Térey Jánost a DIA posztumusz tagjává választották

Térey Jánost a DIA posztumusz tagjává választották

.konyvesblog. | 2019. június 21. |

Fotó: Máté Péter

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót. A június 3-án, életének 49. évében, váratlanul elhunyt alkotó felvételéről rendkívüli szavazási eljárással, nagy többséggel, egyhangúan döntöttek az Akadémia tagjai.

A PIM közleménye szerint a posztumusz DIA-tagság a szimbolikus megbecsülés gesztusán túlmutatva biztosíték az életmű közzétételére, egyedülálló lehetőség az alkotói oeuvre széleskörű hozzáférhetőségének megteremtéséhez és közkinccsé válásához. A DIA az életmű közzétételének lehetőségéért az örökös részére anyagi ellentételezést nyújt.

A DIA szabályzata értelmében a posztumusz tagot a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója jelöli. A közösségi megbecsülés jeleként, a műértő közönség igényét és az irodalmi alkotások kvalitását szem előtt tartva, Demeter Szilárd a tragikusan elhunyt Térey Jánost soron kívül jelölte a DIA tagságra. A döntés eredményeként Térey korszakalkotó irodalmi életműve így a közeljövőben elérhető lesz majd a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által fenntartott www.dia.hu honlapon.

Forrás: PIM