Százéves a New York-i Közkönyvtár

.:Benedek:. | 2011. április 06. |

Többször is írtunk már a New York-i Közkönyvtárról, mostani bejegyzésünknek pedig az az apropója, hogy az intézmény idén ünnepli századik születésnapját. A pompás májusi programsorozat bővelkedik a rendhagyó elemekben, csúcsa pedig az 500 ember részvételével zajló játék, a Find the Future: The Game.

 

 

A különböző online játékok mintájára szervezett akcióban a kalandorok feladata az lesz, hogy a telefonjaikra, laptopjaikra eljuttatott kulcsok segítségével egész éjszaka nyomozzanak a könyvtár épületben, és rátaláljanak az összesen száz darab elrejtett kincsre. Ezek között lesz például a Függetlenségi Nyilatkozat egy másolata, vagy Charles Dickens híres borítéknyitó kése, amit az író elhunyt macskájának mancsából faragtak.

A játékosok feladata továbbá az is, hogy minden egyes megtalált tárgytól inspirálva ők maguk is írjanak valamit, például egy levelet, vagy egy saját nyilatkozatot. Ezek az írások pedig természetesen egy kötetté összeállva a könyvtár állományát fogják gyarapítani.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.