Raymond Chandler csillagot kap Hollywoodban

.konyvesblog. | 2014. június 30. |

Raymond Chandler jövőre csillagot kap a hollywoodi hírességek sétányán – adta hírül a Los Angeles Times. A hard-boiled író mellett olyan filmszínészek is csillagot kapnak 2015-ben, mint Julianna Margulies és Daniel Radcliffe. Chandler első regénye 1939-ben jelent meg, ez volt a Big Sleep, amely Hosszú álom és Örök álom címmel is megjelent magyarul. Ebben bukkant fel először a legendás nyomozó, Philip Marlowe figurája.

A hard-boiledról szóló korábbi nagy összeállításunkban a következőket írtuk az író és a filmipar kapcsolatáról:

„Raymond Chandler amúgy nem nagyon állt ellen Hollywood csábításának, a Gyilkos vagyok című 1944-es mozi forgatókönyvét például Billy Wilderrel közösen jegyezték (ebben a filmben néhány másodperc erejéig maga Chandler is felbukkan, ő a folyosón olvasgató férfi), nevéhez köthető A kék dália forgatókönyve (Oscar-jelölést is kapott, mégpedig a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában), és társszerzője volt az Idegenek a vonaton című Hitchcock-film forgatókönyvének is.”

Hivatalosan egyelőre nem tudni, hogy pontosan hol lesz majd Chandler csillaga, de az LA Times stílusos javaslata az volt, hogy azt a Hollywood Boulevardon található Cahuenga irodaház előtt kellene elhelyezni, melynek hatodik emeletén rendezte be Philip Marlowe az irodáját.