Rushdie és Le Carré kibékültek

.konyvesblog. | 2012. november 14. |

Békét kötött egymással Salman Rushdie és John le Carré, a két világhírű író 15 évvel ezelőtt a szólásszabadsággal és a vallási türelemmel kapcsolatos nézeteltérései miatt veszett össze.

Az indiai születésű Rushdie és a szépirodalmi igényű kémregényeiről ismert John le Carré a sajtón keresztül üzengetett egymásnak a szólásszabadság és a vallási türelem korlátait illetően, miután Rushdie-nak írásai jelentek meg a The Guardian című brit napilapban. Vitájuk végül odáig jutott, hogy Rushdie "ostoba" alaknak nevezte le Carrét, aki pedig "arrogánsnak" bélyegezte pályatársát - emlékeztetett a The Times.

Egy októberi nyugat-angliai irodalmi fesztiválon azonban Salman Rushdie úgy fogalmazott, sajnálja, hogy nézeteltérés alakult ki közöttük. Mint mondta, jobb lett volna, ha nem jutnak idáig. Le Carré "nagy író, akit csodálok, azt hiszem, a Suszter, szabó, baka, kém (Az áruló) az egyik legjobb háború utáni brit regény" - fogalmazott.

Le Carré a The Times megkeresésére azt üzente Rushdie-nak, ő is sajnálja a vitát. "Csodálom Salmant a munkásságáért, a bátorságáért és tiszteletben tartom álláspontját" - mondta a lapnak. "És ha holnap találkoznék vele, boldogan nyújtanám a kezem egy kiváló kollegának" - fűzte hozzá.

(MTI)