Hírek amazon

Robotként kezeli alkalmazottait az Amazon

.konyvesblog. | 2013. november 27. |

Hiába jelentette ki az Amazon, hogy számára munkavállalói biztonsága az első, úgy tűnik, mégsem egészen ez a helyzet. A BBC Panorama című műsorának rejtett kamerás újságírója olyan körülményeket talált a cég egyik raktárában, ami egy stressz-szakértő szerint könnyen mentális és fizikai betegségekhez vezethet.

A 23 éves Adam Litter munkát kapott az Amazon egyik raktárban, a walesi Swansea-ben - vitt magával egy kamerát is, hogy rögzítse, mi történik egy műszak alatt. Két lábon járó gépeket és robotokat talált.

Litternek a nyolcszázezer (!) négyzetméteres raktárban kellett begyűjtenie a megrendeléseket. Egy kis készüléken kapta az utasításokat arról, hogy mit kell megtalálnia, ám nemcsak a rendelés címét jelölték ki neki, hanem a meghatározott számú másodpercet is, ami alatt meg kell találnia az egyes termékeket. Ha hibázott, a készülék csipogni kezdett. Minden rossz egyszerre szakad a dolgozó nyakába, jelentette ki a felvételek alapján Michael Marmot professzor, Nagy-Britannia vezető munkahelyi stressz-szakértője, és hozzátette, az ilyen típusú munkáknál nagyobb a kockázata a mentális és a fizikai sérüléseknek.  

Az Amazon szerint a hivatalos biztonsági ellenőrzés során mindent rendben találtak. Egy általuk kijelölt független szakértő véleménye alapján ez a fajta munka hasonló számos más iparág munkáihoz, és nem növeli a mentális és fizikai betegségek kialakulásának kockázatát. Az újoncokat mindig figyelmeztetik a feladat keménységére, és szerintük vannak, akik direkt ezeket a pozíciókat keresik, mert élvezik a munka aktív jellegét. Éjszakai műszakok esetén a munkahét amúgy is csak négynapos, műszakonként egyórás szünettel.

A készülék rögzítette Littler teljesítési arányát, és továbbította a vezetőknek. Ha ők túl alacsonynak találják az arányt, a lazsáló dolgozóra fegyelmi eljárás vár. A munkáért a nappali műszakban óránként 6,5 font, az éjszakaiban 8,25 font jár. Szakértők szerint a hosszú műszakok, és a munka jellege a munkaidő-szabályozást sem veszi figyelembe. Ha a munka komoly fizikai vagy szellemi megterheléssel jár, az éjszakai dolgozónak nem szabadna nyolc óránál többet dolgoznia egy 24 órás időszak alatt. A tíz és fél órás éjszakai műszak során Litter közel 11 mérföldet sétált.

Az Amazonnál nem gondolják, hogy hibáztak, a szakértők (illetve a szakértőik) szerint megfelelnek az összes vonatkozó jogi követelménynek. Ráadásul kijelentették, hogy sokat köszönhet nekik a munkaerőpiac, ugyanis egymilliárd fontos befektetéssel közel ötezer új munkahelyet hoztak létre. De mit is lehetne várni egy olyan cégtől, amelynek legfőbb mottója így hangzik: Keményen dolgozunk együtt, hogy megbizonyosodjunk róla, jobbak leszünk holnap, mint amilyenek ma voltunk.

Forrás: BBC

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.