Novemberben vajdasági alkotó generációkkal találkozhatunk a Ludwig Múzeumban

Novemberben vajdasági alkotó generációkkal találkozhatunk a Ludwig Múzeumban

.konyvesblog. | 2019. november 06. |

ludwig_lounge_bosch_fb_cover.jpg

Két alkotó generációt, két inspiráló apa-fiú párost ismerhet meg a Ludwig Lounge következő két állomásán a közönség A Bosch+Bosch Csoport és a vajdasági neoavantgárd mozgalom című kiállításhoz kapcsolódóan: november 9-én Fenyvesi Ottó író és Fenyvesi Áron művészettörténész, november 16-án Tolnai Ottó író és Tolnai Szabolcs filmrendező lesz a Ludwig Múzeum vendége. A beszélgetések moderátora Valuska László lesz.

IDŐPONT: 2019. november 9. 16.00–18.30
HELYSZÍN: Kiállítótér, 2. emelet
 

PROGRAM
16.00–17.00 
kurátori tárlatvezetés Szombathy Bálint képzőművésszel
17.00–18.30
pódiumbeszélgetés Fenyvesi Ottó íróval és Fenyvesi Áron művészettörténésszel
Moderál: Valuska László (Könyves Magazin)

Részt venni kiállítási belépővel vagy bérlettel lehet! 

ludwig.jpg

Fotó: Glódi Balázs, Ludwig Múzeum

Fenyvesi Ottó

Egyetemi tanulmányait az Újvidéki Egyetem Bölcsészkarán végezte. 1975-től 1983-ig tagja volt az újvidéki Új Symposion irodalmi-művészeti folyóirat szerkesztőségének, melyet 1983 májusában betiltottak. Közel tizenöt évig lemezlovas az Újvidéki Rádióban, 1987-től az irodalmi műsorok szerkesztője is volt. Az Újvidéki Televízióban újságíróként és rendezőasszisztensként tevékenykedett, sőt a Képes Ifjúság című hetilap rockzenei rovatát is szerkesztette.

1991 novemberében települt át Magyarországra, Veszprémbe, ahol különböző lapok, újságok és helyi tévéadók munkatársa és főszerkesztője volt. 2000-től a Veszprémben megjelenő VÁR UCCA MŰHELY irodalmi-művészeti folyóirat alapító főszerkesztője. 2002 óta a Magyar Tudományos Akadémia észak-dunántúli regionális központjában dolgozik, mint szervezőtitkár. Verseket és esszéket ír, amelyeket német, francia, angol, olasz, holland, lengyel, szerb és horvát nyelvre is lefordítottak. Délszláv nyelvekből és angolból fordít.. Szubkultúrák kutatásával foglalkozik, a Nyugat-magyarországi Egyetemen megvédett diplomamunkájának témája a graffiti volt. 2015-ben költői és írói munkásságáért József Attila-díjat kapott.

ludwig1.jpg 
Fenyvesi Áron

Az ELTE BTK művészettörténet-esztétika szakán szerzett diplomát. Tagja, majd titkára volt a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületnek, 2009-2010 között Kállai Ernő művészettörténészi-műkritikusi ösztöndíjban részesült, kutatási területe a modernista utópiák a fiatal magyar kortárs képzőművészetben volt. 2009-ben jelölték a fiatal kurátoroknak szóló Lorenzo Bonaldi Díjra. Számos hazai és külföldi kiállítást jegyez kurátorként, többek között a budapesti Trafó Galériában, az acb Galériában, a gráci Künstlerhausban, a berlini Plan B Galériában, a zágrábi Kortárs Művészeti Múzeumban, a budapesti Ernst Múzeumban és a Paksi Képtárban. 2011 és 2018 között a Trafó Galériát igazgatta, 2018 októbere óta az acb Galéria  főkurátora. 2009 és 2018 között az Esterházy Művészeti Díj zsűritagja, valamint 2013-2014-ben a szlovák Oskar Cepan Díj zsűrielnöke volt. Magyar művészeti folyóiratok mellett több írását is publikálták külföldön, többek között a londoni ArtReview-ban.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.