Rendőrök intézkedtek az Amerikai psycho miatt

.konyvesblog. | 2015. július 20. |

american-psycho_1.jpgAlig pár hónapja jelent meg az Amerikai psycho legújabb kiadása, máris rendőrök távolították el egy ausztrál könyvesbolt polcairól. A Picador kiadó klasszikusok sorozatában megjelent Bret Eason Ellis-könyvnek annyi volt a bűne, hogy a korábbi kiadásoktól eltérően nem fóliázva jelent meg. Az új kiadáshoz Irvine Welsh írt előszót.

1991-es megjelenése óta BEE szatírája az R18 cenzúrakategórába tartozik, ami a gyakorlatilag kemény pornót jelent, és befóliázva kell árusítani. Amikor egy adelaide-i könyvesboltba, az Imprints Booksellers-be megérkeztek a legújabb, fólia nélküli kiadások, a tulajdonos azt gondolta, a korlátozást feloldották. A fóliázásról egyébként mindig is azt gyanította, hogy a könyvkereskedők érdeke, mert a könyv így sokkal érdekesebbnek tűnik.

Miután megjelent egy újságcikk a fólia nélkül kapható Amerikai psychóról, bejelentés érkezett a rendőrségre, akik kivonultak a könyvesbolthoz, és megkérték a tulajdonost, hogy távolítsa el a regényt a polcokról. A tulajdonos szerint a kortárs krimi hosszú utat tett meg 1991 óta, és ma már számos olyan könyv van, amiben túl sok erőszak, vagy túl explicit szexualitás található, úgyhogy az egész intézkedés túlzás. Úgy véli, egy liberális társadalomban hagyni kéne, hogy az emberek azt olvashassanak, amit csak akarnak, BEE regényét pedig nem az erőszakossága, hanem a gyenge minősége miatt kéne betiltani.

Forrás: ABC