Taroltak a könyvek az idei Oscaron

.konyvesblog. | 2013. február 25. |

Kevés igazán nagy meglepetést hozott a 85. Oscar-átadó, mégis érdemes áttekinteni, melyek azok a vasárnap éjszaka díjazott produkciók, amelyeknek valamely könyv képezte az alapját.

A legjobb film (és a legjobb adaptált forgatókönyv plusz a legjobb vágás) díját egyik kedvencünk, az Argo-akció vihette el. Az Antonio Mendez és Matt Baglio könyve (kritikánk róla itt) feszes akciósztori helyett sokkal inkább egy részletes, a hátteret megvilágító és a politikai mozgatórugókat is bemutató számvetés arról, hogy 1980 legelején miként mentett ki a CIA hat amerikai diplomatát Iránból, miközben javában zajlott még a túszdráma.

Sokak szerint Ben Affleck abszolút esélyes lett volna a rendezői díjra – ha jelölték volna persze. Helyette Ang Lee lett a legjobb rendező a Pi életéért. Ez a film vitte el még a legjobb vizuális effektekért, a legjobb operatőri munkáért és a legjobb zenéért kiosztott szobrocskákat is. A film Yann Martel azonos című regényén alapul, amely egy hajótörést túlélt fiú, és a vele egy csónakba kényszerült bengáli tigris nagyjából kétszáz napját örökíti meg. (Kritikánk róla itt.)

A legjobb férfi főszereplő díját ezúttal Daniel Day-Lewis szoríthatta a kezébe a Lincolnért. A Steven Spielberg rendezte film (utóbbi bár a jelöltek között volt, mégis lecsúszott a rendezői Oscarról) Doris Kearns Goodwin Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln című könyvét dolgozta fel. A legtöbb jelölést egyébként ez a film kapta, összesen tizenkettőt, a legjobb férfi főszereplőn kívül végül a Lincoln vihette haza a legjobb díszletért járó szobrot is.

A legjobb színésznő Jennifer Lawrence lett, mégpedig a Napos oldal (Silver Linings Playbook) főszerepéért. A film Matthew Quick azonos című regényét dolgozta fel. A legjobb női mellékszereplőként, talán nem túl meglepő módon, Anne Hathaway tündökölhetett, aki Fantine-t játszotta az Hugo-klasszikust feldolgozó Nyomorultak filmváltozatában. (Ez az alkotás nyerte a legjobb hangkeverés és a legjobb smink díját.)

A legjobb kosztümért az Anna Karenina készítőinek munkáját ismerték el, a legjobb betétdal díja pedig a várakozásoknak megfelelően a Skyfallé lett.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.