Rowling szerint Lumpsluck professzor háborús hős

.konyvesblog. | 2016. szeptember 12. |

hl.gifA Pottermore-on már megvásárolható az a három e-novelláskötet, amelybe JK Rowling az oldalon eddig megjelent írások mellett új történeteket is publikált. A Short Stories from Hogwarts of Power, Politics and Pesky Poltergeists című kötetben például a kissé tutyimutyi Horatius Lumpsluckról árul el többet, derül ki a HuffPostról (ami akár a Hufflepuff, vagyis a Hugrabug belső üzenetküldő szolgáltatása is lehetne.)

Lumpsluck büszke aranyvérűek egyetlen fiaként nevelkedett, akik, bár sosem hangoztatták harcosan fajtisztaságukat, hittek a családjuk veleszületett felsőbbrendűségében. Lumpsluck boldogan barátkozott mugli származású diákokkal a Roxfortban, ám családja felsőbbrendűség-tudata rá is hatással volt: szerette körülvenni magát a legígéretesebb hallgatókkal, ezért megalapította a Lump Klubot, amibe a legtehetségesebbnek bizonyuló mágus- és boszorkánynövendékeket hívta meg.

Bár apja magas rangú tisztviselő volt a Mágiaügyi Minisztériumban, Lumpsluck ismerte magát annyira, hogy elkerülje a politikát. A minisztérium helyett inkább visszament a Roxfortba, ahol évtizedeken keresztül bájitaltant oktatott, a Mardekár házvezető tanára lett, és hamar maga köré gyűjtötte a nem csak mardekáros, de kiemelkedő tehetségeket, Lily Pottertől Tom Riddle-ig. Utóbbinak még azt is elárulta, hogyan készíthet horcruxokat, gyötörte is a bűntudat rendesen, amikor rájött, hogy kis kedvence Voldemortként tért vissza. Épp a bűntudata miatt vállalt részt a háborúból a roxfortiak oldalán az utolsó részben: azt gondolta, ő a felelős Voldemort visszatéréséért, pedig a Sötét Nagyúr már jóval azelőtt tudomást szerzett a horcruxokról, mielőtt beszélt róluk Lumpsluckkal.

Miután biztonságba helyezte a Mardekárosokat, a professzor visszatért a csatába, és Rowling szerint a viselkedésével a legveszélyesebb éjszakán megmutatta, hogy mennyit is ér igazán.

A Harry Potter-univerzumban kevés kivétellel mindig a mardekárosok a rosszfiúk. A bájitaltanár is ebből a házból kerül ki, elég csak Pitonra gondolni, Rowling pedig korábban már bevallotta, hogy a bájitaltan a varázslóvilágban egyenértékű az ő leggyűlöletesebb muglitantárgyával, a kémiával. Úgy tűnik, hogy Mardekár ide vagy oda, a bájitaltanárok mégsem velejéig romlottak, és Piton után Lumpsluckból is hős lett. Méghozzá háborús.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.