Az Amazon és a Penguin után EL Jamest díjazták

.konyvesblog. | 2012. december 05. |

A 2012-es év jó része A szürke ötven árnyalatáról szólt. A könyvről még azok is hallottak, akik soha kezükbe sem vették a kötetet, és nem is szándékoznak a jövőben pénzt kiadni rá. A televíziós producerből lett írónő, EL James története ugyanakkor a trilógiát ért kritikák ellenére is egyedülálló. A civilben Erika Leonard névre hallgató nő fan fictionjét, melyet az Alkonyat-trilógia ihletett, márciusban vette meg a Random House kiadói csoporthoz tartozó Vintage.

A trilógia kötetei hamar eladási rekordokat döntögettek, és csak az Egyesült Államokban 35 millió példányt adtak el belőle. A nő egy csapásra világhíres lett, és már nagyban zajlanak a sztorin alapuló film előkészületei is. A trilógia sikere azonban több területen is éreztette a hatását, így fellendítette a nyomtatott kiadványok értékesítését a könyvesboltokban, emellett az erotikus irodalmat újra fókuszba állította, sőt, divatba is hozta, ezért a Publishers Weekly (PW) az idei évben EL Jamest választotta meg a kiadói szakma legfigyelemreméltóbb személyiségének.

A hírre sokan felhördültek. A New York Daily News a civilizáció végét vizionálta, a Los Angeles Times pedig azt firtatta, hogy a szerkesztőket vajon teljesen elvakították volna a dollárjelek? A döntéstől a Publishers Weekly kommentelői sem voltak elragadtatva. Az mindenesetre tény, hogy a PW szerzőknek eddig nem adományozta ezt a címet, korábban ugyanis olyan személyiségek szakmai tevékenységét ismerték el ezzel, mint például az Amazon-alapító Jeff Bezos vagy a Penguin amerikai részlegének a vezérigazgatója, David Shanks.