Hírek jk_rowling

Rowling ellen fordulnak liberális rajongói?

.konyvesblog. | 2018. február 12. |

J.K. Rowling egy seregnyi liberálist teremtett – akik most ellene fordulnak – ez a felütése a New Statesman cikkének, amely a bestselleríró és rajongóinak kapcsolatát vizsgálta meg egy kicsit tüzetesebben. A Harry Potter-széria mindig is híres volt arról, hogy egy egész nemzedéknyi gyereknek tanította meg a tolerancia fontosságát, az elnyomottak védelmét, azt, hogy érdemes kiállnunk saját magunk és társaink mellett, a mára már felnőtt rajongók között viszont jócskán vannak olyanok, akik bár még mindig imádják a rowlingi varázsvilágot, szerzőjüket már közel sem annyira.

Egy bizonyos korosztálynak (jellemzően az Y generáció tagjai sorolhatók ide) Harry Potter világa mindig is létezett – lényegében beleszülettek a rowlingi varázsvilágba, és gyakran a könyv szereplőivel együtt nőttek fel. A lap által megszólaltatott rajongók között van olyan, aki mindegyik kötetet tizennégyszer olvasta, és naponta órákat tölt azzal, hogy a közösségi oldalára képeket és idézeteket posztolgasson. Ez viszont nem jelenti azt, hogy magát Rowlingot is kedvelné. Egy Alice néven emlegetett lány például úgy gondolja, hogy szerinte Rowling gyönyörű dolgokat írt a Harry Potterben, az író viszont a való életben nem eszerint él.

Rowling például 2007-ben jelentette be, hogy az egyik kulcsszereplő, Albus Dumbledore meleg. A rajongóknak csak az volt fura, hogy erre sem a könyvekben, sem a filmekben, sem a színdarabban soha semmi utalás nem történt. Amikor a Legendás állatok 2. rendezője, David Yates február elején közölte, hogy a filmben Dumbledore nem lesz „egyértelműen” meleg, akkor sokan számon kérték ezt az írónőn, mire ő azzal próbálta lecsillapítani a kedélyeket, hogy a további három Legendás állatok-film valamelyikében coming outol majd a későbbi roxforti igazgató. A rajongók nemcsak azért húzták fel magukat, mert úgy érzik, hogy a sokszínűség megjelenítése igenis fontos, hanem azért, mert ezt a leckét épp Rowling tanította meg nekik. Egy teljes generáció nőtt fel úgy, hogy a Harry Potterből sajátították el a liberális értékeket (volt olyan politikai elemző, aki egyenesen úgy vélte, hogy a korábbi amerikai elnök, Barack Obama megválasztásában a sorozatnak „kicsi, de nem elhanyagolható szerepe” volt), és sokan a könyvből értették meg, mit jelent valójában a diszkrimináció, mi az a rasszizmus, miért fontos küzdeni ezek ellen, és alapvetően miért fontos a kisebbségek védelme.

A rajongóknak már az sem tetszett, amikor Rowling 2017 decemberében közölte, hogy igazán boldog, amiért Johnny Depp játssza el Grindelwaldot a Legendás állatok filmváltozatában. Deppet épp akkor vádolta meg az exfelesége, Amber Heard családon belüli erőszakkal, és bár később megegyeztek, a Harry Potteren felnőtt nemzedék nehezen tudta megemészteni a filmkészítők választását, és volt, aki egyenesen arculcsapásként értékelte Rowling akkori nyilatkozatát. A New Statesman szerint nem kizárt, hogy nagy csata zajlik majd Rowling és a Warner Bros között, mire egy nyíltan meleg Dumbledore helyet kaphat a filmvásznon, csakhogy épp Rowling volt az, aki azt tanította az olvasóinak, hogy ezeket a csatákat érdemes megvívni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.