Rekord ár a Szürrealista Kiáltványért

.:wendy:. | 2008. május 22. |
Rekord áron, 3.6 millió euróért (több mint 880 millió forint) került eladásra Párizsban a szürrealista művészek vezetőjének, André Bretonnak a hagyatéka. A kéziratok között a legértékesebb a Szürrealista Kiáltvány eredeti példánya, amelynek mostani eladási ára meghaladta minden a Sotheby's aukciós házban addig megbecsült összeget, egyesek ötszázezer eurót is adtak volna csak a kiáltványért.

Az aukcióra bocsátott kéziratok között volt Breton Poisson soluble című művének saját kézzel írt példánya is, amelyben Breton felhasználja mindazt a tudást, amelyet a szürrealista alkotási folyamatban elengedhetetlennek tart, a "tisztán lélektani automatizmussal" létrejövő írást, amely Breton szerint összeköti a tudatos agyi folyamatokat a freudi értelemben használt tudattalan folyamatokkal.

A kéziratok első alkalommal kerültek eladásra, eddig Gérard Lhéritier, gyűjtő, a párizsi Levéltári és Kézirat Múzeum alapítója rendelkezett felettük, aki csakis úgy egyezett be az aukcióba, hogy a kéziratokat egyben adják el és nem egyenként más-más gyűjtőknek. A hagyaték Breton feleségének, Simone Collinet-nak 1980-as halála után került hozzá.

Breton kéziratainak eladása egy nagyszabású párizsi aukció része volt, ahol más nagy francia írók és gondolkodók, mint például Gustave Flaubert, Paul Verlaine, Simone de Beauvoir és André Gide művei is kikiáltásra kerültek.


TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.