Szülinapi fesztivál a Skandináv Házban

.konyvesblog. | 2013. november 15. |

skandinavia2013 kortars feszt fejleckep.pngSkandinávia 2013 címmel tart kortárs fesztivált a tizedik születésnapját ünneplő Skandináv Ház. Svéd rövidfilmek, Christiania és Az analfabéta, aki tudott számolni. November 20-tól 24-ig, a Fugától a Toldiig.

A program legalább annyira színes, mint Koppenhága sorházai. A filmvásznon call girlök (Call Girl), a skandináv Bear Grylls (Snow Cave Man), és egy kirándulás a külvárosi drogrehabról a belvárosi állásinterjúra (Oslo, augusztus). A kiállítótérben dán városfejlesztési megoldások, norvég esélyegyenlőség, és az autonóm koppenhágai hippivárosrész, Christiania. Utóbbiról egyik szóvivője, Kirsten Larsen Mhoja beszél majd.

A kínálatból nem maradhatott ki az irodalom sem. November 21-én 18 órától az egész Toldi Jonas Jonasson körül forog. A szervezők alternatív irodalmi estet ígérnek, amelynek végén még egy rakás nyereménykönyv is ütheti a marunkat, ha jól teljesítünk a skandináv irodalmi kvízben. Az Északi fények Magyarországon fantázianevű esten a Jonasson-könyvek mellett a Carin Gerhardsen-krimik, Gabi Gleichmann monumentális családregénye és további titkos északi tehetségek (Peter Stjernstörm, Samuel Bjørk) is helyet kapnak.

A vicceskedő svéd után egy kevésbé vicces, ám annál elismertebb norvég költő könyvbemutatóján is részt vehetünk. Az újnorvégul író Knut Ødegård Hangok és látomások című kötete mutatkozik be november 22-én 18 órától az Alexandrában. Köszöntőt mond Tove Skarstein budapesti norvég nagykövet, verseit felolvassa a szerző.