Rászálltak a Kindle2 felolvasó funkciójára

p.e | 2009. február 16. |

Az Author's Guild jogsértő magatartással vádolja az Amazont, mondván, hogy a Kindle 2 - szövegolvasó funkciója révén - tulajdonképpen nem más, mint egy ingyenes hangoskönyv

Az Author's Guild ügyvezető igazgatója szerint a gép általi felolvasás származékos műnek minősül, így az Amazon szerzői jogokat sért. A Kindle funkcióját pedig egyenesen az illegális másolatokhoz, illetve a nyilvános előadásokhoz hasonlította. Az Amazon szóvivője kijelentette, hogy a hallgatók a robotelőadást minden bizonnyal nem fogják összekeverni a hangoskönyv nyújtotta élménnyel. Egyébként a cég tulajdonában van az Audible, mely az egyik vezető hangoskönyv szolgáltató. Tehát ha így nézzük, az Amazon tulajdonképpen önmagát rövidíti meg

Jonathan Zittrain, a Harvard jogi karának professzora szerint a kutya ott van elásva, hogy ha a Kindle 2 nem is rögzíti a felolvasást, akkor nincs is értelme jogsértő magatartásról beszélni. Ben Sheffner ügyvéd szerint azonban nem tisztázott, hogy a felolvasó funkció nyilvános előadásnak minősül-e. Egyrészt tény, hogy rengetegen élvezhetik ilyen módon a műveket, másrészt viszont helytálló lehet az az ellenvélemény is, miszerint a gépi felolvasás ebben az esetben csak privát, és ezáltal teljesen legális előadásnak minősül - mondta Sheffner.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.