Korhatárkarikák kerülnek a gyerekkönyvekre

.:wendy:. | 2007. december 18. |

A nagy angol gyerekkönyv-kiadók megegyeztek arról, hogy korhatárjelzéssel fogják ellátni az összes Nagy-Britanniában megjelenő gyerekkönyvet - számolt be a döntésről a Times. A kezdeményezés mérföldkő a gyermekirodalom történetében.

A korhatárok megállapítását több mint kétéves, a kiadók, szülők, fiatal olvasók és irodalomtudósok közti egyeztető folyamat előzte meg. Négy olvasói kategóriát hoztak létre: Kezdő (5 év és afölött), Fejlődő (7+), Haladó (9+) és Profi. A korhatárok szinkronban állnak a gyermekjátékok, DVD-k és videójátékok korhatár jelzéseivel is.

A döntés azért is fontos, mert a kutatások kimutatták, hogy rengeteg felnőtt nincsen tisztában azzal, hogy milyen könyv felel meg gyermekei korának és olvasási képességeinek. A szakértők visszautasították azt a vádat, hogy az idősebb gyerekek kevésbé lesznek hajlandóak elolvasni azokat a könyveket, amelyeken alacsonyabb korhatár jelzés van.

A kezdeményezés szorosan kapcsolódik az Angliában jelenleg az olvasás megszerettetéséért folyó kampányhoz.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.