Hírek szex madonna

Pornósztárok és transzvesztiták értelmezték újra Madonna kultkönyvét, a Sex-et

.konyvesblog. | 2014. október 23. |

 

Huszonkét évvel ezelőtt jelent meg Madonna provokatív fotókönyve, a Sex, ami, már évek óta a legkeresettebb kötet (és egyben a legnagyobb hiánycikk) az antikváriumokban, és ami úgy látszik, még most, két évtizeddel később is inspirálja a határokat feszegetni kívánó művészeket. Greg Scarnici, az amerikai író/zenész/producer polihisztor ugyanis most elkészítette a könyv queer változatát azzal a céllal, hogy ábrázolja és elfogadtassa a heterotól eltérő szexualitásokat.

Madonna "Sex" book parody - "Sex in Drag" from Greg Scarnici on Vimeo.

A Sex in Drag fotói a Madonnát ábrázoló hetven fényképet értelmezik újra úgy, hogy a képek főszereplőivé ismert meleg pornósztárok és transzvesztita előadóművészek (azaz drag queenek) lépnek elő. A fotók így felfoghatók paródiának, de az énekesnő előtti tisztelgésnek egyaránt.

Kép az eredeti, Madonna-féle kötetből

Scarnici a Huffington Postnak elmondta, hogy a könyv ötlete álmában jutott eszébe, a barátai pedig arra biztatták, hogy valósítsa is meg az elképzelést. A kötet megtervezése és az anyagbeszerzés (a jelmezek, műmellek, parókák és mű-fanszőrzetek összegyűjtése) egy hónapig tartott, maguk a fényképek pedig egy hétvége alatt készültek el a New York közeli szigeten, Fire Islanden. Ez volt egyébként a projekt legszórakoztatóbb része, a stáb tagjai az erotikus fotók készítése közben gyakran hisztérikus nevetésben törtek ki. A humor és a szex összekapcsolásától egyébként Scarnici azt reméli, hogy segít emberközelibbé tenni és ezáltal elfogadtatni a könyv olvasóival a meleg szexualitás gondolatát – hiszen a szex mint olyan, legyen az homo vagy hetero, egy pozitív és mókás dolog. A művész kiemelte, hogy Fire Island lakói egyébként eleve elfogadóan viszonyultak a fotózáshoz - nem botránkoztak meg, sőt, úgy tettek, mintha teljesen normális lenne, hogy egy meztelen férfi/nő falatozik a Cherry Glove Pizzéria kellős közepén.

Kép az eredeti, Madonna-féle kötetből

Scarnici azt is elárulta, hogy miért éppen Madonna könyvét választotta paródiafotók célpontjául. Azért, mert 1992-ben a könyv (és az Erotica című Madonna-album) fontos szerepet játszott abban, hogy sikerüljön elfogadnia saját homoszexualitását. Hiszen látni, hogy a popsztár a Gaeity Male Burlesque-nél (az egyik leghíresebb meleg börleszk-színháznál) fotózkodik a híres meleg pornósztárral, Joey Stephanoval, ráébresztette: homoszexuálisnak lenni nem feltétlenül szégyellnivaló, hanem végsősoron tényleg teljesen „oké”. A fotósorozat készítésénél pedig külön előny volt, hogy Madonna képei sokszor már önmagukban parodisztikusak, így könnyű volt valami még viccesebbek kihozni belőlük. Arról nem is beszélve, hogy az énekesnő a melegek szemében hatalmas ikon: öltözködését például rengeteg transzvesztita művész utánozza.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.