Taroltak a könyvek az idei Oscaron

.konyvesblog. | 2013. február 25. |

Kevés igazán nagy meglepetést hozott a 85. Oscar-átadó, mégis érdemes áttekinteni, melyek azok a vasárnap éjszaka díjazott produkciók, amelyeknek valamely könyv képezte az alapját.

A legjobb film (és a legjobb adaptált forgatókönyv plusz a legjobb vágás) díját egyik kedvencünk, az Argo-akció vihette el. Az Antonio Mendez és Matt Baglio könyve (kritikánk róla itt) feszes akciósztori helyett sokkal inkább egy részletes, a hátteret megvilágító és a politikai mozgatórugókat is bemutató számvetés arról, hogy 1980 legelején miként mentett ki a CIA hat amerikai diplomatát Iránból, miközben javában zajlott még a túszdráma.

Sokak szerint Ben Affleck abszolút esélyes lett volna a rendezői díjra – ha jelölték volna persze. Helyette Ang Lee lett a legjobb rendező a Pi életéért. Ez a film vitte el még a legjobb vizuális effektekért, a legjobb operatőri munkáért és a legjobb zenéért kiosztott szobrocskákat is. A film Yann Martel azonos című regényén alapul, amely egy hajótörést túlélt fiú, és a vele egy csónakba kényszerült bengáli tigris nagyjából kétszáz napját örökíti meg. (Kritikánk róla itt.)

A legjobb férfi főszereplő díját ezúttal Daniel Day-Lewis szoríthatta a kezébe a Lincolnért. A Steven Spielberg rendezte film (utóbbi bár a jelöltek között volt, mégis lecsúszott a rendezői Oscarról) Doris Kearns Goodwin Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln című könyvét dolgozta fel. A legtöbb jelölést egyébként ez a film kapta, összesen tizenkettőt, a legjobb férfi főszereplőn kívül végül a Lincoln vihette haza a legjobb díszletért járó szobrot is.

A legjobb színésznő Jennifer Lawrence lett, mégpedig a Napos oldal (Silver Linings Playbook) főszerepéért. A film Matthew Quick azonos című regényét dolgozta fel. A legjobb női mellékszereplőként, talán nem túl meglepő módon, Anne Hathaway tündökölhetett, aki Fantine-t játszotta az Hugo-klasszikust feldolgozó Nyomorultak filmváltozatában. (Ez az alkotás nyerte a legjobb hangkeverés és a legjobb smink díját.)

A legjobb kosztümért az Anna Karenina készítőinek munkáját ismerték el, a legjobb betétdal díja pedig a várakozásoknak megfelelően a Skyfallé lett.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.