Rushdie imádja Moby memoárját, pedig az még meg sem jelent

.konyvesblog. | 2015. november 05. |

 moby_artistas.gifHíres íróőse, Herman Melville nyomdokába lép a híres elektronikus zenész, Moby: jövőre megjelenik első könyve, ami rögtön egy memoár lesz. Salman Rushdie és Dave Eggers már ódákat zengett róla, pedig 2016 júniusáig várni kell rá.

Moby, vagyis Richard Melville a szüleitől kapta a becenevét még gyerekkorában, utalva ük-üknagybátyjának híres bálnájára. Memoárjának jogait a Farber vette meg, hogy mennyiért, az egyelőre nem derült ki, de az már igen, hogy a könyv viccesnek és szívbemarkolónak ígérkezik. Olyan témákat érint majd, mint a külvárosi szegénység, az elidegenedés, a nem várt siker vagy épp az élet szépsége. A Faber mesterműnek nevezte a könyvet, ami jól beleillik majd azok közé a zenészmemoárok közé, amiknek nemcsak a zenei szcénát, de a kort is sikerült megragadniuk.

A Porcelain címre keresztelt könyv bemutatja majd, hogyan költözik egy Connecticut legmélyéről jövő szegény, sovány, fehér, vegán, keresztény és antialkoholista srác New Yorkba, hogyan lesz belőle DJ és zenész, és hogyan írja meg a többmillió példányban eladott Play című albumot. 

Rushdie szerint Melville büszke lenne a leszármazottjára, mert az remekül ír. A könyv a kilencvenes évek zsúfolt, mocskos, alkoholban fürdő, iszonyú hangos, nyállal és spermával szennyezett New Yorkjában játszódik, van benne némi kereszténység, és Rushdie egészen megindítónak találta.

Eggers szerint ez a legviccesebb olyan könyv, amit valaha olvasott egy egykori keresztény, vegán elektronikus zenésztől, melyben az olvasó jól érzi magát, vagy annyira nem találja a helyét a rock, a rave és a klubok világában, ahogy ő. 

Forrás: Guardian