Térey-ösztöndíjasok: Ne érjen senkit hátrányos megkülönböztetés

Térey-ösztöndíjasok: Ne érjen senkit hátrányos megkülönböztetés

.konyvesblog. | 2020. január 30. |

Térey János (fotó: Valuska Gábor)

Nyilatkozatban kéri a Térey-ösztöndíjasok egy csoportja, hogy személyes döntése miatt egyetlen magyar írót se érjen hátrányos megkülönböztetés. Az ügy előzménye, hogy miután a jelöltek között szereplő Bartók Imre nem kívánta átvenni a Térey-ösztöndíjat, a Külgazdasági és Külügyminisztérium visszavonta az író részvételét az Irodalom Éjszakáján.

Múlt kedden jelentették be, hogy kik nyerték el az első alkalommal kiosztott Térey-ösztöndíjat, azóta öten jelezték, hogy nem kívánják átvenni. Az ösztöndíjról írt korábbi cikkeinket ITT találjátok.

A nyilatkozat a Literán jelent meg, mutatjuk:

NYILATKOZAT

Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért kérjük, mégis szerepeltesse a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Irodalom Éjszakája eredeti koncepciójának megfelelően Bartók Imre szövegeit a programban.

Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért visszautasítjuk a Térey János-ösztöndíjasokat ért méltatlan támadásokat és nyilvános megbélyegzésüket, hiszen az ösztöndíjat a szakma szervezeteinek széles körű részvételével ítélték meg.

Kiállunk a szólásszabadság, a személyes döntés és a szakmai munka autonómiája mellett!

Bartis Attila, Csender Levente, Fekete Vince, Garaczi László, Győrffy Ákos, Háy János, Hász Róbert, Kemény István, Kollár Árpád, Kürti László, Lackfi János, Lanczkor Gábor, Láng Zsolt, Lövétei Lázár László, Orcsik Roland, Szálinger Balázs, Szilasi László, Solymosi Bálint, Varró Dániel, Vörös István, Zalán Tibor

Az aláírók a tjnyilatkozat@gmail.com címre várják a további Térey-ösztöndíjasok csatlakozását.