Videón üzent Arthur C. Clarke

Valuska László | 2007. december 17. |
Három kívánságot fogalmazott meg 90. születésnapján Arthur C. Clarke: a science-fiction nagymestere azt szeretné, ha a világ a tiszta energiaforrásokat részesítené előnyben, tartós béke lenne választott hazájában, Srí Lankán és megbizonyosodhatna az emberiség a földönkívüli lények létezéséről, írja az MTI."Mindig is hittem abban, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban. Az emberek arra várnak, hogy a földönkívüliek hívjanak bennünket, jelt adjanak. Azt azonban nem tudjuk kitalálni, hogy ez mikor következik be. Remélem, inkább előbb, mint utóbb" - mondta a hétvégi colombói ünnepségen Clarke, tudósok és űrhajósok előtt.

A veterán író több mint 100 könyvet írt, leghíresebb munkája a 2001: Űrodüsszeia, amelyből 1968-ban Stanley Kubrick készített kultikussá vált filmet. Ebben a különös, több síkú időutazásban Clarke azt feltételezi, hogy űrutazások már jóval a rakétakorszak előtt is voltak, de azt a nyomasztó jövőképet is megosztotta olvasóival, amelyben a számítógépek uralkodnak az emberek felett és még gondolataikat is kitalálják.

Mivel születésnapja egybeesett a bali klímakonferenciával, Clarke megragadta az alkalmat, hogy felhívja a figyelmet: az emberiségnek meg kell szabadulnia az olajfüggőségtől és a tiszta energiaforrásokat kell felhasználnia a jövőben.

Az író, aki 1954-ben költözött az Indiai-óceánbeli szigetországba és 1975 óta "vendéglakos" státusban él ott - ami azt jelenti, hogy nincs szüksége vízumra és még adót sem kell fizetnie -, reményét fejezte ki, hogy eljön egyszer a béke Srí Lankán, ahol az elmúlt öt évtizedben rengeteg szenvedésnek volt szemtanúja a szingaléz-tamil konfliktus miatt. Tudja azonban, hogy a tartós megbékélést csak "kemény munkával, bátorsággal és kitartással" lehet elérni.

A születésnapon az 1998 óta lovagi címet viselő Sir Arthurt köszöntötte Alekszej Leonov orosz űrhajós, aki első emberként lépett ki a világűrbe 1965-ben és űrsétája volt Kubrick filmje egyik leglátványosabb jelenetének az ihletője. Leonov azóta elismert festő lett, természetesen az űrtéma a kedvence.

Clarke, akit egy maláriabetegség szövődményei tolókocsiba kényszerítettek, arról elmélkedett az ünneplők között, hogy volt életében író, tengeralatti felfedező és az űrkutatás előremozdítója, de legjobban azt szeretné, ha az utókor íróként emlékezne rá.