Újra itt a kedvenc könyves magazinunk!

Valuska László | 2014. június 19. |

Könyves Magazin

Libri-Shopline, Budapest, 2014, 96 oldal

Szóval újraindult a Könyves Magazin. Igazi szerelemgyerek született újjá még több oldalon, még több betűvel, még több nagy képpel, 96 oldalon. Mi, olvasók sokfélék vagyunk. Ezt a sokféleséget szeretnénk megmutatni.

Ha álltatok már könyvesboltban tanácstalanul, és hirtelen nem tudtatok dönteni, hogy mit is kellene megvenni, akkor ez az újság reményeink szerint segíteni fog. A magazinban a friss megjelenések között próbálunk segíteni eligazodni, új irányokat mutatni, új szempontokat behozni, de mindenek előtt a korábban berögzült előítéleteket legyőzni. 

Az olvasás kisebb részben a könyv felfedezéséről, nagyobb részt önmagunk megismeréséről szól, ezért a legjobb szórakozás a világon. Gyerekkoromban éreztem azt először, milyen borzasztóan nehéz kiválasztani egy könyvet. Mi alapján válasszunk? A szülői, nagyszülői ajánlás mellett a kortárs csoportok segítettek a legtöbbet, de mit tudhat bárki arról, mit szeretnék én olvasni? Az olvasás felfedezés és vadászat egyben: először megközelíteni a könyvtárgyat, utána barátkozni vele, majd eggyé válni vele. 

Az olvasásnál egy fontosabb dolog volt mindig, az ajánlás. Hogy a hatalmas kínálatból kitűnjön pár érdekesség, amire valóban érdemes lecsapni, mint például A kétéltű ember, A lét elviselhetetlen könnyűsége vagy Az ötös számú vágóhíd

Nagy örömünkre sikerült a kiadónkkal, a Libri-Shopline-nal egy szerintünk jó modellt kidolgozni annak érdekében, hogy minden érdeklődő hozzájuthasson a magazinhoz. Így a Könyvest

  1. a Bookline webáruház törzsvásárlói programjában szerezhetitek meg
  2. a Libri boltjaiban szintén törzsvásárlói program keretében lehet csökkentett árért megvenni
  3. a Lapker hálózatában is megvásárolhatjátok 870 Forintért a jövő héttől 

A Könyves színes és sokféle lesz, amilyenek mi, olvasók is vagyunk. Grecsó Krisztián magán-Viharsarkába kalauzolja az olvasókat, északiakkal interjúztunk (Jo Nesbovel és Sofi Oksanennel), a magyar slambajnok, Saiid az utcai költészetbe vezeti az olvasót, a tavalyi év regényét jegyző Kun Árpád pedig a mindent átható idegenségről és egy norvég kisfaluról beszélt, de elmélyedtünk a fantasyk univerzumában is, portrét írtunk Neil Gaimanről. Szegedy-Maszák Marianne a Weiss családról írt fontos munkát, az X-Ment és a mutánsvilágot új nézőpontból, a másság felől próbáltuk értelmezni. 

Kortárs magyar irodalom, krimi, képregény, ifjúsági regény, sportkönyv, családtörténet is helyet kapott az első számban, mert tényleg csak jó és rossz olvasnivalók vannak. Utóbbiakról a magazinban nem írunk, minek. 

Tényleg sok mindenre vállalkozunk:

  • portrécikkek
  • interjúk
  • háttércikkek
  • rengeteg könyvajánló
  • képregény
  • gyerektematika
  • és mindez korrektúrázva!

Most egy kis betekintést engedünk a Könyves Magazinba, melyben ilyen duplaoldalakkal találkozhattok. Saiid például kiváló poszter is lehetne!

konyves6_nyito_saiid.jpg

konyves6_nyito_oksanen.jpg

konyves6_nyito_grecso.jpg

konyves6_nyito_hay.jpg

konyves6_nyito_szegedymaszak.jpg

konyves6_nyito_xmen.jpg

konyves6_nyito_egricsillagok.jpg

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.