Végleges: Sherlock közkincs marad

.konyvesblog. | 2014. november 04. |

Végleg lezárult a Sherlock Holmes-művek szerzői jogi ügye, miután az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága helyben hagyta azt a korábbi bírósági határozatot, amely szerint Arthur Conan Doyle 1923 előtt publikált 50 Sherlock Holmes-írása már közkincsnek számít, így a skót szerző hagyatékának kezelője nem kérhet értük jogdíjat.

A hosszas jogi csatározás záróakkordjaként a legfelsőbb bíróság hétfőn úgy döntött, nem tárgyalja a Doyle-hagyaték fellebbezését. Az 1930-ban elhunyt író örökösei azt akarták, hogy Leslie Klinger fizessen ötezer dollár (1,2 millió forint) jogdíjat egy Conan Doyle karaktereire épülő új kötet megjelenése előtt. A legfelsőbb bíróság mostani döntése azt jelenti, hogy az ügyben illetékes chicagói fellebbviteli bíróság júniusi - a Doyle-hagyaték ellenében hozott - határozata jelenti a végső szót az ügyben.

A bíróság akkori határozata szerint Arthur Conan Doyle 1923 előtt publikált 50 Sherlock Holmes-írása már közkincsnek számít, vagyis a Holmesra, segítőtársára, Dr. Watsonra, ősellenségére, Moriarty professzorra vonatkozó leírások, a detektív háza, a 221B Baker Street és Holmes kokainfüggősége sem tartoznak már az amerikai szerzői jogvédelem hatálya alá. A chicagói bíróság szerint csupán tíz olyan 1923 és 1927 között megjelent Holmes-történet maradt, amelyek szerzői jogai 2022 decemberében évülnek el.

Klinger volt a szerkesztője a The New Annotated Sherlock Holmes című könyvnek és egyéb Sherlock Holmesra épülő írásoknak. Klinger korábban már fizetett jogdíjat egy kötet után. A novemberben megjelenő második, In the Company of Sherlock Holmes című könyv után azonban - amelynek Laurie R. King a társszerkesztője - már nem volt hajlandó fizetni, ezért a Doyle-hagyaték perbe fogta őt. Klinger azzal érvelt, hogy a kötetben 1923 előtt alkotott személyiségek szerepelnek, így a köztulajdon kategóriájába esnek.

A Pegasus Books kiadó korábban nem volt hajlandó megjelentetni a könyvet, miután a Doyle-hagyaték megfenyegette, hogy leállítja az eladásokat az Amazon.com és a Barnes & Noble webáruházakban, hacsak nem kap újabb jogdíjat.

Forrás: MTI