Sharon Olds kapta a T.S. Eliot költészeti díjat

Sharon Olds kapta a T.S. Eliot költészeti díjat

.konyvesblog. | 2013. január 16. |


Házassága végéről írt Stag's Leap című kötetéért Sharon Olds amerikai költőnek ítélték oda a T.S.Eliot költészeti díjat. A húsz éve alapított elismerést a világ egyik legrangosabb költészeti díjának tekintik. A győztes munkát - az év legkiemelkedőbb, Nagy-Britanniában vagy Írországban publikált verseskötetét - egy költői testület választja ki (versei itt olvashatók).

Idén 131 költő pályázott a díjra, a Nagy-Britanniában megjelent Stag's Leap című versgyűjteményt, amelyben a költő 15 évvel ezelőtt véget ért házasságáról vall, a tíz befutó közül találták a legjobbnak. Carol Ann Duffy, a zsűri elnöke elmondta: idén örvendetesen sok női költő munkája volt versenyben, és a testület egyhangúlag tette le a voksát Sharon Olds költeményei mellett.

Olds a díj mellett 15 ezer fontos pénzjutalmat is kap a T.S. Eliot-hagyaték által támogatott Poetry Book Societytől.
Mikor Olds házassága véget ért, a ma 70 éves költő megígérte gyerekeinek, hogy legalább tíz évig nem nyúl a témához. Végül 15 év elteltével született meg a válást feldolgozó versgyűjtemény, amelyet a kritikusok élete legjobb munkájaként értékeltek. Olds 1942-ben született San Franciscóban, első verseskötete 1980-ban jelent meg Satan Says címmel. Munkáival számos költészeti díjat nyert, és jelenleg is tanít a New York-i Egyetemen.

(MTI)