Hírek olasz

Végtelen hosszúságúkönyvbe kezdett az író

Valuska László | 2008. december 29. |

Visszautasította egy nagy kiadó ajánlatát egy 1943-ról szóló könyv megjelentetéséről Sergio Lepri, az ANSA olasz hírügynökség egykori igazgatója, aki ehelyett interneten, a blogján teszi közkinccsé a könyvet, interaktív formában, azaz írhat hozzá mindenki, akinek a témában van mondanivalója, írta az MTI.

A könyvnek így végtelen lehet az élete és ha a szerző meghal, folytathatja a válogatást és a szerkesztést valaki más - mondta Lepri a La Repubblica című olasz lapnak.
A könyv témája a Benito Mussolini 1943. július 25-én történt leváltása körüli feszült időszak, de nemcsak a nagypolitikában, hanem az emberek mindennapi életében is. A szerző elbeszélését eddig írók, újságírók, politikusok egészítették ki, de Lepri az "utca emberének" csatlakozását is várja. Nemcsak a szemtanúkét, akik immár 70-75 éves emberek, hanem fiaikét, hozzátartozóikét, akik közkinccsé szeretnék tenni az elődök által elmondottakat.

Miért fordul egy 89 éves író kizárólag az internethez? "A nyomtatott könyvet a szerzőnek kinyomtatása előtt be kell fejeznie. Majd a művet kinyomtatják, aztán könyvesboltba kerül. Ha nem írnak róla recenziót, csak azok fedezik fel, akik be-bejárnak a könyvesboltokba. Ezren-kétezren lehetnek azok, akiket érdekel az ilyen típusú könyv. Ők megveszik, elolvassák, aztán felteszik a polcra és elfelejtik. A boltos egy idő után más újdonságokat rak az üzlet jól látható helyeire, a kiadó pedig kiveszi a katalógusból és zúzdába küldi. Ezzel szemben egy internetes könyvet nem kell szükségképpen befejezni közzététele előtt. Javíthatja, gazdagíthatja a szerző utána is, különböző ihletei vagy új elemek megjelenésekor - szól a válasz.

A könyvhöz eddig hetvenen adták a maguk szövegét. Lepri szerint még legalább harmincra lehet számítani.

Lepri eddig 15 nyomtatott könyvet írt. Tizennégyet "rögeszméjéről", az egyszerű, világos újságírásról, egyet pedig Kínáról. Internetes könyvét azért indította útjára, mert aggódik, hogy hamuvá válhat azoknak az emlékezete, tapasztalata, akik végigéltek a 20. századot és a 21. elejét.