Hírek debrecen

PROGAMAJÁNLÓ: Debreceni Irodalmi Napok

.konyvesblog. | 2012. november 05. |

A száz éve született Örkény István és Kiss Tamás munkásságát, valamint "elfeledett írókat, irányzatokat, stílusokat" állít középpontba a szerdán induló háromnapos Debreceni Irodalmi Napok rendezvénysorozata. A 41 éve szinte megszakítás nélkül működő irodalmi programsorozat bár "a vájtfülű közönségnek" szól, évek óta nyit a fiatalok, a gimnazisták felé is a rendhagyó irodalomórákkal - hangoztatta Somogyi Béla, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a program hétfői sajtótájékoztatóján a városban.

Cs. Tóth János, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője a programok közül kiemelte a szerda esti Azt meséld el, Pista! című előadást. Az Örkény István életéről szóló egyszemélyes darabot Mácsai Pál adja elő a Kölcsey Központban.

Másnap felavatják a Debrecenben évtizedekig alkotó költő, a szintén száz éve született Kiss Tamás emléktábláját Garai utcai egykori lakóháza falán - tette hozzá Cs. Tóth János. Az irodalmi napok egyik kiemelkedő eseményeként csütörtökön rendezik az Elfeledett írók, irányzatok, stílusok című tudományos tanácskozást Modem Modern- és Kortárs Művészeti Központban.

Aczél Géza, a programok kurátora és az Alföld című folyóirat főszerkesztője rámutatott: bizonyos írók, irányzatok és stílusok sokszor akár évszázadokra is kieshetnek a művészet fősodrából, elfeledetté válhatnak.

"A művészet akkor talál rá az előzményeire, amikor tovább lehet azokat gondolni" - fogalmazott, megjegyezve, hogy politikai okok és művészeti generációváltás egyaránt tehet elfeledetté irányzatokat és képviselőiket.
Idén is a Bakelit Kávéházban adják át az Alföld-díjakat, amelyeket a folyóirat szerkesztősége ítél oda évente. Idén a kitüntetést Fried István irodalomkutató, Markó Béla költő és Tandori Dezső költő veheti át egy kerekasztal-beszélgetés keretében.

(MTI)