraszán alkalmi csillagvizsgálót rendeznek be. Lesz filmes játék is, ezúttal a felfedezésekről filmekről, az aulában rendezett kiállításon pedig bemutatják a könyvtár gyűjteményeinek középkori indiai és arab csillagászattal, utazásokkal kapcsolatos dokumentumait, valamint a Somogyi Könyvtár és a Fekete ház régi nyomtatványait, földgömbjeit.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.