Rushdie gyerekkönyvet írt

.:wendy:. | 2010. október 11. |

Kamaszoknak szóló könyvet írt Salman Rushdie. Mint elmondta: az élet értékéről szóló regényt Milan fia 13. születésnapjára szánta és részben számítógépes játékok ihlették.

A Luka and the Fire of Life című könyv egy fiatal fiú kalandjait beszéli el, aki apja életét próbálja megmenteni - derült ki Rushdie hét végén az AP hírügynökségnek adott nyilatkozatából.

A Random House gondozásában csütörtökön megjelent regényt bizonyos fokig a számítógépes játékok inspirálták, amelyekben fia rendre megveri őt - ismerte el a szerző.
"A videójátékok gyakori klasszikus keresős küldetése jól illik egy mesébe. A könyv az élet értékéről szól. A videojátékokban akár ezer élete is lehet az embernek, így én ezt a két dolgot állítottam szembe egymással" - fogalmazott az író.

A Booker-díjas írónak nem ez az első gyermekkönyve. A korábbit nagyobbik fiának, Zafarnak írta 1989-ben. Sok minden megváltozott, mióta a Hárun és a mesék tengere című gyerekregényt megírta. Ahogy elmondta: az egyfajta válasz volt a kényszerű bujkálásra. A rendőri védelemben töltött tíz év "sötét időszak" volt számára, ezért a regényt igyekezett "fénnyel megtölteni" és happy endet írt hozzá - emlékezett az író.
Nagy örömöt jelentett neki mindkét gyerekregény születése, de nem érzi magát gyerekkönyv-szerzőnek - hangsúlyozta.

Rushdie jelenleg emlékiratain dolgozik, már nagyjából a munka egynegyedén van túl. A kötetben a halálos fenyegetés árnyékában eltöltött éveket festi majd le. Egyelőre nincs további konkrét regényterve, de szívesen foglalkozna megint indiai politikai témával - tette hozzá.

A Mumbaiban született író az indiai függetlenségről, a pakisztáni hatalmi játszmákról és az iszlámról szóló könyveivel vált világhírűvé. Az éjfél gyermekei című művét 1981-ben Booker-díjjal tüntették ki, és 1993-ban, 25 év Booker-díjjal elismert alkotása közül a legjobbként ismét ennek a regénynek jutott a Booker-díj.

Rushdie elmondta, hogy színdarabot írt a regényből, amit a minap fejezett be és a filmváltozathoz is megpróbál befektetőket találni.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.