Richard Stark: Mindent vagy mindent

.konyvesblog. | 2013. február 20. |

Parker, Richard Stark (Donald E. Westlake) sorozatának főhőse, profi betörő. Első pillanatban kíméletlen, kegyetlen bűnözőnek tűnik, pedig csak tökéletes, elsőrangú szakember. Soha nem bánt senkit feleslegesen, kivéve persze, ha a feladat azt kívánja, akkor viszont a hidegvérű gyilkosságtól sem riad vissza.
Parker jól képzett, rendkívül hatékony, közismert mesterember, ezért gyakran keresik a szakmaibeliek, amikor valamilyen profi csapatot igénylő, nagyobb szabású munkát készítenek elő. Ilyenkor Parker gondosan felméri a feladatot, a terepet és a társait, hogy eldöntse, mekkora a kockázat, és arányban áll-e a várható bevétellel. Ennek ellenére az akciók gyakran végződnek kudarccal, mert ez a fajta munka rengeteg kiszámíthatatlan és előre nem látható elemet is tartalmaz.

A munkán kívül nem tartja a kapcsolatot a kollégáival, nem bízik senkiben, nincs rokona, se barátja, de még csak keresztneve sem. Barátnője van, de a magánéletét szigorúan elválasztja a szakmai tevékenységétől. Ezt a szabályt nagyon ritkán szegi meg, mert amikor korábban megtette, az ügy emlékezetesen rosszul végződött. És Parker egyszer sem szívesen követ el hibákat, nemhogy kétszer.

A Parker-sorozat köteteiből több film készült, a The Hunter című regényből kettő is: 1967-ben Point Blank címen, 1999-ben pedig Payback címen. A különböző adaptációkban Parker szerepét híres, sztárszínészek játszották, többek között: Lee Marvin, Mel Gibson, Jim Brown, Robert Duvall, Peter Coyote, még Anna Karina francia színésznő is alakított egy női Parker-figurát 1966-ban, Jean-Luc Godard filmjében, amely a The Jugger című regényt dolgozta fel. Várhatóan Jason Statham is megformálja majd Parkert a 2013-ban mozikba kerülő új filmben, amely Richard Stark: Flashfire című regénye alapján készül.

A sorozat

Parker hivatásos betörő. Kíméletlen bűnözőnek tűnik, pedig csupán jól képzett, elsőrangú mesterember. Gyakran keresik különböző munkákhoz, amikor a szaktudására van szükség. Ilyenkor Parker alaposan felméri a feladatot, a terepet és a társait, mielőtt eldönti, hogy arányban áll-e a kockázat a várható bevétellel.

A szerző

Donald E. Westlake (1933-2008) amerikai író, több mint száz könyv szerzője.
Háromszor kapott Edgar-díjat. A Mystery Writers of America 1993-ban Grand
Masternek választotta. Legismertebb írói álneve: Richard Stark, ezen a néven
írta a nagy sikerű Parker-sorozatot.

Mindent vagy mindent

Parker nem szereti, ha átverik. Egy sikeres bankrablásból azonban nem kapja meg a részét. Ehelyett hívják, hogy vegyen részt egy nagyszabású ékszerrablásban is. Parker azonban nemet mond, és a többiek elkövetik azt a hibát, hogy mégis életben hagyják.

Stephen King: „Parker üdítően gátlástalan tolvaj, aki mindig megszerzi, amit akar."
A Mindent vagy mindent alapján készült Parker című film főszerepét Jason
Statham játssza.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.