Szexuális zaklatással vádolják Junot Díazt

Szexuális zaklatással vádolják Junot Díazt

.konyvesblog. | 2018. május 07. |

diaz-zinzi.JPG

Alig néhány hete a Pulitzer-díjas Junot Díaz egy megrendítő cikkben írt arról a New Yorkerben, hogy gyerekként megerőszakolták, most viszont éppen őt vádolják azzal, hogy erőszakosan viselkedett másokkal. A szerző éppen egy ausztráliai irodalmi fesztiválon vett részt, és az egyik pódiumbeszélgetésen, ahol a résztvevők kérdéseket tehettek fel, az amerikai író, Zinzi Clemmons szót kért, és egy hat évvel korábban történt incidenssel szembesítette Díazt. Elmondása szerint egyetemi hallgatóként hívta meg az írót, hogy az irodalmi reprezentációról beszéljen az egyik órán. „Egy ismeretlen, tágra nyílt szemű 26 éves voltam, és ő kihasználta ezt, sarokba szorított és erőszakkal megcsókolt” – írta később a Twitteren. Hozzátette még, hogy messze nem ő az egyetlen, aki így járt, és a maga részéről nem hajlandó tovább csendben maradni. A Washington Post úgy tudja, hogy azóta más női szerzők is jelezték, hogy Díaz megalázóan bánt velük, nőgyűlölő megjegyzéseket tett vagy szóban zaklatta őket.

Junot Díaz a New Yorkerben vallotta be, hogy megerőszakolták

Többször írtunk már a #metoo kampányról az irodalom kapcsán, ám eddig szinte mindig nők voltak az áldozatok. A dominikai-amerikai Junot Díaz (Oscar Wao rövid, de csodálatos élete, Így veszíted el, Fulladás) a New Yorkerbe írta meg a saját történetét A csend: egy gyermekkori trauma öröksége címmel. A...

Díaz eddig nem reagált a vádakra, viszont eljuttatott egy közleményt a New York Times-nak, melyben konkrétan nem tért ki Clemmons vádjaira, de általánosságban azt írta, hogy felelősséget vállal a múltjáért. „Ez az oka, hogy úgy döntöttem, elmondom az igazat a megerőszakolásomról, és hogy az utóbb milyen károkat okozott. Ez egy fontos diskurzus, melyet folytatni kell” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy igyekszik tanulni a nők történeteiből, és szerinte meg kell tanítani a férfiakat a beleegyezés és a határok fontosságára. Clemmonst különösképpen nem hatotta meg Díaz közleménye, és úgy vélte, hogy az önéletrajzi esszéjével csak az övéhez hasonló vádaknak próbált elébe menni. Junot Díaz mindenesetre lemondta a további részvételt az ausztrál rendezvényen, két amerikai könyvesbolt pedig eltávolította az író könyveit a polcairól.