Röhrig Gézával, slam poetryvel, koncerttel zár a Capa pop-up

.konyvesblog. | 2017. március 14. |

A hétvégén ér véget a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ingyenes kulturális programsorozata, a Capa pop-up: a fotó mellett a társművészetek felé is nyitó sorozat az év eleje óta tart, telt házas koncertekkel, filmvetítésekkel, irodalmi estekkel, és az utolsó két estén is érdemes minél előbb érkezni a Nagymező utcába.

Március 16-án este 18 órától a Sztalagmit című esten Röhrig Gézától kérdez Ágoston Zoltán. A Saul fia főszereplőjének eddig hét verseskönyve jelent meg, és a Jelenkor főszerkesztője arra kérte a költőt, mindegyikből olvasson fel egy verset. Az est végén Röhrig októberben megjelenő új kötetéből is szemezget.

Facebook-eseménylink >>

A költői est után, este fél 9-től slam poetry est lesz: Vittorio Storaro fotóiból a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében rendez kiállítást a Capa Központ április elején, és ennek apropóján a háromszoros Oscar-díjas operatőr képeiből válogattak a slam showcase fellépői számára, hogy a látottakat továbbírják. Storaro fotóit ihletként használva versel Bánóczi Bea, Bárány Bence, Csider István Zoltán, Pion István és Simon Márton, amihez az Amoeba zenekar szolgáltatja a zenei körítést, a műsorvezetést és lebonyolítást pedig Mavrák Kata Hugee és az SPB állandó stábja végzi.

Facebook-eseménylink >>

A Capa pop-up utolsó napján, március 17-én Bereczki Csaba kreatív dokumentumfilmjét, az amerikai születésű klezmerzenészekről és európai gyökereiről szóló Soul Exodust lehet - angol felirattal - megnézni és hallgatni, majd a rendezővel Teszler Tamás beszélget. Bereczki Csaba az Életek éneke után továbbfűzte az átlagosnál is nagyobb szívvel működő zenés dokumentumfilmjei sorát, ezúttal néhány identitás-kereső klezmer zenész fizikai és lelki útjára irányítva a figyelmet.

Facebook-eseménylink >>

A Capa pop-up programsorozat péntek este IAMYANK koncertjével zárul, aki a tavalyi évet egy nagylemezzel (Hiraeth) és rengeteg IAMYANK LIVE BAND koncerttel töltötte meg. Erre a különleges eseményre az elmúlt évek során összegyűlt ambient, experimental ötleteit fogja össze egy egységes szövetté. Az előadásban nagy szerepet kap az improvizáció, így a hallgatók testközelből tapasztalhatják meg, ahogy egymásra épülnek az elektronikus textúrák, zajok, cselló és akusztikus, perkusszív ütemek.

Facebook-eseménylink >>

A Capa pop-up eseményein a belépés ingyenes, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

A rendezvények időpontjai: március 16-17.
Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, rendezvényterem
Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 8.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.